Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 9. 2024,
20.06

Osveženo pred

6 dni, 4 ure

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

Natisni članek

Katja Debevec Jennifer Buckley Timotej Romšak Gregor Vezonik Anže Peharc balvansko plezanje športno plezanje

Petek, 20. 9. 2024, 20.06

6 dni, 4 ure

Praga, svetovni pokal v balvanskem plezanju

Trije slovenski polfinali v Pragi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10
Anže Peharc | Anže Peharc je rešil tri balvanske probleme. | Foto Guliverimage

Anže Peharc je rešil tri balvanske probleme.

Foto: Guliverimage

Za slovenskimi športnimi plezalci so uspešne kvalifikacije predzadnje tekme svetovnega pokala v balvanskem plezanju v Pragi. Polfinale so si zagotovili trije Slovenci Jennifer Buckley in Katja Debevec s tretjim in petim dosežkom predtekmovanja ter Anže Peharc, ki je bil v moških kvalifikacijah 17.

V kvalifikacijah je navdušila najmlajša 17-letna Jennifer Buckley, ki je letos na Kitajskem postala mladinska svetovna prvakinja v težavnosti in balvanih v kategoriji do 18 let.

Premagala je vseh pet balvanskih izzivov, tri od teh v prvem poskusu, za delitev tretjega mesta kvalifikacij s Francozinjo Zelio Avezou.

Buckley je bila v svoji skupini A druga, uspešnejša je bila le Američanka Natalia Grossman, ki je bila boljša zgolj za en poskus. V skupnem seštevku kvalifikacij se je pred obema uvrstila Britanka Erin McNiece. Ta je sicer v skupini B edina v kvalifikacijah rešila vseh pet balvanskih problemov.

Katja Debevec je v kvalifikacijah dosegla peti izid, s štirimi osvojenimi vrhovi je bila tretja v kvalifikacijski skupini B.

V isti skupini je tekmovala tudi Lucija Tarkuš in zasedla 12. mesto. Tekmovanje v Pragi je z rešenima dvema balvanskima problemoma od petih končala kot 23.

Pred ženskimi so izpeljali moške kvalifikacije, v katerih se je od Slovencev izkazal Anže Peharc, ki se je v sobotni polfinale uvrstil s 17. dosežkom. V soboto bo na sporedu tudi moški finale najboljše šesterice.

Ženski odločilni dan bo nedelja, ko bosta na sporedu najprej polfinale in nato finale.

Na vrhu razpredelnice sta dva tekmovalca Sorato Anraku iz Južne Koreje in Sam Avezou iz Francije, ki sta oba osvojila štiri od pet vrhov.

Na startu kvalifikacij sta bila še dva Slovenca. Gregor Vezonik in Timotej Romšak sta na 23. mestu ostala pred vrati polfinala.

Dvakratna olimpijska prvakinja Janja Garnbret je tekmovalno sezono 2024 končala 7. septembra po zmagi pred domačimi navijači na tekmi svetovnega pokala v težavnosti v Kopru.

Preberite še:

Katja Debevec Innsbruck 2022
Sportal Tudi brez Janje Garnbret so cilji visoki
Ne spreglejte