Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
11. 12. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,95

Natisni članek

tenis skok v športno preteklost

Nedelja, 11. 12. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Skok v športno preteklost

Če je izgubila dvoboj, jo je pretepal tudi s pasom

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,95
Jelena Dokić

Nekdanja vrhunska teniška igralka Jelena Dokić v svoji športni karieri ni izkoristila vsega potenciala. Za to je bil kriv predvsem njen oče Damir Dokić, ki je bil do svoje hčerke večkrat nasilen. To je sama razkrila leta 2009.

Jelena Dokić je bila ena od tistih igralk, ki so na začetku tisočletja veliko obetale. Rojena je bila v Osijeku, kjer je naredila tudi prve teniške korake. Vojna na Balkanu je družino sprva pregnala v Sombor, nato pa so se preselili v Avstralijo, kjer je igrala tudi pod avstralsko zastavo. Pozneje je na zahtevo svojega očeta prevzela jugoslovansko državljanstvo, kar so ji avstralski navijači zamerili. Po sporu z očetom se je vrnila v Avstralijo, kjer spet igrala za to državo.

Pri 15 letih je že opozorila nase Za eno od večjih presenečenj v zgodovini tenisa je poskrbela leta 1999, potem ko je kot kvalifikantka v prvem krogu Wimbledona premagala takrat prvo igralko sveta Martino Hingis. | Foto: Za eno od večjih presenečenj v zgodovini tenisa je poskrbela leta 1999, potem ko je kot kvalifikantka v prvem krogu Wimbledona premagala takrat prvo igralko sveta Martino Hingis.

V mladinski konkurenci (1998) je Dokićeva zmagala na OP ZDA, na OP Francije pa je skupaj s Kim Clijsters zmagala še v dvojicah. Kot 15-letna teniška igralka je skupaj z Markom Philippoussisem osvojila Hopmanov pokal. Za eno od večjih presenečenj v zgodovini tenisa je poskrbela leta 1999, potem ko je kot kvalifikantka v prvem krogu Wimbledona premagala takrat prvo igralko sveta Martino Hingis. Tistega leta se je na sveti travi prebila vse do četrtfinala in prvič opozorila nase. Leto pozneje se je v Londonu prebila do polfinala ... V svoji karieri je osvojila šest turnirjev, na lestvici WTA pa je bila najvišje uvrščena na četrto mesto.

Damir Dokić je bil večkrat izključen s turnirjev. | Foto: Damir Dokić je bil večkrat izključen s turnirjev.

Tepel naj bi jo celo s pasom

Čeprav je bilo sprva videti, da mlada igralka živi svoje sanje, pa je v resnici v krogu svoje družine preživljala pravi pekel. To so vedeli tudi v teniških krogih, saj je bilo iz njene hotelske sobe mogoče slišati marsikaj. "Poznam ljudi, ko so bili v sosednji hotelski sobi in slišali, kako jo je po porazu oče pretepal," je pred leti za medije povedal John Newcombe, avstralska teniška legenda. "Ko je bila še mladinka, jo je oče na parkirišču v Viktorii pretepal s pasom. Vse skupaj je prišlo še na sodišče, vendar Jelena ni želela pričati. Zato so primer opustili," je še povedal nekdanji teniški igralec, ki je v svoji karieri osvojil sedem lovorik na turnirjih za grand slam.

Leta 2009 je tudi sama razkrila, da je bila zlorabljena

Jelena je to nasilje prenašala do svojega 19. leta, potem pa se je leta 2003 oddaljila od svojega očeta, konec leta 2005 pa se je vrnila nazaj v Avstralijo. Kot je sama dejala, je bila povsem sesuta in hotela je končati svojo športno kariero. Če so bile do tedaj vse samo govorice, je leta 2009 za Fairfax magazine Sport & Style sama razkrila, da jo je oče fizično zlorabljal in da ne želi imeti več stikov z njim. Tistega leta se je na OP Avstralije uvrstila v četrtfinale in znova osvojila srca avstralskih navijačev.

