SiolNET. Sportal Drugi športi
0,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Na olimpijske igre v Tokio gresta Janja Garnbret in Mia Krampl

Mia za las pred Lučko: Tekle so solze sreče in žalosti #Tokio2020

0,38

termometer

Mia Krampl SP težavnost | Slovenske barve bosta v Tokiu zastopali Janja Garnbret in Mia Krampl.  | Foto: Manca Ogrin
Slovenske barve bosta v Tokiu zastopali Janja Garnbret in Mia Krampl. Foto: Manca Ogrin

Janja Garnbret in Mia Krampl bosta zastopali Slovenijo prihodnje poletje na za športno plezanje premiernih olimpijskih igrah v Tokiu. Devetnajstletna Golničanka je bila danes v internem boju za drugo slovensko olimpijsko vozovnico v finalu olimpijskih kvalifikacij v kombinaciji v Toulousu boljša od Lučke Rakovec.

Devetnajstletnica si je vozovnico za Tokio priborila v zadnjem krogu današnjega finala v kombinaciji. V težavnosti je bila namreč z višino 32 najboljša od osmih finalistk. Rakovčeva je bila na tretjem mestu le za pol giba krajša od tekmice za olimpijsko vozovnico. In prav ta gib je odločal o drugi slovenski potnici v Tokio.

Po vseh treh krogih današnjega finala je bil končni zmnožek Kramplove manjši od zmnožka Rakovčeve, ki je vodila pred moštveno kolegico po hitrosti in balvanih. Zmnožek Kramplove je znašal 49,00, zmnožek Rakovčeve pa 54,00.

"Tega nisem pričakovala, na tekmo sem prišla odplezat vse tri discipline, kolikor dobro jih lahko. Ker imam še vedno pri hitrosti in balvanih kar nekaj pomanjkljivosti, me je presenetila že uvrstitev v finale, končno tretje mesto pa sploh. Imela sem malo sreče, da sem res dobro odplezala težavnost in tam dobila prvo mesto, kar me je rešilo," je po podelitvi vtise strnila 19-letna Gorenjka Kramplova, svetovna podprvakinja 2019 v težavnosti, še malce objokana: "To so bile bolj solze žalosti kot sreče, saj je Lučka moja zelo dobra prijateljica in sem vedela, kako si tudi ona to želi, ampak tekma je tekma." Osemnajstletna Ljubljančanka Rakovčeva, evropska prvakinja 2019 v težavnosti, pa je dodala: "Zagotovo je težko, a smo že pred tekmo vedeli, da se bo izšlo le zame ali za Mio. Žal mi v finalu ni uspelo sestaviti dobrega nastopa in se nisem uvrstila na olimpijske igre, a sem še vedno vesela za Mio, čeprav sem res razočarana nad to tekmo."

Finale kombinacije v Toulousu je dobila Japonka Futaba Ito, druga je bila Francozinja Julia Chanourdie, tretje in četrto mesto je pripadlo Slovenkama Kramplovi in Rakovčevi.

Kramplova je bila po balvanih sedma, Rakovčeva tretja, po hitrosti je bila Rakovčeva šesta, Kramplova pa sedma.

Lučka Rakovec je za las ostala brez vstopnice za Tokio 2020. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Lučka Rakovec je za las ostala brez vstopnice za Tokio 2020. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Že po petkovih kvalifikacijah je pet olimpijskih vozovnic dobilo svoje lastnice, šesta vozovnica pa je dobila slovensko državljanstvo. Rakovčeva in Kramplova sta namreč Sloveniji priborili drugo olimpijsko kvoto. O tem, katera bo poletje preživela na olimpijskih igrah na Japonskem, pa je odločil današnji interni slovenski obračun.

Moški kvoti ostajata neizpolnjeni

Obe moški slovenski olimpijski kvoti tudi po Toulousu ostajata nezapolnjeni. Olimpijska kandidata Anže Peharc in Jernej Kruder na kvalifikacijski tekmi v Franciji namreč nista bila uspešna.

Kruder in Peharc sta olimpijske kvalifikacije končala na 19. oziroma 21. mestu in ostala brez realnih možnosti za olimpijski Tokio.

S Toulousom se bodo olimpijska vrata zelo priprla. Prihodnjega marca bo še evropsko prvenstvo v kombinaciji, ko bosta olimpijski vozovnici dobila le evropski prvak in evropska prvakinja v kombinaciji. Tripartitna komisija bo podelila še posebni olimpijski povabil športni plezalki in športnemu plezalcu.

Od slovenskih plezalcev si je olimpijski nastop prva zagotovila Janja Garnbret, ki si je olimpijske igre priborila na svetovnem prvenstvu avgusta v Hachiochiju kot svetovna prvakinja v kombinaciji. Na SP je osvojila tri naslove prvakinje, zlata je bila tudi v balvanskem in težavnostnem plezanju.

Preberite še:

Mia Krampl Lučka Rakovec Sportal Mia ali Lučka? To je zdaj vprašanje. #Tokio2020

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 13
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin