Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
26. 9. 2018,
14.13

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

3

Natisni članek

kajak kanu Benjamin Savšek Luka Božič

Sreda, 26. 9. 2018, 14.13

5 let, 7 mesecev

O gledalcih ne duha ne sluha

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

3

V Braziliji trenutno poteka svetovno prvenstvo v kajaku in kanuju na divjih vodah, kjer po izjavah naših tekmovalcev o gledalcih ni ne duha ne sluha. Tribune ob olimpijski progi iz leta 2016 samevajo, tako da tekma ni podobna svetovnemu prvenstvu, ampak bolj tekmi nekega nižjega ranga.

Kanu
Sportal Velik uspeh slovenskih kanuistov na SP

Slovenski kanuisti na divjih vodah so svetovno prvenstvo odlično začeli. Anže Berčič, Benjamin Savšek in Luka Božič so v ekipnih tekmah zasedli odlično drugo mesto ter tako nakazali, da se bodo za visoka mesta borili tudi v posamičnih vožnjah.

Kajak, kanu, Brazilija | Foto: Nina Jelenc Foto: Nina Jelenc Organizacija je skromna

Še najbolj bo na očeh Benjamin Savšek, ki brani naslov svetovnega prvaka in v Braziliji lovi že svojo peto zaporedno zmago na svetovnih prvenstvih. V sredo jih čakajo že kvalifikacije. "Rezultat v ekipnih vožnjah je dobra spodbuda za naprej in zaradi tega lahko bolj pogumno napadamo v posamični tekmi," je uvodoma povedal Savšek, ki je na tej progi nastopil pred dvema letoma, ko je zasedel 6. mesto.

Kot sam pravi, se mu spomini ne vračajo na olimpijske igre, saj se je od takrat veliko spremenilo. "Zaradi finančnih težav je vse skupaj bolj skromno … Na primer lani v Pauju v Franciji je bilo prvenstvo organizirano na res visoki ravni. Kljub vsemu ima tekma veliko težo in jo tako tudi jemljem. Poskušam se kar najbolje pripraviti na svoj nastop, tako da se z okolico ne obremenjujem. Treba je vedeti, da je močna konkurenca in da bom moral res dobro tekmovati, če hočem doseči dober rezultat, kar si res želim," je povedal 31-letni kanuist, ki ga za varnost ne skrbi.

Sportal Nevarnost v Braziliji: Nekatere so pred časom ustavili in jih okradli

Gledalcev ob progi praktično ni. | Foto: Nina Jelenc Gledalcev ob progi praktično ni. Foto: Nina Jelenc

"Gledalcev praktično ni"

Proga je postavljena precej na samem in na kraju, kjer ni najbolj varno hoditi naokrog v lastni režiji, a Savšek se vseeno počuti varno. "Imamo organiziran prevoz od hotela do proge, tako da za zdaj nismo imeli nobenih težav. Moram povedati, da se počutim dovolj varno in da lahko normalno funkcioniram. Gledalcev pa praktično ni, kar je žalostno. A kaj hočemo, ta šport tukaj ni priljubljen in razvit."

Srebrni kanuisti - Anže Berčič, Benjamin Savšek in Luka Božič | Foto: Nina Jelenc Srebrni kanuisti - Anže Berčič, Benjamin Savšek in Luka Božič Foto: Nina Jelenc Luka Božič: Boriti se bo treba do zadnjih vrat

Eden tistih, ki na prvenstvu upa na dober rezultat, je tudi Luka Božič, zmagovalec zadnje tekme svetovnega pokala v Španiji. Tudi on je bil vesel odličja v ekipni vožnji. Kot je povedal, je to zelo dobra spodbuda za nadaljevanje prvenstva.

Primorski kanuist je bil presenečen nad zares majhnimi razlikami v ekipnih vožnjah. Majhne razlike pričakuje tudi v posamičnih vožnjah oziroma v sredinih kvalifikacijah. "Dejstvo je, da je tukaj veliko odličnih tekmovalcev in da imajo vsi možnost za napredovanje. Za sredo se bo treba dobro pripraviti. Na ekipni tekmi sem dobil dobre občutke in nekaj napotkov, kako se lotiti posamične tekme. Boriti se bo treba do zadnjih vrat," je sprva povedal Božič.

Lepo mu je že, če ga lahko spremljajo po televiziji Luka Božič je bil presenečen nad majhnimi zaostanki. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Luka Božič je bil presenečen nad majhnimi zaostanki. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

Tudi on je bil presenečen nad majhnim številom gledalcev. "Lepše bi bilo, če bi jih bilo več. Upam, da se bo za polfinale in finale tukaj zbralo kaj več domačinov. V Braziliji kajak in kanu na divjih vodah nista tako razvita kot v Evropi, ampak tudi takšne tekme morajo biti. Meni je lepo že, če me navijači lahko spremljajo doma po televiziji," je še povedal 27-letni kanuist.

Ne spreglejte