Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 10. 2018,
5.31

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,56

1

Natisni članek

Janja Garnbret Janja Garnbret Mina Markovič Gorazd Hren

Ponedeljek, 1. 10. 2018, 5.31

5 let, 6 mesecev

Janja Garnbret zadovoljna z 2. mestom

"Ljudje so vajeni, da zmagujem, ampak …"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,56

1

Kranj plezanje 2018 | Janja Garnbret je na peti tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju v tej sezoni v Kranju osvojila drugo mesto. Zmaga je odšla v roke južnokorejski plezalki Jain Kim, ki je v Kranju zmagala že tretjič. Na 3. stopničko je stopila Hannah Schubert, mlajša sestra aktualnega svetovnega prvaka v težavnosti in kombinaciji Jakoba Schuberta. | Foto Urban Urbanc/Sportida

Janja Garnbret je na peti tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju v tej sezoni v Kranju osvojila drugo mesto. Zmaga je odšla v roke južnokorejski plezalki Jain Kim, ki je v Kranju zmagala že tretjič. Na 3. stopničko je stopila Hannah Schubert, mlajša sestra aktualnega svetovnega prvaka v težavnosti in kombinaciji Jakoba Schuberta.

Foto: Urban Urbanc/Sportida

"Ne bom se 'sekirala' zato, ker sem bila druga. Res je, ljudje so navajeni, da zmagujem, ampak tudi drugo mesto je super uvrstitev. V letošnji sezoni še nimam tretjega mesta, tako da bi lahko rekla, da sem kar konstantna," se je po nešteto posnetih selfijih in podpisanih avtogramih, namenjenih najmlajšim ljubiteljem plezanja, sinoči v Kranju smejalo najbolj raznovrstni športni plezalki v karavani Janji Garnbret.

Janja Garnbret svetovni pokal Kranj
Sportal Brez Zdravljice v Kranju: Korejka vzela šov slovenski šampionki

Planinska zveza Slovenije je pod okriljem Mednarodne zveze za športno plezanje pod streho pospravila že 23. izvedbo težavnostne preizkušnje, ki šteje za svetovni pokal. Kranjska tekma je bila običajno na sporedu ob koncu sezone, letos sta pred tekmovalci še dve tekmi na Kitajskem.

Postavljavci smeri so postavili zelo zahtevno smer. Nobena od finalistk ni dosegla vrha.  | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Postavljavci smeri so postavili zelo zahtevno smer. Nobena od finalistk ni dosegla vrha. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Obe sta tudi na koledarju Janje Garnbret, ta hip najbolj raznovrstne in superiorne športne plezalke na svetu, ki letos ni osvojila le naslova svetovne prvakinje v balvanih in kombinaciji ter naslova podprvakinje v težavnosti, ampak je uspešno opravila tudi maturo.

Ko v Kranju pleza Janja Garnbret:

Garnbretova letos še ne pozna 3. mesta

"Ne bom se 'sekirala' zato, ker sem bila druga. Res je, ljudje so navajeni, da zmagujem, ampak tudi drugo mesto je super uvrstitev. V letošnji sezoni še nimam tretjega mesta, tako da bi lahko rekla, da sem kar konstantna," se je smejalo Korošici, lanski zmagovalki Kranja, ki so jo postavljavci smeri v popolnosti uslišali. V finalu so namreč postavili tako zahtevno smer, da nobena od deklet ni dosegla vrha.

"Ne bom se 'sekirala', ker sem druga. Tudi to je lep dosežek." | Foto: Urban Urbanc/Sportida "Ne bom se 'sekirala', ker sem druga. Tudi to je lep dosežek." Foto: Urban Urbanc/Sportida

"Navdušena sem nad smerjo, prav je, da odloča višina preplezane smeri, ne pa čas," je spomnila na dvoboj z Avstrijko Jessico Pilz, ki jo je v težavnostni preizkušnji, v kateri sta na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku obe dosegli vrh, ugnala za 11 sekund, česar sicer v težavnostnem plezanju nismo vajeni.

"Danes se ni razpletlo povsem po mojih željah. Priznam, nekoliko mi je spodrsnila roka, a tako pač je. Tudi to moram znati prenesti in tudi 2. mesto je lep rezultat," je sklenila 19-letnica, ki priznava, da dve tekmi pred koncem sezone že čuti posledice napornega obdobja z vrhuncem na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku.

Dve tekmi pred koncem sezone so vsi v plezalni karavani utrujeni. A bolj gre za psihično kot fizično utrujenost, pravi 19-letna šampionka.  | Foto: Urban Urbanc/Sportida Dve tekmi pred koncem sezone so vsi v plezalni karavani utrujeni. A bolj gre za psihično kot fizično utrujenost, pravi 19-letna šampionka. Foto: Urban Urbanc/Sportida

"Ne gre toliko za fizično kot psihično utrujenost," je pojasnila. Navsezadnje ji je kar nekaj osredotočenosti pobral zrelostni izpit, s katerim je junija uspešno končala gimnazijska leta, svoje pa je terjalo tudi veliko medijsko zanimanje, ki je okrog Korošice vladalo po prvenstvu.

Zaradi poškodbe rame se je odpovedala novi zvezdi

Zaradi lažje poškodbe desne rame, ki jo še vedno varujejo medicinski trakovi, se je odpovedala tudi eni svojih najljubših tekem Adidas Rockstars v Stuttgartu, kjer sta prejšnji konec tedna slavila Japonka Miho Nonaka in slovenski plezalec Jernej Kruder, Garnbretova pa ima tam že tri "zvezdice" različnega sijaja. "Moja rama ima dobre in slabe dneve. Pazim kakšne gibe izvajam, ne obremenjujem je. Hvala predvsem reprezentančnemu fizioterapevtu (Peter Hribar, op. a.), poškodba gre na bolje."

