Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 6. 2023,
21.45

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

Natisni članek

Julija kruder Katja Debevec športno plezanje Janja Garnbret Janja Garnbret Jernej Kruder

Petek, 2. 6. 2023, 21.45

10 mesecev, 3 tedne

Praga, svetovni pokal v športnem plezanju, balvani

Vrhunska vrnitev Janje Garnbret, Kruder prvič letos v polfinalu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82
Janja Garnbret | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Štirje Slovenci Janja Garnbret, Julija Kruder, Katja Debevec in Jernej Kruder so bili uspešni v kvalifikacijah tekme svetovnega pokala v športnem plezanju v disciplini balvani v Pragi. Za slovenski dosežek dneva je poskrbela Garnbret, ki je prvi nastop v balvanih po poškodbi palca na levi nogi končala na prvem mestu razpredelnice.

Janja Garnbret je vrhunsko izpeljala svoj prvi nastop v balvanih po februarski poškodbi. Olimpijska šampionka iz Slovenije je kot edina v ženski konkurenci v kvalifikacijah rešila pet balvanskih problemov od petih ter že po prvem krogu prevzela mesto vodilne.

Garnbretova je zaradi poškodbe izpustila uvodne tri tekme sezone svetovnega pokala v balvanskem plezanju na Japonskem, v Južni Koreji in v ZDA. Zaradi uspešne rehabilitacije sta s trenerjem Romanom Krajnikom vrnitev v tekmovalno karavano načrtovala na Češkem, kar se je za zdaj izkazalo za pravilno odločitev.

Garnbretova je v kvalifikacijah znova pokazala tisto staro formo, ki jo je krasila pred poškodbo. Štiri od pet balvanov je premagala od prvega do zadnjega oprimka v enem poskusu, le za tretjega je za vrh balvana potrebovala pet poskusov. Gre za dosežek, s katerim se je zanesljivo uvrstila v nedeljski ženski polfinale najboljše dvajseterice.

Od Slovenk sta se v nedeljski ženski polfinale uvrstili še Julija Kruder s 15. dosežkom in Katja Debevec, ki je polfinale ujela z 19. mestom.

Jernej Kruder si je priboril svoj prvi letošnji polfinale.  | Foto: Grega Valančič/Sportida Jernej Kruder si je priboril svoj prvi letošnji polfinale. Foto: Grega Valančič/Sportida

Kruder do rekorda

Jernej Kruder, svetovni podprvak v disciplini leta 2014, nastopa na svoji 85. tekmi v balvanskem svetovnem pokalu, kar je rekord med športnimi plezalci.

Za Celjanom, leta 2018 je postal zmagovalec seštevka svetovnega pokala v balvanih, ni najboljši uvod v sezono. Na tekmah na Japonskem, v Južni Koreji in v ZDA je ostal pred vrati polfinala. Na prvi tekmi letošnjega svetovnega pokala na evropskih tleh pa se je bolje odrezal. S tremi osvojenimi balvanskimi problemi od petih si je namreč zagotovil mesto v sobotnem polfinalu ter s tem tudi boj za finale najboljše šesterice, ki bo v moški konkurenci na sporedu v soboto zvečer.

Gregor Vezonik je na 21. mestu ostal pred vrati polfinala, v kvalifikacijah sta svoja nastopa končala tudi Zan Lovenjak Sudar (37.) in Anže Peharc (41.).

Sobota bo v znamenju polfinalnih in finalnih odločitev v moški konkurenci, v nedeljo pa bo po polfinalu sledil še ženski finale, kamor se bo uvrstilo najboljših šest.

Janja Garnbret
Sportal Janja Garnbret bo prekinila mednarodni tekmovalni post
Ne spreglejte