Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
4. 12. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65

Natisni članek

tenis skok v športno preteklost Jennifer Capriati

Nedelja, 4. 12. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

SKOK V ŠPORTNO PRETEKLOST

Zapadla je v droge, ujeli so jo pri kraji, potem pa …

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65
Jennifer Capriati | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Jennifer Capriati je veljala za največji teniški talent, potem ko je že pri 13 letih z izjemnimi rezultati opozorila nase. Kmalu zatem je zabredla v težave in mnogi so bili prepričani, da je teniška kariera zanjo končana. A še kako so se motili, Američanka se je vrnila še močnejša.

Za Jennifer Capriati so govorili, da bo teniška igralka, še preden se je rodila. Njen oče je namreč že pred njenim rojstvom vedel, da bo igrala tenis. Lopar je prvič prijela v roke, ko je bila stara tri leta, in že takoj pokazala, da je izjemno talentirana. Še preden je odšla v vrtec, je lahko igrala daljše izmenjave žogic.

Lopar je prvič prijela v roke, ko je bila stara tri leta. | Foto: Guliverimage/Getty Images Lopar je prvič prijela v roke, ko je bila stara tri leta. Foto: Guliverimage/Getty Images Ko jo je videl igrati, si je takoj premislil

Pri njenih štirih letih se je družina preselila na Florido. V bližini je živel Jimmy Evert, oče nekdaj zelo uspešne teniške igralke Chris Evert. Capriatijeva sta ga prosila, da naj dela z njuno štiriletno hčerko, a je sprva to odločno zavrnil, saj naj bi bila premlada. Ko je videl, kako Jennifer igra, si je takoj premislil. Jimmy in Jennifer sta sodelovala naslednjih pet let. Ko je bila stara deset let, v domačem kraju ni imela več prave konkurence. "Premagala je vsakega igralca v mestu," je povedal Evert. Premagovala naj bi tudi starejše fante.

Uspehi, slava, pritiski … Zelo kmalu se je morala spoprijeti z velikimi pritiski. | Foto: Guliverimage/Getty Images Zelo kmalu se je morala spoprijeti z velikimi pritiski. Foto: Guliverimage/Getty Images

Leta 1989 je bila najmlajša igralka, ki ji je med mladinkami uspelo zmagati na OP Francije, nato ji je uspelo še na OP ZDA. Naslednje leto, ko je bila stara 13 let, je prvič zaigrala na profesionalnem turnirju. Nekaj mesecev pozneje se je veselila svoje prve turnirske zmage na Puerto Rico Open. Njena kariera se je strmo vzpenjala. Leta 1991 se je v Wimbledonu in na OP ZDA prebila do polfinala. Vrhunec je sledil leta 1992, ko je na olimpijskih igrah v Barceloni osvojila zlato medaljo. V tistem finalu je premagala znamenito Steffi Graf.

Z njenimi uspehi se je polnil bančni račun. Pri 16 letih je s turnirskimi zmagami zaslužila več kot milijon ameriških dolarjev (940 tisoč evrov), velike vsote denarja pa so prihajale tudi od sponzorjev. Kot najstnica in kot neizmeren talent se je morala spoprijeti z velikimi pritiski. Njeno življenje in njena teniška kariera sta ušla izpod nadzora.

Aretirali so jo zaradi marihuane in kraje v trgovini

Leta 1993 je na OP ZDA presenetljivo izpadla že v uvodnem krogu in se po tistem umaknila. V letih 1994 in 1995 je odigrala le dva dvoboja. V tistem času je živela vse prej kot športno življenje. Čezmerno je uživala alkohol in eksperimentirala z drogami. Aretirali so jo zaradi tatvine. V eni izmed trgovin je ukradla zapestnico, vredno 15 ameriških dolarjev (14 evrov). Nekaj mesecev pozneje so jo znova aretirali, ko so pri njej našli marihuano. Pri 17 letih je bila povsem neprepoznavna. Sponzorji so začeli odhajati in vsi so bili prepričani, da je konec z njeno športno kariero.

Navdih je dobila, ko je gledala Andrea Agassija

Čeprav se je leta 1996 vrnila na teniška igrišča, je bila njena tedanja igra le še bleda senca tistega, kar je kazala na začetku svoje profesionalne kariere. Ob začetku novega tisočletja (1999) je dodaten zagon dobila, ko je njen rojak Andre Agassi prišel tako rekoč od nikoder in zmagal na OP Francije.

Na koncu sezone 1999 je danes 40-letna Capriatijeva po šestih sušnih letih prvič zmagala na turnirju. Le dober mesec pozneje se je na OP Avstralije uvrstila v polfinale, kjer je po dramatičnem dvoboju izgubila proti Moniki Seleš. Takrat je pokazala, da se vrača na stara pota. Prelomnica se je zgodila leta 2001. Na OP Avstralije v Melbournu je prvič osvojila turnir za grand slam. V finalu je šokirala takratno prvo igralko sveta Martino Hingis, ki jo je premagala po dveh nizih.

"Zagotovo bom živela za ta trenutek. Bilo je neverjetno," je po zmagi na OP Avstralije povedala Jennifer Capriati. | Foto: Guliverimage/Getty Images "Zagotovo bom živela za ta trenutek. Bilo je neverjetno," je po zmagi na OP Avstralije povedala Jennifer Capriati. Foto: Guliverimage/Getty Images "Ne morem verjeti, da se mi to dogaja," je povedala Capriatijeva takoj po tem, ko je prejela veliki pokal. "Veliko imam povedati, ne vem, kje naj začnem. Kdo bi si mislil, da mi bo po vsem tem, kar se je dogajalo, uspelo. Če verjameš, potem se ti sanje uresničijo. To je bil eden najboljših dvobojev v moji karieri. Zagotovo bom živela za ta trenutek. Bilo je neverjetno," je dodala. Nekaj mesecev pozneje je zmagala še v Parizu na OP Francije.

Ubranila naslov in postala prva igralka sveta

Leta 2002 je ubranila zmago v Avstraliji in postala prva igralka na svetovni lestvici. Američanka je tako poskrbela za eno največjih vrnitev v zgodovini športa, za kar je pozneje dobila tudi nagrado. Vseeno njen zmagovalni pohod ni trajal prav dolgo. Zaradi pogostih poškodb (usodna je bila poškodba ramena) je morala leta 2004 predčasno končati svojo športno pot.

Tudi po končani karieri naj bi se Jennifer Capriati spoprijemala s težavami. | Foto: Guliverimage/Getty Images Tudi po končani karieri naj bi se Jennifer Capriati spoprijemala s težavami. Foto: Guliverimage/Getty Images

Po končani karieri naj bi se borila z depresijo

A kot kaže, se Jennifer Capriati v zasebnem življenju nikoli ni povsem pobrala. Leta 2010 so se nekateri mediji razpisali o tem, da naj bi se borila z depresijo in da naj bi celo poskušala narediti samomor. Njen tiskovni predstavnik je pozneje to odločno zanikal. V zadnjem času se je umaknila iz javnega življenja, je pa marca na družabnem omrežju ostro obsodila Marijo Šarapovo, potem ko je Rusinja padla na dopinškem testu.

Ne spreglejte