"Preživela sem toliko hudega kot kdorkoli drug na turneji. Ko preživiš takšne stvari, je igranje tenisa še najmanj ... Bila so obdobja, ko me ni nič osrečevalo, želela sem živeti življenje nekoga drugega," je takrat razlagala Dokićeva.

Damir Dokić je svoji hčerki kupil prvi lopar. Kot je povedal, je že takoj pokazala velik talent. | Foto: Damir Dokić je svoji hčerki kupil prvi lopar. Kot je povedal, je že takoj pokazala velik talent. Grozil je, da bo razstrelil avstralsko ambasado

To pa niso bili edini grehi zloglasnega očeta Damirja. Izgredi so se vrstili drug za drugim. Leta 1999 so ga izključili s turnirja v Birminghamu, kjer se je v znak protesta ulegel na sredino ceste. Leta 2000 so ga izključili s turnirja v Wimbledonu. Takrat je novinarju razbil mobilni telefon, na OP ZDA se je v eni izmed restavracij pritoževal nad visokimi cenami. Leta 2001 je organizatorje OP Avstralije obtožil, da so priredili žreb, potem ko se je morala njegova hčerka v prvem krogu pomeriti z nekdanjo prvo igralko sveta Lindsay Davenport. Takrat se je odločil, da bo Jelena igrala za takratno Jugoslavijo.

Pravi izbruh jeze je doživel leta 2009. Ko je Jelena razkrila, kaj je prestajala z njim v svoji mladosti, ga je to tako razjezilo, da je celo grozil, da bo z raketometom napadel avstralsko veleposlaništvo. Srbska policija je na njegovem domu našla dve ročni granati in 20 nabojev, za katere ni imel dovoljenja. Poleg tega so našli še eno navadno in sedem lovskih pištol, za katere pa je imel dovoljenje. Pozneje so ga zaradi groženj obsodili na 15 mesecev zapora.

Ena izmed težav je bila tudi, da se je Jelena zaljubila v Hrvata. | Foto: Ena izmed težav je bila tudi, da se je Jelena zaljubila v Hrvata. Leta 2011 sta se pobotala

Nekdanji boksar je letos za sport.blic. priznal, da je hčerka včasih dobila tudi kakšno "vzgojno". "Bil sem izjemno strog. Drl sem se, vse skupaj nadzoroval, včasih pa tudi ... Vse je bilo popolno do njenega 15. leta." Med drugim ga je zelo motilo, da se je hčerka zaljubila v Hrvata Tina Bikića, s katerim je še danes v zvezi. A je pozneje tudi to sprejel. Pravzaprav se je leta 2011 očetu in hčerki uspelo pobotati. Nekdanja vrhunska tekmovalka, ki se je v zadnjih letih umaknila pred očmi javnosti, je pred dnevi za Blic priznala, da ji je danes žal, da se z očetom nista pobotala prej.

Občutek ima, da bi lahko dosegla več

Jelena danes s svojim partnerjem živi v Avstraliji. Čeprav je tenis še vedno njena velika ljubezen, se danes ukvarja s stvarmi, ki niso povezane s športom. Poleg tega pa piše tudi avtobiografijo. Kot pravi, se z očetom nista nikoli sovražila. "Kar zadeva tenis, je imel oče prav. V zasebnem odnosu in z njegovim pogledom na moje osebne odločitve pa je bil položaj nekoliko drugačen. Zaradi tega več let nisva bila v stikih. Način, kako je gledal na moje zasebno življenje, je bil povsem napačen. Zelo so ga bolele neresnice, poleg tega pa je zelo impulzivna oseba," je povedala Jelena, ki meni, da bi v svoji karieri lahko dosegla veliko več. "Kar zadeva tenis, je imel oče prav." | Foto: "Kar zadeva tenis, je imel oče prav."

"Bila sem četrta igralka na lestvici WTA, kar je zares velik uspeh, nanj sem ponosna, vendar imam občutek, da bi lahko še veliko naredila. Ali je to prvo mesto ali zmaga na turnirju za grand slam, ne vem. Zakaj se to ni zgodilo? Na to so zagotovo vplivale stvari zunaj tenisa in nesoglasja z očetom."

Ne spreglejte