Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 9. 2024,
15.30

Osveženo pred

5 dni, 14 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Natisni članek

Katja Debevec Jennifer Buckley Anže Peharc športno plezanje

Sobota, 21. 9. 2024, 15.30

5 dni, 14 ur

Svetovni pokal v plezanju, Praga

Peharcu praški balvani niso ustrezali in je ostal brez finala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02
Anže Peharc Koper 2022 | Anže Peharc  | Foto Grega Valančič/Sportida

Anže Peharc

Foto: Grega Valančič/Sportida

Anže Peharc je na tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju v češki prestolnici Pragi osvojil 15. mesto. Polfinalni dosežek Tržičan ni zadoščal za uvrstitev v večerni finale, v katerem se bo za zmago merilo najboljših šest polfinalistov.

Anže Peharc
Sportal Trije slovenski polfinali v Pragi

Sedemindvajsetletni Anže Peharc je za dve mesti izboljšal uvrstitev iz petkovih kvalifikacij, ko je bil 17. A glavni cilj ostaja neuresničen, saj je meril na finale in boj za stopničke na predzadnji tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju v sezoni 2024. Gregor Vezonik in Timotej Romšak sta tekmovanje končala že v kvalifikacijah..

Peharcu balvanske polfinalne postavitve niso bile pisane na kožo, do vrha je zmogel le na prvem balvanu, drugi je bil prezahteven, v tretjem in četrtem je osvojil vmesni cilj - cono, a se mu je vrh na obeh izmaknil izpod rok. Norma za finale je bila postavljena visoko pri vsaj treh od štirih rešenih problemih.

Slovenska moška vrsta bo imela še eno priložnost. Svetovni pokal se bo sklenil s tekmami v vseh treh disciplinah težavnosti, balvanih in hitrosti v Seulu v Južni Koreji od drugega do šestega oktobra. Ko bo Peharca, Vezonika in Romška čakal popravni izpit. Slovenci v težavnosti v moški konkurenci ne bodo nastopili na finalu sezone. Prav tako bo tekmovanje v hitrosti minilo brez slovenskega zastopstva.

V Pragi sicer še ni konec slovenskih nastopov. Slovenska vrsta ima v nedeljskem ženskem polfinalu dve vroči železi v ognju. Če bi sodili po kvalifikacijah, lahko Slovenki upravičeno merita na finale. V polfinale sta se prebili 17-letna Jennifer Buckley in 12 let starejša Katja Debevec s tretjim in petim dosežkom predtekmovanja. Tretja Slovenka Lucija Tarkuš je v kvalifikacijah končala kot 23.

Dvakratna olimpijska prvakinja Janja Garnbret je tekmovalno sezono že končala.

Janja Garnbret Roman Krajnik
Sportal "Želimo si treh kompletov olimpijskih medalj. To si zaslužimo."
Ne spreglejte