Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
23. 9. 2015,
10.35

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jože Vidmar Benjamin Savšek olimpijske igre

Sreda, 23. 9. 2015, 10.35

3 leta, 7 mesecev

"Olimpijsko šolo v Londonu je dobro prenesel"

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Kot mlad tekmovalec je bil navihan in je marsikatero tudi ušpičil," nam je v pogovoru zaupal Jože Vidmar, eden glavnih krivcev za uspehe Benjamina Savška.

Za Jožeta Vidmarja, nekdaj vrhunskega tekmovalca, bi lahko rekli, da je človek iz ozadja. Kot sam pravi, se že kot tekmovalec ni želel izpostavljati. Sam skuša tekmovalcu pomagati po svojih najboljših močeh oziroma ga pravilno voditi na športni poti. Očitno mu pri zadnjem junaku svetovnega prvenstva v Londonu Benjaminu Savšku zelo dobro uspeva. Savšek je v Londonu zasedel drugo mesto in tako še tretje leto zapored s svetovnega prvenstva prišel z medaljo okrog vratu. Beni pa je tudi eden glavnih kandidatov za olimpijsko medaljo.

"Delati z njim ni napor, ampak pravi užitek"

Vidmar ob vožnjah svojega varovanca deluje precej mirno, vendar sam priznava, da takrat v njem precej vre. "Da, navzven sem videti mirno, v meni pa se sproži prava kemija. Na bregu ne morem nič storiti. Pred štartom Benjaminu zaželim najlepše želje in držim pesti, da bo uresničil tisto, česar je sposoben," je uvodoma povedal dolgoletni trener, ki se zaveda, da ima srečo, da lahko dela s tako velikim športnikom.

"Lahko rečem, da je Benjamin zelo hvaležen tekmovalec. Delati z njim ni napor, ampak pravi užitek. Beni nima svojih muh ali kapric. Res se posveča treningu in tekmovanjem. Seveda so tudi pri naju veseli in manj veseli trenutki, kar je nekaj povsem običajnega (smeh, op. p.)."

Ko sta z Benjaminom začela sodelovati, mu je s svojo navihanostjo naredil nekaj sivih las, a kot je povedal naš sogovornik, je to del odraščanja. "Marsikatero je tudi ušpičil, vendar je iz te navihanosti odrastel. Danes je umirjen tekmovalec. Raje stopi korak nazaj, kot tri korake naprej. Težava je predvsem v tem, da bi mu je včasih težko dopovedati, da je res vrhunski tekmovalec. On raje reče, da še ne spada povsem na vrh … Že kot mlad tekmovalec je bil zelo hiter, vendar je na progi delal veliko dotikov, kar je ga je velikokrat odneslo vsaj deset mest nižje. Skozi ta, včasih tudi boleč, proces se je naučil nadzirati sebe in tudi čoln. To je pokazal s finalno vožnjo na zadnjem svetovnem prvenstvu."

Čez zimo dvigne kakšen kilogram manj

Njuno dolgoletno sodelovanje temelji predvsem na podlagi zaupanja. Prišla sta že do te ravni, da je dovolj le pogled ali nekaj besed, da se kaj dogovorita. Ne en ne drug ni filozof, imata pa svoj način treninga predvsem pozimi, v pripravljalnem obdobju. Očitno jima to zelo dobra uspeva. "Res je, da pozimi dvigne kakšen kilogram manj kot kakšen drug tekmovalec, a če gledamo njegov izkoristek zaveslaja, je po mojem mnenju v samem vrhu. Sam menim, da je več poti do cilja. Naš pristop ni toliko usmerjen k utežem, ampak bolj k tehniki," nam je zaupal Vidmar, ki ima tudi sam medaljo s svetovnega prvenstva, nastopil pa je tudi na olimpijskih igrah v Barceloni.

Olimpijsko šolo v Londonu je dobro prenesel

Savšek se je z zadnjim uspehom na svetovnem prvenstvu praktično že uvrstil na olimpijske igre, saj ima pred internimi izbirnimi tekmami takšno prednost, da je skoraj ne more zapraviti. Jože kot izkušen trener ostaja previden, a se po drugi strani zaveda, česa je sposoben v Rio de Janieru. Za najboljšega slovenskega kanuista bodo to že druge olimpijske igre. V Londonu je bil blizu medalji, a je na koncu podlegel pritisku velikega tekmovanja. "Na olimpijske igre se še ni uvrstil, vendar je naredil že velik del poti. Sposoben je osvojiti medaljo, a kako se bo izteklo na samem tekmovanju, je težko napovedati. Olimpijsko šolo v Londonu je dobro prenesel, tako da v Rio de Janeiru ne bi smelo biti presenečenj. Zdi se mi, da zdaj vse skupaj zelo dobro prenaša, je pa treba vedeti, da so olimpijske igre zgodba zase. Gre za dogodek na vsake štiri leta."

Ne spreglejte