Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 6. 2019,
11.10

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

jadranje Tina Mrak Veronika Macarol Toni Vodišek Žan Luka Zelko

Torek, 4. 6. 2019, 11.10

4 leta, 10 mesecev

Finalna tekma sezone za svetovni pokal

Mrakove in Macarolove ne bo v Marseillu, slovenske barve zastopata Vodišek in Zelko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Tina Mrak Veronika Macarol | Najboljši slovenski jadralki zadnjega obdobja Tina Mrak in Veronika Macarol se pripravljata na Portugalskem na SP. | Foto Uros Kekus Kleva Photography

Najboljši slovenski jadralki zadnjega obdobja Tina Mrak in Veronika Macarol se pripravljata na Portugalskem na SP.

Foto: Uros Kekus Kleva Photography

Najboljši slovenski jadralki zadnjega obdobja Tina Mrak in Veronika Macarol ne tekmujeta na finalni tekmi sezone za svetovni pokal, ki bo od danes do konca tedna potekala v Marseillu. Slovenske barve bosta v Franciji zastopala v kajtanju Toni Vodišek in v laserju Žan Luka Zelko.

Tina Mrak in Veronika Macarol bosta nastop izpustili zaradi priprav na Portugalskem. Tam bosta pilili tehniko v podobnih razmerah, kot prevladujejo na Japonskem, kjer ju avgusta čaka svetovno prvenstvo razreda 470, predolimpijska regata in za konec še uvodna tekma novega cikla svetovnega pokala.

Na zadnjih tekmah najboljši slovenski ekipi lanskega leta ni šlo po načrtih in se nista uvrstili v finale najboljše deseterice na evropskem prvenstvu v San Remu, kjer sta sredi maja branili naslov (17.), niti na prejšnji tekmi svetovnega pokala. Sredi aprila sta v Genovi končali na 12. mestu in za eno samo točko zgrešili deseterico.

"Po vrnitvi z EP v San Remu sva doma opravili zelo intenzivne kondicijske treninge. Trenutno sva na poti na Japonsko, kjer bomo opravili dva tedna priprav na morju. Na Japonsko bo prispela tudi najina nova jadrnica. Z najinim trenerjem (Tomaž Čopi, op. STA) smo se odločili, da izpustimo finale svetovnega pokala in se popolnoma osredotočimo na olimpijsko prizorišče, kjer se bosta v avgustu odvijali še dve pomembnejši regati letošnje sezone, SP in predolimpijska regata. Spoznali bomo nekoliko drugačne pogoje za jadranje. Poleg tega bova prvič preizkusili novo jadrnico drugega proizvajalca in jo čim bolje pripravili za naslednjo najpomembnejšo regato letošnje sezone, saj imamo do takrat še zelo malo časa," sta sporočili Mrakova in Macarolova.

Vodišek želi nadgraditi uspeh s SP

Toni Vodišek pričakuje uvrstitev med najboljših pet. | Foto: STA , Toni Vodišek pričakuje uvrstitev med najboljših pet. Foto: STA , Koprčan Toni Vodišek je na svetovnem prvenstvu nove olimpijske discipline formule kite foil, ki je v začetku maja potekala na Gardskem jezeru v Italiji, osvojil peto mesto, kar je njegov daleč najboljši dosežek doslej.

"Na seznamu prijavljenih je 25 jadralcev, vključno z najboljšo deseterico s svetovne lestvice. Sam pričakujem uvrstitev med prvo peterico, ciljal pa bom na stopničke. Za to sem veliko delal in dobro formo že potrdil s petim mestom na nedavnem SP. Sedaj si želim uspeh še nadgraditi," je odkrito boj za vrh napovedal Vodišek. V Provanso je prišel tudi z namenom, da spozna regatno polje, kjer bo kajtanje 2024 med igrami v Parizu doživelo olimpijsko premiero.

Zelko zadovoljen s pogoji

Žan Luka Zelko bo imel generalko za svetovno prvenstvo na Japonskem. | Foto: Vid Ponikvar Žan Luka Zelko bo imel generalko za svetovno prvenstvo na Japonskem. Foto: Vid Ponikvar Žan Luka Zelko je konec prejšnjega meseca v Portu na evropskem prvenstvu nastope sklenil na 23. mestu v evropski konkurenci in bil 33. v skupnem seštevku.

"Imel sem nekaj dni časa, da treniram na prizorišču pokala in moram reči, da sem s pogoji zelo zadovoljen. So popolno nasprotje tistega, kar smo imeli na nedavnem EP v Portu. Veter mi zelo ugaja, saj je podoben slovenskim razmeram, pa tudi sicer mi je Marseille z okolico izjemno všeč. Obenem je to moja zadnja pripravljalna tekma pred svetovnim prvenstvom na Japonskem. Število tekmecev je sicer manjše od pričakovanj, a na glede na to bom regato izkoristil za dober trening," je nad okrnjeno udeležbo, ki bo štela zgolj sedem laserjev, nekoliko razočaran Zelko.

Poleg Mrakove in Macarolove bosta zaradi preskromne udeležbe in logističnih zapletov z dostavo jadrnice zadnjo regato svetovnega pokalno izpustili tudi Kim in Lin Pletikos v olimpijskem razredu laser radial.

Žan Luka Zelko
Sportal Žan Luka Zelko EP laserjev zapečatil s 23. mestom
Vasilij Žbogar in Jan Orel
Sportal Žbogar in Orel med evropskimi posadkami v prvi šestnajsterici
Vasilij Žbogar Rio
Sportal Ne v pokoj, ampak na EP
Ne spreglejte