Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 6. 2011,
14.15

Osveženo pred

5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Rok Urbanc Gregor Debeljak

Ponedeljek, 13. 6. 2011, 14.15

5 mesecev

Na boksarsko EP trije slovenski borci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ankara bo med 15. in 24. junijem gostila evropsko prvenstvo boksarjev amaterjev.

V turško prestolnico v sredo potujejo Gregor Debeljak (lahka kategorija, do 60 kg), Ervin Brulc (velterska, do 69 kg) in najbolj izkušen borec v reprezentanci Rok Urbanc (supertežka, nad 91 kg).

Evropsko prvenstvo je letos prvič na sporedu na liho leto, do zdaj je potekalo na vsaki dve leti in bo boksarjem služilo le kot neke vrste priprava na septembrsko svetovno prvenstvo v Bakuju, saj ne šteje v kvoto za nastop na olimpijskih igrah. Bo pa prvenstvo nekakšno merilo za vse sodelujoče reprezentance v smislu trenutne priprave boksarjev in spoznavanja novih sodniških kriterijev.

"Nekih visokih ciljev nimamo. Po državnem prvenstvu v začetku maja, ko se je v Mariboru zbralo 130 boksarjev, tako da smo morali prvenstvo raztegniti na štiri dni, smo izluščili te tri borce kot tiste, ki najbolj obetajo. Rok ima kljub mladosti že veliko izkušenj, sodeloval je na SP v Chicagu 2007 in Milanu 2009 ter na evropskih prvenstvih v Liverpoolu 2008 in Moskvi 2010. Želimo si in upamo, da se prebije vsaj kakšen krog naprej, čeprav zna biti konkurenca zelo ostra," je na novinarski konferenci v Ljubljani uvodoma dejal Saša Taraniš, gonilna sila slovenskega amaterskega boksa in trener BK Ljubljana.

"Pričakovanja niso visoka, vendar upam, da mi z dobrim žrebom uspe zmagati kolo ali dve. Pričakujem, da bo v moji kategoriji približno 20 borcev, vsi bomo nekako iskali svoje priložnosti, ne vem pa, kaj nas čaka ob novih sodniških kriterijih. Na EP sem že posegel zmagi, upam, da bo tako tudi tokrat," je dejal Urbanc, od marca tudi član športne enote Slovenske vojske.

Njegovih uspehov se bo v Ankari bržkone veselil tudi njegov oče Robert Urbanc, predsednik Boksarske zveze Slovenije: "Zveza iz leta v leto napreduje, beležimo rast članov. Smo majhni in s tem pri sodnikih neprepoznavni. Upam, da bomo s spremembami pridobili, izgubiti nimamo kaj. Zelo smo omejeni finančno, zato peljemo zdaj zraven te tri borce, za katere menimo, da so vrh našega boksa. Na žalost nam manjka sredstev za ustreznejše priprave, iz tega kar imamo, skušamo narediti najboljše," pa je stanje v zvezi ocenil Robert Urbanc, ki najbolj obžaluje slovo dolgoletnega reprezentanta Boruta Slapnika. "V Boruta smo precej let vlagali, obetal je veliko. Žal je obupal in prenehal s treningi. A tako je, zdaj so naše moči usmerjene v te fante, ki jih imamo."

Ankara je na nek način "vsiljena" v program amaterskih boksarjev, saj je do zdaj EP potekalo izmenično s svetovnim prvenstvom, letos pa sta na sporedu obe prvenstvi. Bolj pomembno bo SP med 22. septembrom in 10. oktobrom v Bakuju, kjer se bodo že delila mesta za olimpijski turnir v Londonu 2012, kjer bodo svojo priložnost prvič v zgodovini dobila tudi dekleta.

Prvenstvo v Ankari se z žrebom uradno začenja v četrtek, 16. junija, prvi dvoboji bodo na sporedu dan kasneje.

Ne spreglejte