Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 10. 2013,
11.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Mina Markovič plezanje

Nedelja, 20. 10. 2013, 11.50

8 let

Mina Markovič spet na vrhu: Kaj naj rečem, vse je super

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Najboljša slovenska športna plezalka Mina Markovič in lanska zmagovalka svetovnega pokala je vpisala še drugo zaporedno zmago, tretjo v sezoni ter skupno 15. v karieri.

Markovičeva je konkurenco pokorila tudi na šesti tekmi svetovnega pokala športnih plezalcev v težavnosti v kitajskem Wujiangu. Urban Primožič je v moški konkurenci zasedel peto mesto, Domen Škofic pa je bil 11.

Markovičeva je po prepričljivi predstavi v kvalifikacijah, v katerih je zanesljivo do vrha preplezala obe smeri, enako prepričljivo nastopila tudi v jutranjem polfinalu. Petindvajsetletna Ptujčanka je edina v polfinalu preplezala smer do vrha ter se zanesljivo z najboljšim izidom uvrstila v finale najboljše osmerice. Markovičeva se v finalu sicer ni dotaknila vrha smeri, padla je na istem oprimku dva giba pod vrhom smeri kot drugouvrščena Južnokorejka Džain Kim, a je na podlagi boljšega rezultata iz polfinala odnesla novo zmago. Tretja je bila Avstrijka Magdalena Röck.

V skupnem seštevku svetovnega pokala je Markovičeva druga (515 točk), za vodilno Južnokorejko Kimovo (525 točk) pa zaostaja le še deset točk ter je dve tekmi pred koncem v odličnem izhodišču za napad na že tretjo zaporedno zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala.

"Sem kar zadovoljna, mogoče še najmanj s plezanjem v finalu, s končnim izidom pa zagotovo. V finalu sem plezala preveč 'ziheraško' in statično, prisotno je bilo tudi kar nekaj treme. A kljub temu lahko rečem, da sem se zelo dobro znašla v danem položaju in izkoristila priložnost. Rezultati lepo govorijo sami zase, so plod dobrega treninga in tudi glave na pravem mestu. Komaj čakam, da se stvari razpletejo naprej, uživam vsak dan v plezanju, ko imam priložnost. Kaj naj rečem, vse je super. Za karkoli je sicer še prehitro govoriti, obe z Džain sva dobro pripravljeni in si po moje res želiva to skupno zmago. Obe naslednji tekmi in vsako posamezno smer bo treba odplezati brez napake, ker te tudi kakšna manjša napaka v kvalifikacijah in polfinalu lahko kasneje v finalu stane zmage," je po novem uspehu razmišljala Markovičeva.

"Zdaj gremo lahko mirne duše naprej na naslednji dve tekmi"

"Vsi smo presrečni. Mina je celotno tekmo odplezala tako, kot zna, sploh v polfinalu je bila res dobra, izkupiček azijske turneje je več kot odličen. O skupni zmagi ne razmišljamo, če bo nadaljevala v tem slogu, bo to prišlo samo od sebe. Še skoraj malo bolj sem vesel Urbanovega finala, ki mu je po dveh letih končno uspelo ter se je po poškodbi prsta vrnil na najboljši možen način. Zdaj gremo lahko mirne duše naprej na naslednji dve tekmi," je bil zadovoljen slovenski trener Roman Krajnik.

Enaindvajsetletni Primožič je bil s petim mestom vesel najboljšega letošnjega dosežka v članski konkurenci. A se je drugega finala in ponovitve petega mesta iz Kranja leta 2011 kar načakal: "Preteklo je kar nekaj časa od mojega zadnjega finala, zato je bila nova uvrstitev v finale še toliko bolj sladka. Glede na to, da sem imel poškodbe in nisem mogel trenirati stoodstotno, je bila ta tekma eno lepo, prijetno presenečenje. Sem zelo zadovoljen." Pri moških je drugo zaporedno zmago slavil Japonec Sači Ama, vodilni v svetovnem pokalu, drugi je bil Kanadčan Sean McColl, tretji pa Avstrijec Jakob Schubert.

Karavana svetovnega pokala se bo iz Azije preselila nazaj v Evropo. Do konca sezone sta na sporedu še dve tekmi, 1. in 2. novembra preizkušnja v Franciji (Valence) in sklepno dejanje s tekmo 16. in 17. novembra v Kranju.

Ne spreglejte