Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 5. 2019,
14.02

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Matej Šebenik Laura Unuk Nina Rob Matjaž Mikac Milan Brglez šah

Četrtek, 23. 5. 2019, 14.02

4 leta, 11 mesecev

Srednjeevropski pokal v šahu v Radencih

Največji šahovski dogodek leta v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Šah Figure | Šah bo od ponedeljka naprej plenil pozornost v Radencih. | Foto Reuters

Šah bo od ponedeljka naprej plenil pozornost v Radencih.

Foto: Reuters

Srednjeevropski pokal, največji dogodek leta v šahu pri nas, se bo začel v ponedeljek, 27. maja, s prvim krogom, po devetih pa se bo 4. junija zaključil. V Radencih bo igrala tudi najboljša slovenska šahistka zadnjega obdobja Laura Unuk, ki je napovedala boj za sam vrh, Matej Šebenik pa bo igral na prvi deski šibkejše moške vrste.

"To bo največje slovensko šahovsko tekmovanje pri nas v tem letu, srednjeevropsko tekmovanje pripravljamo vnovič po desetletju, nastopili pa bomo z mlado ekipo," je uvodoma na novinarski konferenci povedal predsednik Šahovske zveze Slovenije (ŠZS) Milan Brglez.

Slovenski igralci se bodo merili s Švico, Češko, Hrvaško, Avstrijo, Madžarsko, Italijo, Slovaško, Nemčijo in Francijo.

Slovenke tretje po ratingu

Laura unuk bo zastopala barve Slovenije na domačih tleh. | Foto: Vid Ponikvar Laura unuk bo zastopala barve Slovenije na domačih tleh. Foto: Vid Ponikvar "Na srednjeevropskem pokalu smo že osvajali tudi najvišja mesta, članice so zmagale štirikrat (2002, 2005, 2006 in 2009), člani pa trikrat (1997, 2002, 2005). Tokat bodo igrale Laura Unuk, Lara Janželj, Zala Urh, Nuša Hercog in Larisa Kuhar. Igralke so tretje po ratingu, takoj za Avstrijo in Madžarsko. Moški so po ratingu deveti, predzadnji, in si želimo, da bi turnir končali višje. Igrali bodo Šebenik, državni prvak Boris Markoja, Žan Tomazini, slovenski podprvak Tim Janželj ter najboljši mladinec Jan Šubelj, ki še nima 15 let in je velik up slovenskega šaha," je ekipo predstavil selektor Matjaž Mikac.

Po desetih letih in tekmovanju v Rogaški Slatini bodo slovenski šahisti znova igrali doma. "Pokal poteka sedemintridesetič, od 1991 leta pa sodeluje tudi Slovenija. Razen Nemčije, ki bo nastopila le z moško ekipo, bo sodelovalo vseh deset držav z obema ekipama, ki bodo tekmovale v teniški dvorani v Radencih," je pojasnila sekretarka Šahovske zveze Slovenije (ŠZS) Nina Rob, ki je tudi direktorica tekmovanja.

Leniča ne bo, vodja bo Šebenik

Devetnajstletna Unukova, nekdanja mladinska svetovna prvakinja, je kljub mladosti že nekaj let stalna članica slovenske izbrane vrste. "Zelo sem vesela, da nastopam za reprezentanco, čeprav je tekmovanje ravno v izpitnem obdobju. Vse sotekmovalke so pripravljene vložiti svoje znanje za zelo za dober izid. Z Janžljevo imava visoka pričakovanja in če bodo vse v ekipi menile tako, lahko osvojimo prvo mesto. To je tudi moja želja, imam dober občutek," je optimistična Laura Unuk.

Matej Šebenik bo vodja slovenske moške reprezentance. | Foto: Vid Ponikvar Matej Šebenik bo vodja slovenske moške reprezentance. Foto: Vid Ponikvar

V odsotnosti prvega slovenskega šahista Luke Leniča bo moško vrsto vodil Matej Šebenik. "Na teh tekmovanjih sem osvojil že vse možne medalje, tudi zlato v Avstriji leta 2005. V ekipi so mladi obetavni igralci, ki bodo v prihodnje imeli velik vpliv v slovenskem šahu. Razen Švice, ki malo izstopa in bo prišla v svoji najmočnejši postavi, so razlike med ekipami zelo majhne in to, da smo po ratingu deveti, še ne pomeni, da bomo končali na repu," je menil Šebenik.

Turnir poteka v času obeleževanja 100-letnice mariborskega šahovskega kluba in sedemdesetletnice domžalskega.

Srednjeevropski ekipni pokal v šahu bo uvod v dva velika šahovska dogodka leta 2020 in 2021, ki bosta na Bledu. Prihodnje leto bo na programu posamično člansko evropsko prvenstvo, naslednje leto pa še ekipno člansko EP.

Ne spreglejte