Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 4. 2022,
22.50

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

1

Natisni članek

Vita Lukan plezanje Janja Garnbret Janja Garnbret

Petek, 8. 4. 2022, 22.50

2 leti

meiringen, kvalifikacije, balvani

Prvi dan blestela Korošca Janja Garnbret in Zan Lovenjak Sudar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

1

Janja Garnbret finale OI | Janja Garnbret je bila v kvalifikacijah za uvodno balvansko tekmo sezone prva. | Foto Anže Malovrh/STA

Janja Garnbret je bila v kvalifikacijah za uvodno balvansko tekmo sezone prva.

Foto: Anže Malovrh/STA

Za športnimi plezalci in športnimi plezalkami je prvi dan tekmovanj uvodne tekme svetovnega pokala v športnem plezanju v disciplini balvani. Po zaslugi Korošcev Janje Garnbret in Zana Lovenjak Sudarja ima Slovenija zmagovalca kvalifikacij tako v ženski kot v moški konkurenci plezalske uverture v Meirengenu v Bernskem višavju.

Janja Garnbret
Sportal Olimpijska prvakinja ima za letos prav posebne načrte #video

Od 13 Slovencev, ki so nastopili v petkovih kvalifikacijah, si je polfinale zagotovila peterica, od tega le ena ženska. Medtem ko bo Garnbretova edina slovenska predstavnica v sobotnem drugem krogu tekmovanja v ženski konkurenci, pa se bodo v moškem polfinalu v nedeljo merili štirje Slovenci. Ob Lovenjaku Sudarju so bili v kvalifikacijah uspešni še Gregor Vezonik, Anže Peharc in Jernej Kruder.

Olimpijska prvakinja Garnbretova se je kot najboljša Slovenka s petimi osvojenimi vrhovi balvanskih smeri do vrha v skupno desetih poskusih že dopoldne pognala na mestu vodilne. Garnbretova je v Meiringenu že dvakrat zmagala, števec zmag v svetovnem pokalu pa lahko v Švici premakne že na številko 32.

V drugi krog tekmovanja pa se ni uvrstila preostala slovenska šesterica Lučka Rakovec, Julija Kruder, Vita Lukan, Sara Čopar, Mia Krampl in Katja Debevec.

Vita Lukan je bila na 23. mestu druga najvišje uvrščena Slovenka. | Foto: Vid Ponikvar Vita Lukan je bila na 23. mestu druga najvišje uvrščena Slovenka. Foto: Vid Ponikvar

Zato pa so nekoliko slabši vtis po ženskih kvalifikacijah, ko je celotno breme slovenskih pričakovanj znova padlo na ramena Janje Garnbret, popoldne ter zvečer popravili predstavniki Slovenije v moških kvalifikacijah.

Najboljši od šesterice Slovencev v uvodnem delu tekmovanja je bil 24-letni Lovenjak Sudar. S petimi osvojenimi in rešenimi balvanskimi problemi v 11 poskusih do vrha se je zavihtel na sam vrh kvalifikacijske razpredelnice. V nedeljo, ko sta na sporedu moški polfinale in finale, bo skušal popraviti svoji najboljši balvanski uvrstitvi z velikih tekem, 15. mesto lani v Meiringenu in nato deveto mesto na minulem svetovnem prvenstvu v Moskvi.

V polfinale najboljše dvajseterice se je s sedmim dosežkom kvalifikacij uvrstil tudi plezalec z Raven na Koroškem Gregor Vezonik, s štirimi osvojenimi vrhovi, Vezonik ni rešil le prvega.

Tržičan Anže Peharc je s tremi vrhovi in eno cono vpisal 17. mesto, Celjan Jernej Kruder se tokrat ni najbolje znašel v prvih dveh balvanih, v katerih je prišel le do cone. Je pa nato v nadaljevanju, čeprav s težavami, trikrat skočil na vrh, s čimer si je z 19. mestom zagotovil polfinale.

Martin Bergant, zadnji Slovenec na startu, je s tremi vrhovi vpisal 25. mesto. Polfinale je bilo nedosegljivo tudi za Matica Kotarja na 47. mestu.

Današnje kvalifikacije so, z izjemo Garnbretove, postregle s polomom nosilcev olimpijskih kolajn. Brez polfinala so ostali vsi trije nosilci olimpijskih kolajn iz Tokia, olimpijski prvak iz Španije Alberto Gines Lopez, srebrni Američan Nathaniel Coleman in bronasti Avstrijec Jakob Schubert. Prav tako je iz polfinala izpadla olimpijska podprvakinja Japonka Miho Nonaka.

slovenska plezalna reprezentanca
Sportal Za Janjo in druščino prvi test v deželi luknjastega sira in čokolade
Janja Garnbret Plezanje Kranj
Sportal Garnbretova in Kruder zmagovalca prve tekme državnega prvenstva
Ne spreglejte