Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 2. 2024,
19.00

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Janja Šegel plavanje Neža Klančar

Petek, 16. 2. 2024, 19.00

2 meseca, 1 teden

SP v plavanju, Doha, petek

Klančarjeva nezadovoljna po polfinalu na 50 delfin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Neža Klančar | Neža Klančar | Foto Ana Kovač

Neža Klančar

Foto: Ana Kovač

Slovenska plavalka Neža Klančar je na svetovnem prvenstvu v plavanju v Dohi v polfinalu na 50 metrov delfin s časom 26,08 osvojila 12. mesto. Šesti dan finalnih odločitev sta sicer po dve zlati osvojila Nizozemska in Kitajska, eno pa Španija. S kitajsko štafeto 4 x 200 m prosto je slavil tudi Zhanle Pan, ki je tako dobil že tretje zlato na SP.

V popoldanskem delu SP je nastopila tudi Neža Klančar. Na 50 m delfin je s časom 26,08 osvojila 12. mesto, plavalka ljubljanske Olimpije je dopoldne v kvalifikacijah imela 11. dosežek, čas pa je bil stotinko boljši kot popoldanski polfinalni. Švedska svetovna rekorderka Sarah Sjoestrom, ki je že dopoldne prevladovala s 24,88, je dobila tudi polfinale (25,08), drugi dosežek je imela Francozinja Melanie Henique s 25,27, tretja pa je bila v polfinalu Egipčanka Farida Osman (25,80).

"Z nastopom nisem zadovoljna, nisem izpolnila cilja, da bi se uvrstila v finale. Finale je bil definitivno dosegljiv, a to je očitno moja trenutna forma. Gremo naprej, jutri me čaka nov dan in novo plavanje," je po polfinalu dejala Neža.

Za finale je bilo potrebno plavati 25,97, to je bil sedmi dosežek polfinala Avstralke Brianne Throssell, medtem ko sta si osmo mesto v polfinalu razdelili Nemka Angelina Kohler in Grkinja Ana Ntuntunaki s stotinko slabšim dosežkom.

Panu tretje zlato

Nizozemka Marrit Steenbergen je slavila na 100 metrov prosto s časom 52,26, premagala je Siobhan Bernadette Haughey iz Hongkonga in Avstralko Shayno Jack. Za drugo nizozemsko zlato v petkovem finalnem sporedu je poskrbela Tes Schouten na 200 m prsno. Zmagala je z 2:19,81, za sekundo in desetinko je premagala Američanko Kate Douglass, tretja je bila Kanadčanka Sydney Pickrem.

Zhanle Pan je osvojil že tretjo zlato kolajno. | Foto: Reuters Zhanle Pan je osvojil že tretjo zlato kolajno. Foto: Reuters

V moškem finalu na 200 metrov hrbtno je bil najboljši Španec Hugo Gonzalez z 1:55,30, v tesnem razpletu je za desetinko premagal Švicarja Romana Mityukova, ki je vodil še po 150 metrih. Gonzalez je tako srebru s stometrske razdalje dodal še zlato na dvakrat daljši preizkušnji, bron je danes dobil Južnoafričan Pieter Coetze. Podoben je bil tudi razplet na 200 m prsno, saj je dolgo vodil Nizozemec Caspar Corbeau. A se je nazadnje moral zadovoljiti s srebrom, saj je v finišu do prvega mesta priplaval Kitajec Dong Zhihao s časom 2:07,94, Corbeau je zaostal tri desetinke, bron je dobil Američan Nic Fink.

Zadnja odločitev je bila štafetna v moški konkurenci na 4 x 200 metrov prosto. Potem ko so Američani vodili do zadnje izmene, pa so se na koncu zlate medalje veselili Kitajci Ji Xinjie, Wang Haoyu, Pan Zhanle in Zhang Zhanshuo s časom 7:01,84, v finišu so do srebra prišli Korejci z desetinko zaostanka, medtem ko je Američanom ostal bron, zaostali so 24 stotnik. Za Pana je to že tretja zlata medalja na SP, saj je zmagal že v štafeti 4 x 100 metrov prosto, kjer je postavil tudi nov svetovni rekord, ter na posamični tekmi na tej razdalji.

Zhanle Pan
Sportal Svetovni rekorder do drugega zlata v Dohi
Ne spreglejte