Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
18. 12. 2016,
17.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

skok v športno preteklost

Nedelja, 18. 12. 2016, 17.00

6 let, 7 mesecev

Sportalov skok v športno preteklost

Najhladnejša tekma v zgodovini športa

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

10. januarja 1982 je bila na štadionu Riverfront v Cincinnatiju v Ohiu v ZDA tekma profesionalne lige ameriškega nogometa (NFL) med Cincinnati Bengals in San Diego Chargers, med katero se je temperatura spustila do rekordnih –38 stopinj Celzija.

Leta 1982 sta se v konferenčnem finalu lige NFL udarili ekipi San Diego Chargers in Cincinnati Bengals. Zmagala je druga, s 27:7, a bolj kot rezultat so šle v zgodovino vremenske razmere, ki so takrat vladale na štadionu Riverfront v Cincinnatiju.

To je bila najhladnejša tekma v zgodovini profesionalne lige ameriškega nogometa (NFL) in verjetno tudi najhladnejša tekma sploh. Temperatura v času prvega sodnikovega žvižga je bila –9 stopinj Celzija, kar niti ni tako zelo mrzlo, a zaradi vetra, ki je takrat zajel Cincinnati, je bilo še veliko hladneje. Tistega sobotnega popoldneva se je živo srebro na termometrih spustilo kar do –38 stopinj Celzija.

Tako je bilo 10. januarja leta 1982 v Cincinnatiju:

V Chicagu so ljudje umirali, v Cincinnatiju so igrali ameriški nogomet

Nenavadne vremenske razmere je takrat povzročil hurikan, ki je divjal po Kanadi in južneje, proti ZDA, poskrbel za ekstremno hladno vreme. Nekoliko severneje, v Chicagu, kjer je bilo še bolj mrzlo, je zaradi podhladitve umrlo enajst ljudi, v Cincinnatiju pa je kljub rekordno nizkim temperaturam na tekmo prišlo več kot 46 tisoč ljudi, ki so bili dovolj nori, da so v tako ekstremnih razmerah stopili na tribune, da bi si ogledali pomembno tekmo.

"Ko si stopil na igrišče, si razmišljal le o tem, kako boš preživel," se je znamenite tekme spomnil takratni igralec Cincinnatija Dave Lapham. "Med tekmo si moral vseskozi paziti, da nisi miroval. Če bi bil na mestu dlje časa, bi zmrznil. Dobesedno," je še povedal dolgoletni zvezdnik lige NFL, ki danes, star je 64 let, ostaja v tem športu kot televizijski analitik tekem najmočnejše lige ameriškega nogometa na svetu.

Ko je pogledal skozi okno, je zagledal zamrznjeno reko

"Ko smo prišli v Cincinnati, ni bilo tako hladno. Ko smo dan pred tekmo prišli na štadion in se sprehodili po igrišču, smo se še kepali in se pogovarjali o tem, da niti ni tako hudo. Ko pa sem se na dan tekme zbudil v svoji sobi in pogledal skozi okno, sem videl, da je reka Ohio zamrznila. 'Neverjetno, kaj je to?' sem se začudeno spraševal," se zgodovinske tekme spominja igralec gostujoče ekipe San Diego Chargers Hank Bauer.

Organizatorji tekme so razmišljali, da bi jo odpovedali, a so se po posvetovanju s strokovnjaki odločili, da tekma bo. Bilo je tako hladno, da je nekaj kamer televizijskih ekip, ki so spremljale tekmo, zmrznilo. "Ko sem na mizo položil skodelico vroče kave, je v manj kot minuti zmrznila. Tako prekleto mrzlo je bilo," se je spomnil eden izmed novinarjev, ki je bil na tej tekmi.

En teden prej v vročem Miamiju, potem pa …

Igralcem gostujoče ekipe je bilo še toliko težje. Vajeni toplega San Diega so prišli v nenavadno mrzle razmere. Teden pred tekmo so igrali v Miamiju in pri 30 stopinjah Celzija odigrali naporno tekmo, ki se je končala šele po treh podaljških, nato pa so bili v Cincinnatiju, kjer so termometri kazali več kot 60 stopinj manj.

"En teden se potiš in izgubiš ogromno tekočine, naslednji teden pa igraš v neobičajnem mrazu, v katerem te skrbi samo to, da boš preživel. Takrat še ni bilo takšnih oblačil, kot jih poznamo danes. Nase smo dajali vse. Od ženskih nogavic do vreč iz polivinila, a nič ni pomagalo. Toda ko smo videli, da ne bo pomagalo, smo si rekli, dajmo vse s sebe, igrajmo v opremi, ki jo imamo na voljo, in poskušajmo preživeti," je povedal Pete Shaw, eden izmed takratnih zvezdnikov ekipe iz San Diega.

Ostal je sam in brez opreme

"Medtem ko so moji soigralci nase dajali vse mogoče kose opreme, sem se sam, kot običajno, v glavi pripravljal na tekmo, ki je bila pred nami. Ko sem se želel obleči, ni bilo ničesar več. Dodanih nogavic, majic in trenirk. Vse so pograbili soigralci, ki so že odšli na igrišče. Ni mi preostalo drugega, kot da nase spravim povsem običajno opremo in stečem na igrišče. Bilo je tako zelo mraz, da sem se počutil tako slabo, kot se nisem še nikoli prej in niti pozneje," pa se groznega dne spominja še eden izmed članov takratne ekipe San Diega, Charlie Joiner.

Pri NFL so poskrbeli vsaj za to, da so ob igrišče spravili ogrevane klopi za rezervne igralce. Na igrišču pa je bila pravcata agonija. Igralcem so zmrzovale brade, podajanje žoge je bilo praktično nemogoče, trk z nasprotnikom je bil še nekajkrat bolj boleč, kot bi bil sicer, igralci obeh ekip so, čeprav je bila tekma zelo pomembna, komaj čakali, da bo vsega skupaj konec.

V finale domačini, ki so potem ostali brez naslova

Zmagali so domačini, Cincinnati je San Diego odpravil s 27:7, in se prebili v finale, veliki Super Bowl, na katerem so pozneje izgubili proti San Franciscu 49ers. Ostali so brez tako želene lovorike, a vseeno s spomini na zgodovinsko, najhladnejšo tekmo v zgodovini ameriškega nogometa in tamkajšnje lige NFL.

"Spomini na tisto sezono so prav gotovo veliko toplejši, kot je bila januarska tekma proti San Diegu," se je mnogo let pozneje spomnil Lapham, ki je takrat igral za Cincinnati in v finalu ostal brez zmage.

Ne spreglejte