Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 2. 2019,
12.18

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Tjaša Kysselef Rok Klavora Melbourne

Četrtek, 21. 2. 2019, 12.18

5 let, 1 mesec

Svetovni pokal v športni gimnastiki (Melbourne)

Kysselefova uspešna, stop za Klavoro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Tjaša Kysselef | Tjaša Kysselef bo na preskoku nastopila v finalu. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Tjaša Kysselef bo na preskoku nastopila v finalu.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Melbourne je od danes do nedelje prizorišče svetovnega pokala v športni gimnastiki, prvega letos, a drugega od osmih, ki štejejo kot kvalifikacijske tekme za olimpijske igre v Tokiu leta 2020. V Avstraliji sta danes kvalifikacije že opravila oba Slovenca. Tjaša Kysselef si je na preskoku pritelovadila finale, Rok Klavora je na parterju ostal brez.

Sezono sta na peti celini začela le dva slovenska reprezentanta, Tjaša Kysselef in Rok Klavora, saj je najboljši slovenski telovadec Sašo Bertoncelj že pred mesecem dni napovedal, da zaradi težav s komolcem v Avstralijo zagotovo ne bo odpotoval, za nastop se ni odločila niti Teja Belak.

Kysselefova je pred odhodom v Avstralijo povedala, da je Melbourne njeno najljubše prizorišče svetovnega pokala, nenazadnje je lani prav tam prvič v karieri zmagala na tekmah najvišje ravni.

Skupna zmagovalka svetovnega pokala na preskoku si je za cilj v svojem prvem nastopu letos zadala dva uspešna kvalifikacijska skoka in posledično preboj v finale. To ji je v današnjih kvalifikacijah tudi dobro uspelo.

V soboto bo branila lansko zmago

V Melbournu je bila lani najboljša. | Foto: Urban Urbanc/Sportida V Melbournu je bila lani najboljša. Foto: Urban Urbanc/Sportida "Šlo mi je kar dobro, svoj cilj pred odhodom sem že izpolnila. Počutim se dobro, malo imam sicer krče v nogah, ampak je vse 'okej'," je po uspešnem nastopu sporočila izkušena telovadka, ki bo aprila dopolnila 26 let. Za sobotni finale nima posebnih ciljev: "V soboto pričakujem še boljšo izvedbo skokov."

V konkurenci 11 telovadk, ki so se predstavile na preskoku, ima peti kvalifikacijski dosežek z oceno 13,616 točke, tako da bo lahko v sobotnem finalu branila lansko zmago. A je ta malo verjetna, meni njen trener Andrej Mavrič, saj imajo tekmice precej višje izhodiščne ocene, izvajajo težja skoka.

"Tjaši je šlo kar v redu. Danes sem zadovoljen in prvi cilj je dosežen," je iz Melbourna sporočil Mavrič in pred sobotnim finalom dodal: "Druge tekmovalke imajo višje izhodiščne ocene, tako da bo težko v boju za medaljo. Nosilka kolajne z zadnjega svetovnega prvenstva lani v Dohi je bila, denimo, v današnjih kvalifikacijah šele osma."

Klavora padel na koncu sestave

In če je Kysselefova brez napake opravila kvalifikacije, pa je tekmovanje že prvi dan končal Klavora, prav tako lanski finalist Melbourna.

Klavora je imel v lanski sezoni precej težav s poškodbami, zaradi katerih je izpustil nekaj tekem. Povsem brez težav ni niti zdaj, a je tega, kot pravi, že navajen. Tako kot njegova reprezentančna kolegica si je tudi on za osnovni cilj postavil uvrstitev v finale, a se mu ni izšlo, saj je letošnji finalni nastop na parterju dokončno splaval po vodi po veliki napaki v zadnji diagonali, tako da je imel med 26 telovadci 17. oceno (12,833).

Rok Klavora je na parterju obtičal v kvalifikacijah. | Foto: Vid Ponikvar Rok Klavora je na parterju obtičal v kvalifikacijah. Foto: Vid Ponikvar

"Do zadnje diagonale je šlo vse po načrtu, na koncu sestave pa sem padel. Pri akrobatiki sem se malenkost prehitro odprl in se prezgodaj pripravljal na doskok, težišče je ostalo preveč zadaj, tako da sem padel. Z ostalim sem lahko zadovoljen," je po nastopu povedal 30-letni telovadec, katerega glavni cilj je, da na naslednjih postojankah v Bakuju in Dohi odpravi to napako in se uvrsti v finale najboljše osmerice.

Finali po posameznih orodjih bodo v soboto in nedeljo.

Tjaša Kysselef
Sportal Kysselefova in Klavora na gimnastičnem uvodu v Melbournu
Ne spreglejte