"Moja rama ima dobre in slabe dneve." | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Moja rama ima dobre in slabe dneve." Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Glavni cilj sezone je odkljukala že v Innsbrucku

Do naslednje tekme na Kitajskem ima še tri tedne časa (tekma v Wujiangu na Kitajskem bo na sporedu 20. in 21. oktobra). "Upam, da se do takrat umirim, spočijem in sprostim, ter v miru treniram. Upam na še eno skupno zmago v svetovnem pokalu, a tudi če je ne dosežem, ne bo hudega. Z naslovom svetovne prvakinje v balvanih sem izpolnila svoj glavni cilj sezone. Ena mala kljukica je že odkljukana."

Mina Markovič je v Kranju že 14-krat nastopila v finalu, štirikrat je tudi zmagala. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Mina Markovič je v Kranju že 14-krat nastopila v finalu, štirikrat je tudi zmagala. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Mina Markovič že 14. zapored v finalu Kranja

V finalu Kranja smo imeli še eno slovensko predstavnico. Že štirinajstič zapored je med najboljšo osmerico v dvorani Zlato polje v Kranju nastopila Mina Markovič, štirikratna zmagovalka domače tekme. To je bil za izkušeno plezalko šele drugi letošnji finale, a se ni razpletel po njenih željah. Odneslo jo je na skoku v sredini finalne smeri, kjer so se opekle še tri finalistke, in pristala je na zadnjem, osmem mestu med finalistkami.

Želela si je več kot osmo mesto. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Želela si je več kot osmo mesto. Foto: Urban Urbanc/Sportida

"Sposobna sem več"

"S plezanjem v finalu nisem in ne morem biti zadovoljna. Sposobna sem bila pokazati več. Na skoku sem nekoliko zgrešila oprimek in v trenutku, ko bi se mogla zadržati, pod levo roko ni bilo ničesar in me je odneslo. Nisem mogla rešiti situacije. Zelo mi je žal, še posebej zato, ker sem se ves konec tedna v Kranju zelo dobro počutila. Veseli me, da se mi je vrnilo nekaj dobrih občutkov, še posebej po nekaj slabših rezultatih v sezoni. Fizično sem vrhunsko pripravljena, je pa žal glava tista, ki je bila na več tekmah na preveliki preizkušnji. En neuspeh me preveč potegne nazaj, tako je že od nekdaj."

Odneslo jo je na skoku v sredini finalne smeri, kjer so se opekle še tri finalistke.

 | Foto: Urban Urbanc/Sportida Odneslo jo je na skoku v sredini finalne smeri, kjer so se opekle še tri finalistke. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Tudi spomini na razočaranje na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku, kjer je branila 3. mesto iz Pariza 2016, na koncu pa v njeni paradni disciplini, težavnosti, zasedla zanjo skromno 43. mesto, v balvanih pa je bila 37., so še vedno živi. "Naletela sem na detajl, ki je bil usoden in vse je šlo po zlu."

Kaj jo pri 30 letih še vedno žene naprej? "Najbolj to, da spet najdem prvotne občutke in si spet začnem zaupati. Še vedno sem dobra, še vedno sem konkurenčna," je prepričana v Sežani živeča Ptujčanka, ki se lahko pohvali s kar tremi zmagami v seštevku svetovnega pokala v težavnosti.

Slovenski ljubitelji plezanja so zapolnili dvorano Zlato polje v Kranju. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Slovenski ljubitelji plezanja so zapolnili dvorano Zlato polje v Kranju. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Oglejte si finale deklet (foto: Urban Urbanc/Sportida)

Fotogalerija
1 / 34

Finale moških (foto: Urban Urbanc/Sportida)

Fotogalerija
1 / 10

Selektor je pogrešal kanček sreče

Blizu nastopa v finalu je bilo še šest Slovenk, poleg Garnbretove in Markovičeve še Mia Krampl, Vita Lukan, Tjaša Kalan, Lučka Rakovec, Katja Kadić in Lana Skušek, a so vse obstale pred vrati finala.

Mia Krampl je končala na 10. mestu, Tjaša Kalan je bila 12., Lana Skušek 14., Katja Kadić 19., Vita Lukan 20. in Lučka Rakovec 24. Vrata so ostala zapahnjena tudi za Domna Škofica, zmagovalca kvalifikacij, ki je v polfinalu končal na 12. mestu.

Kako je s slovenskimi predstavami zadovoljen selektor reprezentance in osebni trener Garnbretove, Gorazd Hren:

"Z Janjinim 2. mestom sem zadovoljen, upam, da navijači tudi. Preveč nas razvaja, pustimo ji dihati, saj ni treba, da je vedno prva in popolna, zame je tudi 2. mesto odlično. Žal mi je za Mino, škoda, da jo je odnesel skok in se ni mogla boriti do konca. Domen je kljub odlični pripravljenosti žal obtičal v polfinalu. Zmanjkal je kanček sreče, ta bi lahko še kateri od plezalk pomagal do finala. Na Kitajskem bo nova priložnost. Vsi so utrujeni, a tempo je naporen za vse."

Kaj pa preostali slovenski plezalci? Tjaša Slemenšek je na peti težavnostni preizkušnji te sezone zasedla 30. mesto, Martin Bergant je bil 33., Urška Repušič je pristala na 34. mestu, Klemen Novak je bil 35., Milan Preskar 37., Žiga Zajc 42. in Luka Potočar 43.

Ne spreglejte