Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 9. 2013,
14.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

kajak kanu Peter Kauzer Anže Berčič Eva Terčelj

Torek, 3. 9. 2013, 14.05

8 let

Na zadnje dejanje sezone v Prago

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kajakaši in kanuisti na divjih vodah se prihodnji teden odpravljajo še na zadnjo tekmo sezone - svetovno prvenstvo v Pragi, kjer imajo kot ponavadi visoke cilje.

Slovenske slalomiste prihodnji teden v Pragi čaka svetovno prvenstvo v kajaku in kanuju na divjih vodah. Glede na letošnje rezultate na tekmah svetovnega pokala se lahko nadejamo vrhunskih rezultatov. Vedeti pa je treba, da je svetovno prvenstvo tekma zase, kjer je vložek večji kot na drugih tekmah, zato marsikateri tekmovalec podleže pritisku tekmovanja ali pregori v preveliki želji po dobrem rezultatu.

Slovenski tekmovalci so v preteklosti v Pragi dobro tekmovali. Proga je nekoliko drugačna kot prejšnja leta, a težav s privajanjem nanjo ni. "Svetovno prvenstvo je zadnje, najpomembnejše dejanje letošnje sezone. Glede na rezultate z zadnjih dveh svetovnih pokalov imamo lepo popotnico za svetovno prvenstvo. Praga nam ustreza, saj smo se od tam že večkrat vrnili z vrhunskimi rezultati," je povedal prvi mož slovenske reprezentance Andrej Jelenc, ki je še povedal, da so imeli organizatorji kar precej težav z organizacijo prvenstva, saj so jim poplave spomladi naredile precej škode, tako da je bilo prvenstvo nekaj časa celo pod vprašajem.

V Prago bo odpotovalo deset slovenskih čolnov. Med kanuisti nas bodo zastopali Anže Berčič, Benjamin Savšek in Luka Božič. Najbolj se je do zdaj izkazal Anže Berčič, ki je na tekmah svetovnega pokala dvakrat zmagal, a kanuist iz Gameljn ostaja previden v napovedih. "Nimam posebnih pričakovanj za svetovno prvenstvo. Glede na rezultate se bojim, da ne bom nič dobil za Miklavža in Božička, " je sprva v šali dejal Berčič in pozneje dodal. "Na progi v Pragi sem se vedno dobro počutil, vendar sem zmeraj nekoliko slabše tekmoval." Nekaj malega je v letošnji sezoni dolžan ostal Benjamin Savšek, ki je hiter, a v finalnih vožnjah so se mu vedno pripetile napake. "Pripravljen sem dobro in tudi počutje pred prvenstvom je dobro. Želim si, da bi odpeljal svojo vožnjo," je povedal Savšek, ki ima na progo v Pragi lepe spomine, saj je tam dosegel svojo prvo zmago na tekmah svetovnega pokala.

Med kajakaši bo kot že zadnjih let najbolj na očeh Peter Kauzer, ki brani naslov svetovnega prvaka iz Bratislave. Družbo v reprezentanci mu bosta delala še mlada Martin Albreht in Simon Brus. "Bomo videli, kako bo. V Pragi sem bil vedno hiter, a so se mi vedno dogajale napake. V drugem delu sezone sem prišel k sebi. Zdaj sem spet stari jaz. To sem pokazal na zadnjih dveh tekmah svetovnega pokala, ko sem imel nadzor nad sabo," je povedal Hrastničan, ki je tekmoval že na SP v Pragi leta 2006. Takrat je bil osmi.

V polni zasedbi na svetovno prvenstvo odhajajo tudi kajakašice. Evi Terčelj in Urši Kragelj bo družbo delala mlada Ajda Novak, za katero bo to prvo svetovno prvenstvo med članicami. Precej časa se je letos s poškodbami ubadala lani najboljša kajakašica v svetovnem pokalu Urša Kragelj, a kot kaže se počasi vrača na stare tirnice. "V Tacnu je bilo lepo tekmovati, vendar sem se ravno vračala po poškodbi. Pozneje v Bratislavi se še nisem najbolje počutila, ampak zdaj sem vesela, da se lahko po dolgem času lahko normalno pripravljam. Trenutno se dobro počutim," je bila optimistična Kragljeva.

Med dvojci bosta nastopila le Sašo Taljat in Luka Božič, ki sta na letošnjih tekmah svetovnega pokala osvojila tri tretja mesta. Primorski dvojec je že opravil nekaj treningov na progi in, kot pravita, jima proga ustreza. "Na progi sva opravila šest treningov, od tega tri v dvojcu. Ugotovila sva, kje na progi so glavne spremembe, bo pa na sami tekmi veliko odvisno od dneva," je povedal starejši član našega najboljšega dvojca Sašo Taljat.

Ne spreglejte