Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 9. 2016,
8.23

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Lidl Slovenija

Foto: Siol.net

Natisni članek

Lidl Slovenija advertorial paralimpijske igre Rio 2016 intervju

Četrtek, 8. 9. 2016, 8.23

2 meseca

Paraolimpijci: telesu in moči duha ni mogoče postavljati meja

Vsebino omogoča Lidl Slovenija

Foto: Siol.net

paraolimpijci lidl | Foto Siol.net

Foto: Siol.net

Športniki invalidi, ki na paraolimpijskih igrah zastopajo slovenske barve, so vsi po vrsti izjemni posamezniki. Podirajo meje običajnih predstav in premagujejo ovire, ki jim jih je postavilo življenje. Lahko so vzor številnim generacijam in prav zato je navdih pri njih našlo tudi podjetje Lidl Slovenija.

Športniki, ki jim je življenje na pot postavilo na videz nepremagljive ovire, so navdih vsem, saj dajo vse od sebe, da bi dosegli svoj cilj. Na športnike invalide ne smemo gledati skozi prizmo invalidnosti, ampak kot na vrhunskega športnika, ki na koncu dneva odgovarja s športnimi rezultati.

Pri podjetju Lidl Slovenija verjamejo, da skupaj lahko naredijo veliko za dvig prepoznavnosti pomena športa invalidov. Zato so se odločili za podporo Zveze za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijskega komiteja. Njihov prvi skupni projekt je bila že odmevna fotografska razstava Energija navdiha. S Tino Cipot, vodjo korporativnega komuniciranja pri podjetju Lidl Slovenija, smo se pogovarjali o skupni zgodbi, ki sta jo Lidl Slovenija in Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite začela pisati z letošnjimi paraolimpijskimi igrami. "Paraolimpijske igre so izredno dobra priložnost, da opozorimo na pomen športa invalidov, a naše delo se bo po igrah nadaljevalo," je obetavno napovedala Tina Cipot, ki ji je srečanje s paraolimpijci spremenilo pogled na življenje in svet.

Kaj ste v Lidlu Slovenija prepoznali pri slovenskih paraolimpijcih, da ste se odločili za sponzorstvo?

Vodja slovenske reprezentance Branko Mihorko.  | Foto: Siol.net/ A. P. K. Vodja slovenske reprezentance Branko Mihorko. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Letošnje leto je za Lidl Slovenija v znamenju navdiha. Iščemo ga v naših kupcih, naših zaposlenih in seveda v izjemnih posameznikih, ki podirajo meje običajnih predstav. Prav to športniki invalidi vsekakor počnejo, dokazujejo, da z motivacijo in predanostjo lahko premagujejo ovire, ki jim jih je postavilo življenje. So izjemen navdih za vse nas, njihova neizmerna energija, ki jih vodi k športnim in osebnim presežkom, pa je lahko vzor številnim, še posebej mladim generacijam. Lahko rečem tudi, da smo si z Zvezo za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijskim komitejem (ZŠIS-POK) podobni, saj si oboji prizadevamo povečati svojo prepoznavnost v družbi in smo vsekakor drugačni od drugih.

Osemčlanska slovenska paraolimpijska reprezentanca na 15. igrah v Riu, ki bodo potekale od 7. do 18. septembra:

plavalec Darko Đurić,
strelci Veselka Pevec, Damjan Pavlin, Franček Gorazd Tiršek, Franc Pinter,
parakolesar Primož Jeralič,
maratonec Sandi Novak in
parakajakaš Dejan Fabčič.

Kako so pri Zvezi za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijskem komiteju sprejeli vašo pobudo, da jih podprete?

Med nami se je v zelo kratkem času spletla zelo močna vez. Oboji želimo premakniti in spremeniti predsodke o športnikih invalidih, ki so v slovenski družbi še vedno globoko zasidrani. Zavedamo se, da imamo še veliko dela in da so paraolimpijske igre, ki se začenjajo v Riu te dni, sicer izredno dobra priložnost, da opozorimo na pomen športa invalidov, a naše delo se bo po igrah nadaljevalo.

Med drugim je poslanstvo našega sodelovanja, da osveščamo javnost, da predstavimo možnosti, ki obstajajo, s katerimi si lahko invalidi in tudi njihovi najbližji, spremenijo in izboljšajo kakovost življenja. Predvsem nagovarjamo mlade generacije in družine, ki imajo morda v svojem krogu posameznika, ki bi v tem našel priložnost zase. Pa ne gre le za šport in dosežke. Gre za izboljšanje kakovosti življenja.

