SiolNET. Sportal Drugi športi
0,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kdo je Mihael Žgank? "Agresivna pričeska in mišičast stas sta nasprotje njegove osebnosti."

0,15

termometer

Mihael Žgank
Foto: STA

Svetovno prvenstvo v Budimpešti je za vedno spremenilo anale slovenskega športa. Celjan Mihael Žgank je postal prvi Slovenec z odličjem s svetovnega prvenstva v judu. Na tekmovanju v dvorani Laszlo Papp ga je ob tatamiju spremljal Igor Trbovc iz judoistične šole Marjana Fabjana.

Slovenski borec, ki je presenetil poznavalce juda, izjema so seveda trenerji Sankakuja na Lopati pri Celju, je suvereno premagoval tekmece in pri tem izstopal predvsem z mirnostjo, s katero se je lotil tekmecev. A takšen je po prepričanju Trbovca že vseh 16, 17 let, kolikor trenira v klubu.

Fabjan je prišel v telovadnico in vprašal, kdo je ta fant

Marjan Fabjan je prišel v telovadnico in vprašal: Kdo je ta fant? Marjan Fabjan je prišel v telovadnico in vprašal: Kdo je ta fant? Foto: Žiga Zupan/Sportida "Začel je v naši sekciji v Grižah, potem šel skozi sistem šol Sankakuja. Ravno danes sva se pogovarjala z glavnim trenerjem Marjanom Fabjanom, ki se je spomnil anekdote izpred let, ko je Žgank postal državni prvak pri mlajših dečkih. Prišel je v telovadnico in vprašal, kdo je ta fant. Jaz ga ne poznam, je takrat trdil Fabjan ... In tak je bil Žgank vseskozi. Nekako neopazen, ko pa je prišla tekma, je zmagal, dal vse od sebe," se je mladih let svojega varovanca zdaj v metropoli ob Donavi spomnil Trbovc.

Vodila ga je tudi zlata Urška Žolnir

A takrat so se pravi treningi šele začenjali. Žgank je bil v reprezentanci že kot kadet, kjer ni izstopal, v širši svetovni vrh se je začel prebijati z uspehi med mladinci, lani z 22 leti se je uvrstil tudi na olimpijske igre v Rio de Janeiru. Takrat ga je na tekmovanjih vodila zlata olimpijka Urška Žolnir, skupaj s Trbovcem, ki zasluge za uspeh pripisuje vsemu strokovnemu vodstvu kluba na čelu s Fabjanom, ki tudi skrbi za vse programe dela, pa je Sloveniji priboril prvo medaljo na SP.

Agresivna pričeska in mišičast stas sta nasprotje njegove osebnosti

"Značajsko je res zelo miren in dobro premisli, preden kaj naredi," o Žganku pravi njegov trener Igor Trbovc. "Značajsko je res zelo miren in dobro premisli, preden kaj naredi," o Žganku pravi njegov trener Igor Trbovc. Foto: Vid Ponikvar Tudi na tekmi se je Žgank na prvi pogled z agresivno pričesko in mišičastim stasom na tatamijih zdel kot kakšen divjak, a to je le zunanja podoba borca.

"V resnici je z njim ravno obratno. Zelo je zbran, osredotočen. In ko je treba, da največ od sebe. Značajsko je res zelo miren in dobro premisli, preden kaj naredi," še pravi Trbovc. In že dejstvo, da je klub napornim treningom za olimpijske igre 2016 končal tudi fakulteto, po izobrazbi je inženir živilstva in prehrane, da vedeti, da ima v življenju jasno zastavljene cilje.

Leto 2017 je Žgankovo leto

Letošnje leto pa je bilo Žgankovo leto. Trbovc je prepričan, da je pripravljen, kot še nikoli, in da je bil za kolajno nared že aprila na evropskem prvenstvu v Varšavi.

"Takrat je imel slab žreb. Naletel je na nasprotnika, ki mu po načinu borbe ne ustreza, presenetil ga je. Potreboval je kar nekaj časa, da se je pobral. Res smo ga morali motivirati, da se je 100-odstotno vrnil na treninge. Takrat je imel težke trenutke, kar je razumljivo, a zdaj se je to obrestovalo," še razmišlja Trbovc.

V finalu ga je drobna napaka stala zlato

Na SP je bilo zelo pomembno, da tekmovalec in Trbovc, pa tudi Fabjan, ki se je vključil v pripravo na vsako tekmo, niso dvomili o uspehu.

"Šli smo od nasprotnika do nasprotnika, ga analizirali in se pripravili. Prav vsak, tudi Estonec v prvem krogu, je bil nevaren, saj Mihi ne leži. Sam sem vedel, da lahko v vsakem dvoboju zmaga, če bo naredil, kar mora. V finalu ga je drobna napaka stala zlato, pa tudi tekmec je imel kanček sreče."

Po tekmovanju pa sta bila enako izčrpana oba, tekmovalec in trener: "Ves čas se s tekmovalcem boriš skupaj, vidiš položaj z drugega zornega kota, a nanj ne moreš vplivati. Tukaj je veliko adrenalina. Imel je šest borb in vsaka je zelo izčrpala tudi mene."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin