Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
21. 10. 2019,
10.37

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

Natisni članek

Tokio 2020 kanu kajak Luka Božič Benjamin Savšek

Ponedeljek, 21. 10. 2019, 10.37

4 leta, 5 mesecev

Benjamin Savšek, pogovor

Odtrgal ročko, a kljub temu zmagal na olimpijski progi #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

Benjamin Savšek, eden najboljših slovenskih kanuistov na divjih vodah, je konec tedna na olimpijski progi v Tokiu zmagal na pripravljalni tekmi. V polfinalu je imel sicer težave z veslom, ki mu ga je posodil slovaški tekmovalec. Vseeno je bil na koncu najhitrejši, kar je lepa napoved pred olimpijskimi igrami prihodnje leto.

Benjamin Savšek
Sportal Savšek in Božič uspešna na Japonskem

Slovenski kajakaši in kanuisti na divjih vodah so te dni v Tokiu, kjer preizkušajo olimpijsko progo. Predvsem kanuistom gre zelo dobro, saj sta na uvodni tekmi prvo in drugo mesto zasedla Benjamin Savšek in Luka Božič. Prihodnji teden bo na sporedu še ena tekma, na kateri bo lahko, tako kot na olimpijskih igrah, nastopil le en tekmovalec iz iste države. Med kanuisti bo slovenski predstavnik Savšek, ki je imel boljši rezultat.

Benjamin Savšek je po dolgem času stal na najvišji stopnički. Družbo na zmagovalnem odru mu je delal Luka Božič, ki je bil drugi. | Foto: Kajakaška zveza Slovenije Benjamin Savšek je po dolgem času stal na najvišji stopnički. Družbo na zmagovalnem odru mu je delal Luka Božič, ki je bil drugi. Foto: Kajakaška zveza Slovenije Z veslom je imel drugačne težave kot Peter Kauzer

"V redu je bilo. Na tekmi je bilo treba kar garati," nam je uvodoma povedal ljubljanski kanuist, ki je imel med tekmo težave s svojim veslom. Pred tem je imel veliko smole tudi naš kajakaš Peter Kauzer, ki je na treningu na progi zlomil veslo.

"Pravzaprav sem si na ogrevanju odtrgal ročko na veslu. Bila je preslabo pritrjena ali pa sem jaz premočan (smeh, op. p.). Nisem nikamor zapel z veslom, da bi ga zlomil na ta način, so pa drugače na sredini progi ovire in je treba paziti. Za polfinalno vožnjo sem si torej moral izposoditi veslo, za finale pa sem dobil že svoje rezervno veslo. Sicer bi v finalu lahko kakšno kombinacijo odpeljal bolje, a v celoti gledano sem zadovoljen. Vesel sem, da mi je znova uspelo priti na stopničke. Škoda, ker je to na koncu sezone. Vseeno je dober občutek, ko si prvi."

Benjamin Savšek | Foto: Kajakaška zveza Slovenije Foto: Kajakaška zveza Slovenije

Na internih kvalifikacijah bo še zelo zanimivo

Benjamin Savšek, ki ima z največjih tekmovanj celo vrsto medalj, je sezono začel na najboljši mogoč način. Spomladi je v Pauju v Franciji postal evropski prvak. V nadaljevanju sezone mu čoln ni stekel tako, kot si je želel. Veliko razočaranje je doživel tudi na svetovnem prvenstvu, ko je obstal v polfinalu. Čeprav tekma v Tokiu ni štela za nič, je dala Savšku nov zagon za naslednje pripravljalno obdobje.

"Zagotovo je to nov zagon za naprej. Tudi samo okolje v Tokiu mi je všeč, skratka občutek je dober. Vsekakor se bo treba prihodnje leto še kvalificirati v ekipo. Doma bomo imeli še kar boje," je poudaril 32-letni kanuist, ki ima trenutno enakovrednega konkurenta Luko Božiča. Božič ima tudi bron z letošnjega svetovnega prvenstva.

Proga bi bila lahko bolj divja "V Tokiu je treba čoln poganjati od štarta do cilja." | Foto: Nina Jelenc "V Tokiu je treba čoln poganjati od štarta do cilja." Foto: Nina Jelenc

Beni je že tekmoval na olimpijskih igrah v Londonu leta 2012 in v Riu leta 2016, a vedno ostal brez tako želenega odličja. Kot kaže, se je hitro spoprijateljil s progo v Tokiu, čeprav mu konfiguracija proge na Japonskem ne ustreza najbolje.

"Meni bolj ustreza divja voda, morda zaradi domačega Tacna. A na koncu so pogoji za vse enaki. Mogoče mi ni tako zanimivo, kot bi mi bilo na kakšni bolj hitri vodi. V Tokiu je treba čoln poganjati od štarta do cilja. Konfiguracije proge sicer še niso naredili do konca. Po tej tekmi bodo že začeli spreminjati ovire na progi in morda bo proga prihodnje leto na olimpijski tekmi bolj zanimiva."

"Zagotovo bom poskušal priključiti fizično pripravo." | Foto: Sportida "Zagotovo bom poskušal priključiti fizično pripravo." Foto: Sportida

Pozoren bo na fizično pripravo

Glede na to, da je olimpijska proga v Tokiu fizično naporna, Savšek razmišlja, da bi prihodnje leto v trening uvedel določene novosti. "Zagotovo bom poskušal priključiti fizično pripravo. Mogoče mi tega včasih malo zmanjkuje, tako da bom program malo prilagodil tudi temu. Prihodnje zimsko obdobje bom bolj izkoristil za trening na vodi, saj sem imel lani težave s kolenom," nam je v pogovoru povedal slovenski kanuist, ki še ne ve, kam bo letos odpotoval na priprave. Odloča se med Al Ainom v Združenih arabskih emiratih in Penrithom v Avstraliji.

Eva Terčelj
Sportal Eva Terčelj hitra na olimpijski progi, Kauzer na treningu zlomil veslo #video
Peter Kauzer
Sportal V Tokio so šli lahko le z enim letalskim prevoznikom #video
Ne spreglejte