Franc Pinter ima ogromno olimpijskih izkušenj in štiri medalje v strelstvu.  | Foto: Siol.net/ A. P. K. Franc Pinter ima ogromno olimpijskih izkušenj in štiri medalje v strelstvu. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Zakaj so invalidi športniki uspešnejši pri pridobivanju zaposlitve?

Podatki kažejo, da so invalidi, ki se ukvarjajo s športom, v več kot 70 odstotkih uspešnejši pri pridobivanju zaposlitve, saj so aktivnejši v družbi, dobijo samozavest in motivacijo za svoj osebni razvoj. Prav tako v več kot 60 odstotkih lažje dobijo življenjskega partnerja. Torej je ukvarjanje s športom za invalide izredno pomembno.

Skupaj s športniki invalidi se boste veselili njihovih športnih uspehov. Ali imate svoje favorite, vas je kateri izmed njih še posebej osupnil?

Vsak izmed naših športnikov, ki te dni zastopa barve Slovenije na paraolimpijskih igrah, navdušuje. Tako s svojimi rezultati kot s svojo osebnostjo. S predanostjo in odločnostjo. S svojimi vrhunskimi dosežki dokazujejo, da telesu in moči duha enostavno ni mogoče postavljati meja.

Če prenekateri med nami pogosto iščemo izgovore, da nečesa ne moremo, ali pa odlašamo, češ zdaj ni pravi čas, pa športniki invalidi izgovorov nimajo. Odločeni se lotijo izziva in dajo vse od sebe, da bi dosegli svoj cilj. Zato navijamo za vsakega posebej in vse skupaj. Ker so prav vsi naš navdih!

Kot sponzor imate malce podrobnejši vpogled v življenje športnikov invalidov. S kakšnimi težavami se soočajo pri svojih treningih, kje jim bo vaša pomoč najbolj koristila?

Tina Cipot, vodja korporativnega komuniciranja pri podjetju Lidl Slovenija | Foto: Lidl Slovenija Tina Cipot, vodja korporativnega komuniciranja pri podjetju Lidl Slovenija Foto: Lidl Slovenija Naše sodelovanje smo oblikovali kot podporo ZŠIS-POK, kar pomeni, da bomo s sredstvi podprli delovanje panožne zveze in vseh njenih programov. Resnično verjamemo, da lahko skupaj naredimo veliko za dvig prepoznavnosti pomena športa invalidov in v prihodnjih letih poskrbimo za razvoj tega področja. V tujini so vsekakor pred nami, v razvitih državah paraolimpionizem dojemajo kot vrhunski šport, kar dokazuje tudi stalna prisotnost v tamkajšnjih medijih.

Verjamemo, da lahko skupaj z zvezo tudi pri nas premikamo meje v glavi in družbi, da javnosti približamo športnike invalide in pokažemo njihovo neizmerno moč in energijo. Prvi projekt, ki smo ga skupaj izvedli še pred Riom in na katerega smo zelo ponosni, je fotografska razstava Energija navdiha, ki smo jo postavili sredi julija v Arboretumu Volčji Potok. Gre za prvo paraolimpijsko razstavo v Sloveniji. Povezali smo se z mladim perspektivnim fotografom Nejcem Balantičem, ki je lani prejel Lidlovo nagrado Ustvarimo boljši svet na fotografskem festivalu Slovenia Press Photo. Nejc se je podal na lovljenje navdiha s fotografskim aparatom, razstava je nastala z željo, da pokažemo, kako močan navdih so slovenski paraolimpijski športniki. Deset izbranih slovenskih športnikov invalidov smo predstavili kot vrhunske športnike, ki vlagajo ogromno truda v treninge in dosegajo odlične rezultate na tekmovanjih, ter kot posameznike v njihovem zasebnem življenju, ki ga živijo kar se da polno. Razstava Energija navdiha bo v Arboretumu na ogled do 26. septembra, zato naj kar povabim, da si jo ogledate.

Razstava Energija navdiha je v Arboretumu na ogled do 26. septembra. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Razstava Energija navdiha je v Arboretumu na ogled do 26. septembra. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Veliko športnih uspehov pri paraolimpijcih se običajnemu človeku zdi dobesedno nedosegljivo. Že pri športnikih brez gibalnih in drugih oviranosti je uspeh mogoč le z močnim ekipnim sodelovanjem, pri paraolimpijcih pa je osebna zagnanost vsakega posameznika še posebej pomembna, saj mora preseči različne omejitve. Ste se kot sponzorji morda dokopali do skrivnega recepta – kako jim uspeva?

