SiolNET. Sportal Drugi športi
1,39

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Konec najstniških let za Janjo Garnbret in poseben rojstni dan

1,39

termometer

Janja Garnbret je natanko 500 dni pred začetkom olimpijskih iger v Tokiu, kjer bo plezanje po več letih prizadevanj končno postalo del olimpijske družine in doživelo svojo premiero pod olimpijskimi krogi, praznovala 20. rojstni dan. "Kaj sem si zaželela? Raje ne bi povedala, saj je znano, da se želje ne uresničijo, če jih izgovoriš naglas," je bila skrivnostna vrstnica Luke Dončića, ta je pred dvema tednoma prav tako praznoval vstop v naslednje življenjsko desetletje.

Janja Garnbret je 12. marca, natanko 500 dni pred olimpijskimi igrami v Tokiu, kjer bo plezanje prvič na olimpijskem sporedu, praznovala 20. rojstni dan. Janja Garnbret je 12. marca, natanko 500 dni pred olimpijskimi igrami v Tokiu, kjer bo plezanje prvič na olimpijskem sporedu, praznovala 20. rojstni dan. Foto: osebni arhiv

"Dan se je začel s fotografiranjem za neki projekt in nadaljeval z vožnjo v hitrem avtu, s katerim me je presenetil Domen (plezalec Domen Škofic, fant Garnbretove, op. a.). Za en dan si ga je izposodil v avtohiši in malo sva se zapeljala po cesti na Vršič, kar je bilo res super. Zvečer smo proslavili še s torto in dneva je bilo hitro konec," je enako skromno kot pred slabima dvema tednoma Luka Dončić, ki je 20. rojstni dan proslavil na večerji, svojo rojstnodnevno izkušnjo strnila sveža 20-letnica Janja Garnbret, ki ima kljub mladosti za pasom že tri naslove svetovne prvakinje.

20. rojstni dan in 500 dni do olimpijskih iger

O željah ni želela govoriti naglas, saj je znano, da se, če z njimi preveč glasno opletaš, ne uresničijo rade. Tudi o tem, da jo je na isti dan, ko je praznovala rojstni dan (12. marec), od poletnih olimpijskih iger v Tokiu leta 2020, kjer bo prvič na sporedu tudi športno plezanje in sicer v obliki kombinacije težavnostnega, hitrostnega in balvanskega plezanja, ločilo še natanko 500 dni, ni preveč razmišljala. Pravi, da se ji zdi, da so igre še precej precej daleč v prihodnosti, poleg tega je znano, da se izogiba pogovorom o vlogi favoritinje.

S svetovnega prvenstva v Innsbrucku se je septembra lani vrnila s kar tremi odličji, dvema zlatima in enim srebrnega leska. S svetovnega prvenstva v Innsbrucku se je septembra lani vrnila s kar tremi odličji, dvema zlatima in enim srebrnega leska. Foto: Manca Čujež

stena Koper nacionalni plezalni center Sportal Bodo slovenski plezalci še letos dočakali nacionalni plezalni center?

Do takrat jo, in vso slovensko reprezentanco v športnem plezanju, čaka še veliko dela, še posebej na področju hitrostnega plezanja, ki se mu Slovenci posvečajo šele zadnje obdobje oziroma odkar je postalo jasno, da bo ta šprinterska disciplina, ki je speljana po 15-metrski standardizirani steni z vedno enako razporeditvijo oprimkov, del olimpijskega programa.

Večino treningov opravi skupaj s športnim plezalcem Domnom Škoficem, ki je hkrati tudi njen partner v zasebnem življenju. Večino treningov opravi skupaj s športnim plezalcem Domnom Škoficem, ki je hkrati tudi njen partner v zasebnem življenju. Foto: Vid Ponikvar

Po novem trenira sama ali s Škoficem

Lani najboljša športnica Slovenije in prejemnica Bloudkove nagrade za vrhunski mednarodni dosežek je z letošnjim letom začela trenirati sama oziroma s svojim partnerjem Domnom.

"Večino časa preživim pri Domnu na Gorenjskem in treniram v dvorani v Podvinu, zato je to najbolj logično. Gorazd (Hren, selektor slovenske reprezentance, op. a.) je v Velenju, delo na daljavo pa mi ne bi ustrezalo," je pojasnila svojo odločitev.

Najbolj dominantna športna plezalka zadnjih dveh let je del priprav opravila v Innsbrucku, z reprezentanco so se udeležili priprav na Češkem, kjer so trenirali skupaj z Adamom Ondro, za številne najboljšim in najbolj raznovrstnim plezalcem na svetu, nekaj časa so preživeli tudi v Nemčiji.

Video s priprav v Nemčiji:

"Trenutno imamo izborne reprezentančne treninge za prvi dve oziroma štiri tekme v balvanih," je povedala Korošica, ki je lani uvod v sezono v švicarskem Meringenu zaznamovala z 2. mestom v balvanih.

"Želim si še napredovati v balvanih in sem jim v zadnjem obdobju, glede na to, da se sezona začenja z njimi, posvetila več pozornosti. Sicer pa letos na sezono gledam bolj celostno ... Želim si nastopiti na vseh tekmah, čaka pa nas tudi svetovno prvenstvo v Tokiu," se je ozrla proti sezoni.

Tina Maze smuk OI Soči 2014 Sportal Uspelo jim je nekaj posebnega #top10

Tudi letos posebnih psiholoških priprav nima. "Za zdaj še ne. Tudi na tem področju si bolj kot ne pomagava z Domnom," je povedala aktualna svetovna prvakinja v kombinaciji in balvanih in zmagovalka skupnega seštevka v kombinaciji in težavnosti, ki vedno več časa preživi v Radovljici.

Z Domnom Škoficem v Vrbnjah blizu Radovljice načrtujeta gradnjo lastnega plezalnega centra.

Janja Garnbret Sportal Zvezda, ki se otepa zvezdništva
Čez dobre tri tedne se začenja sezona svetovnega pokala

Svetovni pokal v športnem plezanju se bo čez 22 dni oziroma na prvi aprilski konec tedna z balvanskimi preizkušnjami začel v švicarskem Meringenu. Lanska sezona se je za Slovence začela sanjsko. Jernej Kruder je dočakal svojo premierno zmago v svetovnem pokalu, Garnbretova pa je bila druga.

 

Kako bodo podeljevali olimpijske vozovnice?

plezanje Tokio piktogram Na olimpijske igre v Tokio se bo uvrstilo 20 tekmovalk in tekmovalcev v športnem plezanju. Osemnajst v vsaki kategoriji se bo za olimpijsko vozovnico potegovalo na različnih tekmovanjih (svetovno prvenstvo 2019, posebne kvalifikacijske tekme in kontinentalna prvenstva), dodatni dve mesti pa bosta zasedla tekmovalec gostujoče države in in tekmovalec, ki bo prejel posebno vabilo.

Osem najboljših se bo na podlagi zmnožka njihovih rezultatov v kvalifikacijah uvrstilo v finale, kjer se bodo znova pomerili v vseh treh disciplinah (hitrost, balvani in težavnost). Plezalec in plezalka z najnižjim zmnožkom rezultatov bosta postala olimpijska prvaka, prva v zgodovini športnega plezanja. 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 438
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin