Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 9. 2024,
16.51

Osveženo pred

1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Natisni članek

pokal Amerike

Četrtek, 19. 9. 2024, 16.51

1 teden

37. Pokal Amerike, pokal izzivalcev

Luna Rossa in Ineos Britannia v finalu pokala izzivalcev #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,08
Luna Rossa, pokal izzivalcev, Pokal Amerike, Barcelona | Luna Rossa se je prebila v finale pokala izzivalcev, kjer se bo pomerila z Ineos Britannio. | Foto Reuters

Luna Rossa se je prebila v finale pokala izzivalcev, kjer se bo pomerila z Ineos Britannio.

Foto: Reuters

Italijanska jadrnica Luna Rossa je v polfinalu pokala izzivalcev na pokalu Amerike premagala American Magic s 5:3 v zmagah in bo v finalu nastopila proti Ineos Britannii. V morju pred Barcelono se je 22. avgusta začel 37. pokal Amerike, ki s finalno regato pokala izzivalcev Louis Vuitton tako prihaja v zaključni del.

Ineos Britannia je pred tem v drugem polfinalu povedla s 4:1 in že v sredo po porazu in zmagi v zadnjih regatah dokončno ugnala švicarski Alinghi. Bilo je 5:2 v zmagah za Britance v seriji do največ devetih regat.

Za pokal Louis Vuitton se bosta Luna Rossa in Ineos Britannia merili med 26. septembrom in 7. oktobrom ali pa se bo dvoboj končal že nekaj prej. Zmagovalka pokala Louis Vuitton bo boljša posadka po predvidenih 13 regatah oziroma po sedmih zmagah. Nato se bo v velikem finalu za najstarejši pokal v svetu športa v 13 regatah oziroma prav tako na sedem zmag dobitnica pokala Louis Vuitton jadrala proti branilki naslova pokala Amerike, ekipi Emirates Team New Zealand. Pokal Amerike se bo začel 12. oktobra in končal med 22. in 27. oktobrom.

Ineos Britannia je izločila švicarski Alinghi:

Video: Reuters

Pokal Amerike je bil prvič organiziran leta 1851 okoli britanskega otoka Isle of Wight med floto angleških jadrnic in ameriške posadke America. Zmagala je slednja in osvojila pokal "stotih gvinej" v obliki čajnika.

Sedaj udeleženci tekmujejo na povsem drugačnih plovilih, saj so tekmovalne jahte visokotehnološki stroji, ki imajo bočno gibljiva krila. Ta jim pomagajo dvigniti trup iz vode pri določeni hitrosti. Na svojih krilih, dolgih 75 čevljev (dobrih 28 metrov), enotrupci letijo nad vodo in razvijejo hitrosti tudi prek 80 kilometrov na uro, poganja pa jih zgolj moč vetra.

Italijani so izločili Američane. | Foto: Reuters Italijani so izločili Američane. Foto: Reuters

Pokal je v finalu 17. marca pred tremi leti ubranila ekipa Team New Zealand, ki je s 7:3 v zmagah premagala izzivalca iz Italije Luno Rosso. S tem so Novozelandci četrtič osvojili najprestižnejši jadralski pokal. Prvič je bilo to leta 1995, ko so premagali Young Americo, nato so slavili leta 2000, ko ugnali Luno Rosso, leta 2017 pa so bili boljši od ekipe Oracle. Luna Rossa si je pred tremi leti pravico nastopa v finalu priborila s prepričljivo zmago v obračunih izzivalcev in je s 7:1 v zmagah za konec ugnala britansko posadko Ineos Team.

Jadralna klasika poteka vsaka tri do štiri leta, nazadnje je bila leta 2021 na Novi Zelandiji. Po predpisih bi morala letos tekmovanje organizirati aktualna nosilka pokala Amerike iz Nove Zelandije, ki pa dogovora o finančnih vprašanjih z novozelandsko državo ni sklenila in tako ne bo branila pokala v svojih vodah, ampak pred katalonsko prestolnici.

Preberite še:

Pokal Amerike Jadranje Barcelona
Sportal V Barceloni se je začel 37. pokal Amerike, osrednji del bo oktobra
Ne spreglejte