Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sreda,
7. 9. 2016,
17.00

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Rio 2016 paralimpijske igre Lidl Slovenija

Sreda, 7. 9. 2016, 17.00

2 leti, 11 mesecev

Odštevanje do paraolimpijskih iger #0

Kaj slovenski olimpijci sporočajo paraolimpijcem?

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Vasilij Žbogar Izola | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Med paraolimpijci najbolj občudujem plavalce. Zame so čudež," pravi dobitnik srebrne olimpijske kolajne v jadranju Vasilij Žbogar pred začetkom paraolimpijskih iger v Riu, na katerih bo nastopila tudi osemčlanska slovenska reprezentanca.

Danes ponoči ob 23. uri po slovenskem času se v Riu začenjajo 15. paraolimpijske igre. Slovensko zastopstvo je osemčlansko. V preteklih dneh smo v Sportalovem odštevanju predstavili celotno reprezentanco.

Slovenski paraolimpijci v Riu:

Slovensko zastavo bo na otvoritveni slovesnosti vihtel Franček Gorazd Tiršek, strelec, ki je v Londonu osvojil srebrno kolajno. Na odprtju iger ne bo plavalca Darka Đurića, ki ga v četrtek čaka nastop v eni njegovih najmočnejših disciplin, 100 metrov prosto. Na tekmovališčih mu bo družbo delal najizkušenejši v slovenski reprezentanci, strelec Franc Pinter.

Kaj paraolimpijcem sporočajo olimpijci?

Vasilij Žbogar med paraolimpijci najbolj občuduje plavalce. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Vasilij Žbogar med paraolimpijci najbolj občuduje plavalce. Foto: Žiga Zupan/Sportida Jadralec Vasilij Žbogar, prejemnik srebrne kolajne v Riu:
"Paraolimpijce izjemno občudujem, oni so moj navdih, spremljal bom njihove igre. Prepričan sem, da bodo dali vse od sebe. Precej se videvamo, na videz poznam vse. Najbolj občudujem plavalce. Zame so čudež."

Kajakaš Peter Kauzer, prejemnik srebrne kolajne v Riu:
"Paraolimpijci, paraolimpijke, bojujte se do konca, pokažite, kdo smo Slovenci. Parakajakašu Dejanu Fabčiču želim, da bi dobro zarezal vodo. Upam, da ga ne bodo motili veter in smeti."

Judoistični trener Marjan Fabjan, soavtor petih olimpijskih medalj:
"Naj bodo paraolimpijci čim bolj veseli in zadovoljni. Tudi tisti, ki morda ne bodo dobili medalje, naj se zavedajo, da so to vendarle paraolimpijske igre, kar je vredno izjemnega spoštovanja."

Atlet Luka Janežič paraolimpijce miri, da se jim ni treba bati organizacijskih pomanjkljivosti. | Foto: Stanko Gruden, STA Atlet Luka Janežič paraolimpijce miri, da se jim ni treba bati organizacijskih pomanjkljivosti. Foto: Stanko Gruden, STA Atlet Luka Janežič, polfinalist olimpijskih iger na 400 metrov in državni rekorder:
"Paraolimpijcem bi sporočil, da ni treba prebirati medijev. V olimpijski vasi nam ni nič manjkalo, nič strašnega ni bilo. Nad olimpijskimi igrami, ki so bile sicer moje prve, sem bil navdušen, v Riu sem se počutil lepo."

Rokometaš Miha Zarabec, član šeste ekipe na OI v Riu:
"Paraolimpijci, čaka vas lepa izkušnja. Izkoristite jo od prvega do zadnjega dne. Spreglejte kakšno napakico v stanovanjih. Posvetite se svojim ciljem, ob tem pa čim bolj uživajte. Srečno!"

Žlahtna zgodovina

Slovenski športniki so do zdaj na paraolimpijskih igrah osvojili 47 kolajn. Za prvo je leta 1972 v Nemčiji poskrbel Jože Okoren v metu diska, za zadnjo pa v Londonu letošnji zastavonoša, strelec Tiršek. Najuspešnejša slovenska paraolimpijca sta atlet Franjo Izlakar in plavalec Jožef Banfi. Oba imata po šest odličij, od tega tri zlata.

 
Ne spreglejte