Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 3. 2021,
13.29

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Grand Slam Andreja Leški judo

Sobota, 6. 3. 2021, 13.29

3 leta, 1 mesec

Judo, Taškent, grand slam

Leškijevi srebro na grand slamu v Taškentu, Pogačnikova peta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Andreja Leški | Andreja Leški je osvojila drugo mesto. | Foto Urban Urbanc/Sportida

Andreja Leški je osvojila drugo mesto.

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Slovenska judoistka Andreja Leški je na grand slamu v Taškentu osvojila srebrno kolajno. V velikem finalu jo je hitro premagala svetovna podprvakinja Japonka Tashiro Miku. Anka Pogačnik je v kategoriji do 70 kg osvojila peto mesto.

V prestolnici Uzbekistana je Japonka dokazala, da ostaja nepremagljiva za slovenske tekmovalke. Desetim zmagam nad olimpijsko prvakinjo Tino Trstenjak je dodala še prvo nad Andrejo Leški. V manj kot pol minute je Japonka za končno zmago izkoristila predvsem dobro delo nog in dvakrat na napačni nogi ujela Slovenko, v drugem poskusu pa ji je uspel met za ipon.

Pred tem je Leškijeva po hitrem postopku najprej odpravila Španko Cristino Cabano Perez in Italijanko Mario Centracchio, tretjo z zadnjih evropskih iger v Minsku. Pri čemer ji je pri prvi uspel predčasni met za zmago, pri drugi pa je bila blizu zmagi že v parterju, a je dvoboj predčasno dobila po diskvalifikaciji tekmice.

Težak zalogaj je bila v četrtfinalu Britanka Amy Livesey. Koprčanka, ki trenira za Bežigradom, jo je z vazarijem ugnala šele v podaljšku. V polfinalu je bila brez prave možnosti nosilka štirih odličij z vseameriških iger Venezuele Anriquelis Barrios iz Venezuele, 24-letna Leškijeva jo premagala s končnim prijemom v parterju. Obe sta na koncu osvojili bron.

"Danes komaj še stojim na nogah, saj je bila pot v finale zelo zahtevna. Proti tekmovalkam, ki so mi danes stale naproti, sem v preteklosti tudi že izgubila, zato sem na prve štiri zaporedne zmage še posebej ponosna. Počutila sem se zelo dobro in že po prvi zmagi sem si rekla, da je danes dan za finale. Nato sem taktično opravila še z Italijanko, ujela Britanko na levi nogi in v končnem prijemu zadržala Venezuelko. V finalu me je čakala Japonka, s katero se še nisva pomerili na tekmi, sem jo pa poznala s priprav. Ni se izšlo, a vseeno se počutim kot zmagovalka. Na vseh tekmah letošnjega leta, vključno z današnjo, sem posegla po medalji, zato res mislim, da sem naredila ogromno." je po srebru povedala Leškijeva, ki bo v Taškentu v naslednjih dneh ostala na pripravah.

Anka Pogačnik je osvojila peto mesto

Anka Pogačnik je v kategoriji do 70 kilogramov osvojila peto mesto. V boju za bron jo je po vsega 15 sekundah s tehniko "uchi mata" premagala srebrna z azijsko-pacifiškega prvenstva, Uzbekistanka Gulnoza Matnijazova.

Anka Pogačnik je osvojila peto mesto. | Foto: Saša Pahič Szabo/Sportida Anka Pogačnik je osvojila peto mesto. Foto: Saša Pahič Szabo/Sportida

V uvodu je imela Pogačnikova malo dela s Korejko Seongyeon Kim, nato pa je morala v podaljšek z nekdanjo svetovno podprvakinjo Španko Mario Barnabeu. Slednja je v končnici delovala celo bolj prepričljiva, napačen prijem pa je bil usoden za Španko, saj si je prislužila tretjo kazen.

Kranjčanka je v četrtfinalu izgubila z Brazilko Ellen Santana. Nižjerasla Brazilka je bila pri prijemu spretnejša in izkoristila eno od več priložnosti za končni met.

V repasažu je Pogačnikovo čakal težak dvoboj s petkratno afriško prvakinjo Assmo Niang iz Maroka. Slovenska reprezentantka je bila spretnejša predvsem v parterju, kjer si je priborila prednost vazarija, brezglavo zaganjanje tekmice v končnici pa je izkoristila še za končni met. Zlato kolajno je osvojila Japonka Chiruzu Arai.

"Dobila sem tri borbe od petih in tudi peto mesto je zelo lep rezultat. Moj najboljši rezultat na grand slamih. Največji izziv danes je bila prva borba s Korejko, saj sem proti njej že dvakrat izgubila. Za zadnjo borbo z domačinko Matnijazovo sem vedela, da je ta zaradi domačega terena v prednosti. Dobro se poznava, borili sva se že večkrat in do današnje borbe sem večkrat izgubila kot zmagala in žal tudi danes se to ni spremenilo. Presenetila me je že v začetku borbe in sem tako na žalost že zelo hitro zaključila ta dvoboj. Po vrnitvi v Slovenijo bova s trenerjem Branetom Vuzmom naredila načrt za prihodnja tekmovanja, mislim, da se bom udeležila grand slama v Turčiji in aprila še evropskega prvenstva v Lizboni," je o nastopih povedala Pogačnikova.

V prvem nastopu pa je v kategoriji do 73 kilogramov izpadel 23-letni Martin Hojak. V boju s svetovnim in olimpijskim podprvakom Rustamom Orujovom iz Azerbajdžana je pokazal dobro prvo polovico borbe, v drugi pa je izkušenejši tekmec prevzel pobudo, najprej izvedel met za vazari, nato pa v naslednji akciji še za predčasni konec.

V nedeljo bodo slovenske barve v odprti kategoriji branili Patricija Brolih, Enej Marinić in Vito Dragić.

Preberite še:

judo splosna
Sportal Štarkel po dobri borbi po prvem nastopu s tatamija
Lia Ludvik
Sportal Slovenki v Pragi do srebrnih kolajn
Ne spreglejte