Vztrajnost, fokus, neizmerna volja do življenja. Primož Jeralič, ki bo letos v Riu nastopil v parakolesarstvu, pravi, da je vsak izmed njih moral najprej skozi težko obdobje, skozi pot sprejemanja sebe v drugačni luči, a da so se pobrali in pokazali najprej sebi in ostalim, da lahko z voljo, energijo, trmo, predanostjo in tudi podporo kljub invalidnosti živijo svoje sanje. To je zmagovalna miselnost, ki nam je v Sloveniji primanjkuje.

Osebno lahko povem, da mi je srečanje z njimi spremenilo pogled na življenje in svet. Njihova energija in neizmerni pozitivizem ter unikaten smisel za humor … Navduši te njihova motivacija, predanost. To je velik navdih in tudi nenazadnje velik vzgib za premislek.

Česa bi se morali vsi naučiti od njih?

Vsekakor tega, da znajo verjeti vase. Da se znajo pobrati in iti naprej, da znajo vztrajati in se zavedajo dragocenosti vsakega trenutka.

Veselka Pevec, članica strelske odprave in parakolesar Primož Jeralič. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Veselka Pevec, članica strelske odprave in parakolesar Primož Jeralič. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Kako pozitiven odnos do življenja, športa, gibanja in sveta nasploh, ki ga izžarevajo športniki invalidi, odseva v podjetju? Kako lahko je bilo navdušiti zaposlene za idejo o sponzorstvu?

Ko smo se odločili za sponzorsko podporo ZŠIS-POK, smo prejeli številne pohvale zaposlenih in sporočila o tem, kako ponosni so, da so del podjetja, ki podpira slovenske paraolimpijce. Primoža Jeraliča, parakolesarja, smo povabili, da svojo zgodbo predstavi na posebnem dnevu Lidlovih ambasadorjev zdravja, približno 80 zaposlenih, ki v našem podjetju skrbijo za promocijo zdravja na delovnem mestu. Po dogodku so sporočila o tem, kako jih je navdahnil, kar deževala. Če povzamem sporočilo ene izmed sodelavk, Polone, ki je ambasadorka zdravja v eni od naših mariborskih trgovin – zapisala je, da je Primoževa življenjska zgodba iz nje naredila še močnejšo in vztrajnejšo osebo. Lidlovke in lidlovci smo paraolimpijcem v Riu pripravili tudi navijaške plakate in sporočila podpore ter jim tako pokazali, da navijamo zanje.

Lahko bi rekli, da je žal šport invalidov malce zapostavljen tudi pri nas. Kako bi lahko vsak izmed nas več naredil za to, da bi imel šport invalidov večjo veljavo?

paraolimpijci lidl | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Najprej se je treba naučiti pogledati čez meje običajnih predstav. Pred časom je predsednik ZŠIS-POK, Damijan Lazar, povedal, da se pri nas športnika invalida še vedno gleda izključno skozi prizmo invalidnosti in ne kot vrhunskega športnika, ki na koncu dneva odgovarja s športnimi rezultati. Da so naši športniki res veliki športniki, zato je treba nanje tako tudi gledati. S tem se strinjam. Veliko lahko tukaj spremenijo tudi mediji. Da se o športnikih invalidih ne piše le v letu, ko so na vrsti paraolimpijske igre, pač pa ob vseh njihovih dosežkih. Verjemite mi, ni jih malo! In brez dvoma so naši paraolimpijci konkurenčni s športniki invalidi iz držav, ki temu segmentu namenjajo bistveno več sredstev.

Po drugi strani pa moramo več pozornosti kot družba nameniti samemu športu invalidov. Ta ponuja možnosti za gradnjo samozavesti, samostojnosti, kar moramo kot družba spodbujati in razvijati. Ne gre le za športne dosežke, gre za druženje in doseganje osebnih zmag.

Naši paraolimpijci so nam lahko za vzgled in navdih, s katerim se lahko zlahka poistovetimo. Verjamemo, da lahko Lidl Slovenija s svojim partnerstvom z ZŠIS-POK prispeva k novim dosežkom, zato smo ponosni, da smo lahko del njihove zgodbe.

Preberite še:

En dan, dva svetovna rekorda

Slovenska zastava spet zaplapolala v Riu

Od rekreativca do paraolimpijca v treh letih

40 let za 47 slovenskih kolajn

Na slepega Sandija je padel križ, ki ga je izdelal sam

Kar mu pravijo, da je nemogoče, ga le še bolj podžge

Kolajne so padale kot tarče

Paraolimpijci odšli v Rio

Zgodba paraolimpijcev, ki navdihuje #foto

Ne spreglejte