SiolNET. Sportal Drugi športi
1,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Paraolimpijske igre, 100 metrov prosto, kategorija S4

Darko Đurić v Riu priplaval do petega mesta

1,35

termometer

darko djuric đuric durić đurić
Foto: Vid Ponikvar

Slovenski plavalec Darko Đurić je na paraolimpijskih igrah v Riu na 100 metrov prosto v kategoriji S4 osvojil peto mesto. Zmagal je Južnokorejec Seong Jo Gi.

Đurić je v dopoldanskem predtekmovanju dosegel četrti čas in se zanesljivo uvrstil v večerni finale.

V finalu je z 1:27,17 končal na petem mestu, zmagovalec je slavil z 1:23,36. Medalji sta dobila še Kitajec Zhipeng Jin in Nizozemec Michael Shoenmaker. Zadnji je za bron plaval 1:26,87.

Slovenski plavalec je v eni svojih paradnih disciplin, na svojih prvih paraolimpijskih igrah v Londonu 2012 je bil na tej razdalji prav tako peti, v svoji zbirki pa ima tudi že medalje s SP in EP, veliko pričakoval. Zaradi nastopa že prvi tekmovalni dan iger se je tudi odpovedal sodelovanju na slavnostnem odprtju, saj ni želel tvegati utrujenosti.

V finalu je plaval štiri sekunde hitreje kot lani. V finalu je plaval štiri sekunde hitreje kot lani. Foto: Vid Ponikvar

Če bi bila tekma pet metrov daljša

Nazadnje mu je do želenih stopničk oziroma prve medalje na največjem tekmovanju za športnike invalide zmanjkalo le malo. Še boljšo uvrstitev kot v Londonu je odnesel slabši začetek, pa čeprav je Đurić prvih 50 metrov odplaval še sekundo hitreje kot dopoldne.

"Je rahlo razočaranje, Darko je pripravljen vsaj za tretje mesto. Potem je bilo zelo blizu tudi drugo. Mogoče je bila napaka, da je prvih 50 metrov začel prepočasi. V drugem delu jih je lovil in če bi bila tekma še pet metrov daljša, bi jih ujel. Seveda je bila tiha želja medalja, če prideš kot četrti v finale, pričakuješ tudi to," je po tekmi, ki je pomenila razočaranje zanj in za njegovega plavalca, dejal trener Alen Kramar.

"Pripravljen je tudi na 200 metrov prosto in upam, da se bo tam izšlo. Začel je prepočasi, obračal je sedmi, potem je napredoval do petega. Tekmeca na drugi strani je lovil, a na žalost ni bilo dovolj. Bil je sekundo in pol boljši čas kot dopoldne in upam, da ga bo to podžgalo za 200 metrov. Za medaljo bo sicer treba odplavati okrog 3:04, kar je štiri sekunde hitreje kot njegov najboljši izid letos, a je Darko tako sposoben plavati."

Taktično plaval slabo

Đurića čaka še nastop na 200-metrski razdalji. Đurića čaka še nastop na 200-metrski razdalji. Foto: Vid Ponikvar

Đurić je sicer napredoval, po času je ta finalni dosežek eden najboljših v zadnjem obdobju, v primerjavi z lanskim najboljšim izidom je čas izboljšal za štiri sekunde. Vseeno je bil po tekmi precej razočaran, a je skušal to pozabiti in se usmeriti v nadaljnje tri preizkušnje.

"Seveda to ni moj realen dosežek. Pripravljen sem za boljše, sem pa taktično slabo odplaval. Prvih 50 metrov sem začel prepočasi, na to me je opozarjal že trener. Na koncu sem jih lovil, v drugih 50 metrih sem bil najhitrejši, a ni bilo dovolj," je nastop ocenil plavalec iz Podbrezij.

"Če bi videl Francoza in Nizozemca, bi mogoče že prej začel pospeševati, da bi ju poskusil ujeti. Stoodstoten sem, da sem pripravljen za izid, ki bi bil dovolj za tretje mesto. A se ni izteklo, zdaj se moram posvetiti naslednjim nastopom," je še dejal edini slovenski udeleženec plavalnih tekmovanj v Riu.

"Te tekme ne smem vzeti kot razočaranje, ampak kot motivacijo za 200-metrsko razdaljo, da me podžge, da se 'raztrgam' in skušam osvojiti vsaj tretje mesto," je še dejal Đurić in opozoril tudi na to, da lahko plavalca odnese dobro vzdušje, kakršno je značilno za plavalna tekmovanja na paraolimpijskih igrah: "Moraš paziti, da ne zmrzneš in se preveč ne prepustiš čustvom. Smo pa seveda na največjem mogočem tekmovanju in občutki so odlični."

Pri vrhu je bilo zlato pravzaprav oddano Korejcu Seongu, ki je imel že prijavljeni čas nekaj sekund boljši od tekmecev, kar je potrdil tudi v finalu. V boju za srebro je bil najboljši Jin, dva, ki ju je Đurić lovil ob koncu, pa sta se na odru in pod njim zvrstila le za stotinko. Schoenmaker je plaval 1:26,87, Francoz David Stepanine pa 1:26,88.

Slovenski paraolimpijci v Riu:

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1254
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin