Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 5. 2016,
15.19

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Peter Kauzer

Sobota, 14. 5. 2016, 15.19

6 let, 7 mesecev

Smola za Petra Kauzerja, po dodatni kazni pristal na četrtem mestu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
kauzer mikulas ep | Foto Nina Jelenc

Foto: Nina Jelenc

Slovenski kajakaš Peter Kauzer se je v Liptovskem Mikulašu že veselil naslova evropskega prvaka. Pozneje so mu sodniki pribili dve kazenski sekundi in tako je tekmovanje končal na nehvaležnem četrtem mestu.

Slalom na divjih vodah je res nepredvidljiv šport. Ob treh sodnikih na vsakih vratih ob progi in dodatnih videopoizvedbah se še naprej dogajajo velike napake in spremembe rezultatov. To je danes na svoji koži najbolj izkusil slovenski šampion Peter Kauzer.

V polfinalu je bil najprej sedmi s štirimi kazenskimi sekundami, nato so mu dve odvzeli in v finale je napredoval z drugim časom. V finalu se je vse obrnilo na glavo. Z zelo hitro vožnjo je, čeprav se je zaradi hitrosti dotaknil prvih protitočnih vrat, odveslal za nov naslov evropskega prvaka.

A na vrhu je bil le nekaj minut. Češka ekipa je vložila pritožbo, naknadni ogled posnetka pa naj bi pokazal dotik tudi 12. vrat, dodatni dve kazenski sekundi oziroma skupaj štiri, pa sta Hrastničana potisnili na četrto mesto, tik pod zmagovalni oder. Na koncu je s štirimi kazenskimi sekundami za 35 stotink sekunde zaostal za bronasto kolajno, ki jo je osvojil Nemec Hannes Aigner. Zmagal je Čeh Jiri Prskavec pred rojakom Vavrincem Hradilekom.

Ekipno enajsti

Slovenska ekipa kajakašev v sestavi Petra Kauzerja, Martina Albrehta in Martina Srabotnika je osvojila enajsto mesto. Zmagali so Čehi pred Francozi in Nemci.

V nedeljo, zadnji dan evropskega prvenstva, bodo v umetnem kanalu v Liptovskem Mikulašu na delu še štirje slovenski čolni. Med kanuističnimi dvojci bosta v polfinalu nastopila Luka Božič in Sašo Taljat, med kajakašicami bosta finale lovili Urša Kragelj in Eva Terčelj. Zadnji bosta skupaj z Ajdo Novak ob koncu dneva nastopili še v ekipni vožnji.

"Četrto mesto ni slab rezultat," pravi Kauzer. | Foto: "Četrto mesto ni slab rezultat," pravi Kauzer.

"Ne vem, ali je bil ali ne"

"Naknadno so mi pripisali še en dotik, ne vem, ali je bil ali ne, nič ne morem reči, dokler ne vidim videa. Čehi so zahtevali poizvedbo, njemu so pribitek vzeli, meni pa ga dodali, tako da sem padel na četrto mesto. Zdaj nimam kaj, moram ostati zbran do olimpijskih iger, iti po poti, ki sem si jo zadal, iti do končnega cilja in to je to," je bil po tekmi in vseh peripetijah razočaran Kauzer.

Prireditelji so na srednji drog pred dvigom zastav na podelitvi že pripeli slovensko zastavo, a jo nato sneli in na prvo mesto obesili češko trobojnico. Potem ko se je Kapsl lani po poškodbi znova vrnil med najboljše, je tokrat znova okusil vrh. A ne za dolgo.

"Poškodba je pozabljena, četrto mesto ni slab rezultat, ampak tako kot sem se počutil in kot sem zadovoljen z vožnjo, kako sem se boril od starta do cilja … Po prvem kazenskem pribitku sem si rekel, zdaj pa pokaži, kaj znaš, in sem pokazal, a splet okoliščin je takšen, kot je. Po toči zvoniti je prepozno, to tekmo moram zdaj čim prej pozabiti, iz tega potegniti nekaj dobrega in iti naprej," je povedal Hrastničan.

Zdaj je glavna osredotočenost usmerjena v Rio. | Foto: Zdaj je glavna osredotočenost usmerjena v Rio.

 

Potrdil Rio

Vseskozi je bil na progi hiter, posnetek tudi preostalim v slovenski ekipi drugega dotika ni razkril, Slovencu je po razglasitvi s sklonjenimi glavami čestitalo mnogo sodnikov in vodij drugih ekip.

Je pa Kauzer z današnjo tekmo potrdil svojo uvrstitev v Rio de Janeiro, saj je imel ob osvojitvi kolajne na tokratnem EP in ob višjem mestu od Kauzerja teoretične možnosti za uvrstitev na OI njegov moštveni kolega Martin Srabotnik, ki pa je s 56 sekundami pribitka obtičal v polfinalu.

"Na vrhu sem se malo preveč zagnal v prva vrata, potem sem moral iskati ritem, še dobro, da je bilo med četrtimi in petimi vrati malo ravnine, da sem se zbral. Naprej nimam pripomb, odpeljal sem tako, kot sem si želel, na koncu pa ni bilo dovolj. Lahko bi šel še hitreje, pa bi bilo v redu in bi bil na stopničkah. A je, kar je, potrdil sem svojo uvrstitev v Rio, grem na svoje tretje olimpijske igre, s tako vožnjo, kot se jo danes pokazal, sem sposoben zmagati na vsaki tekmi," je dejal Kauzer in sklenil: "Tudi danes bi lahko zmagal kljub dvema sekundama pribitka, kot pa sem rekel, tekme ni konec, dokler ni uradnih rezultatov, zdaj nimam kaj."

Izidi:

Moški:
K-1:
1. Jiri Prskavec (Češ)             91,44
2. Vavrinec Hradilek (Češ)        + 0,01
3. Hannes Aigner (Nem)              1,47
4. Peter Kauzer (Slo)               1,82
...
21. Martin Albreht (Slo)
38. Martin Srabotnik (Slo)
C-1:
1. Aleksander Slavkovsky (Slk)     99,87
2. Michal Martikan (Slk)          + 1,79
3. Ander Elosegi (Špa)              2,69
...
12. Benjamin Savšek (Slo)
24. Anže Berčič (Slo)
30. Blaž Cof (Slo)
K-1 ekipno:
1. Češka                          108,00
2. Francija                      +  1,07
3. Nemčija                          3,24
...
11. Slovenija                      76,51
C-1 ekipno:
1. Slovaška                       118,26
2. Poljska                        + 7,44
3. Velika Britanija                10,41
...
9. Slovenija                      120,60
Ženske:
C-1:
1. Nuria Villarubla (Špa)         124,91
2. Katerina Hoskova (Češ)         + 0,66
3. Mallory Franklin (VBr)           1,36
...
17. Nina Bizjak (Slo)
22. Alja Kozorog (Slo)
Ne spreglejte