Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 9. 2017,
15.41

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Natisni članek

svetovno prvenstvo Mihael Žgank

Petek, 1. 9. 2017, 15.41

6 let, 6 mesecev

SP v Judu

Žgank poskrbel za zgodovinsko odličje slovenskega moškega juda!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25
Žgank Rio 2016 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Po četrtkovem srebru judoistke Tine Trstenjak na svetovnem prvenstvu v Budimpešti je danes v kategoriji do 90 kilogramov medaljo osvojil še Mihael Žgank. Žgank je že z uvrstitvijo v polfinale izenačil najboljšo slovensko moško uvrstitev na tovrstnih tekmovanjih, z uvrstitvijo v finale pa poskrbel za vrhunec slovenskega moškega juda na svetovnih prvenstvih.

Pred Žgankom sta peti mesti na SP osvojila Roki Drakšič, ki je bil peti kar dvakrat - leta 2007 v Riu in v Parizu 2012, ter v času nekdanje Jugoslavije Filip Leščak - leta 1983 v Moskvi.

V finalu se je Žgank pomeril z 21-letnim srbskim borcem Nemanjo Majdovom in izgubil. Medsebojni izid je tako poravnan, letos je bil namreč v Düsseldorfu močnejši tekmovalec celjskega Sankakuja.

Odločila je sodniška kazen

O zlati medalji v njunem današnjem obračunu je po izenačenem rednem delu odločal podaljšek in sodniška kazen.

Žgank je ob prekinitvi celo zahteval kazen za nasprotnika, ki se je poslužil napačne tehnike, a obenem izvedel napad, s katerim je iz ringa zrinil Slovenca. Sodniki so ocenili, da se je Srb boril v dovoljenih mejah in Žgank se je po izrednem dnevu moral zadovoljiti s srebrom. Da je bila sodniška odločitev pravilna, pa je potrdil tudi slovenski trener Igor Trbovc.

"Nekateri pravijo, da moraš rezultat prespati, a jaz že zdaj čutim, da sem medaljist in občutek je fenomenalen. Res je, da sem se na to tekmo res pripravil. Pričakoval sem težak dan, saj sem bil po evropskem prvenstvu v Varšavi zelo razočaran. Rekel sem si, da bom vse vložil v to SP in na koncu se je izplačalo," je neposredno po dvoboju povedal novi slovenski športni junak.

Tudi v polfinalu je imel srbskega tekmeca

V polfinalu je Žgank po 2:46 minute podaljška premagal aktualnega evropskega prvaka Kukolja. Že v rednem delu je bil dvakrat blizu vazariju. Preživeti je moral tudi trenutek groze, ko je Kukolj pripravljal vzvod, a se je Celjan uspešno izvil, v nadaljevanju pa so Srbu pošle moči in v podaljšku je Žgank prišel do zaslužene točke.

Naporna pot do polfinala

Slovenski tekmovalec je sicer v metropoli ob Donavi najprej ugnal Estonca Kena Kristofferja Kaljulaida. V taktično izredni predstavi je tekmeca nekaj sekund pred koncem prisilil v tretji opomin in diskvalifikacijo.

Naslednji nasprotnik 23-letnega Žganka je bil Gruzijec Beka Gviniašvili, bronasti z EP v Varšavi, ki pa ga je Žgank letos že premagal na grand slamu v Parizu. Slovenec je z odločnim nastopom slavil tudi danes, bil po minuti in pol blizu vazariju, sodnica pa je Gruzijca zaradi nedovoljenega prijema diskvalificirala. Slednji je namreč z glavo preprečil padec za vazari in bil, tako je pojasnil slovenski sodnik Franc Očko, diskvalificiran zaradi ogrožanja samega sebe.

"Vedel sem, da imam mehke noge in močne roke ter da me to lahko pripelje na vrh." | Foto: Vid Ponikvar "Vedel sem, da imam mehke noge in močne roke ter da me to lahko pripelje na vrh." Foto: Vid Ponikvar

V odločilni borbi za popoldanske nastope se je Žgank pomeril še z drugim nosilcem brona z EP, 23-letnim Rusom Husenom Halmurzajevom. V izredno izenačenem dvoboju je imel rahlo prednost Žgank, zaradi česar je tekmec dobil opomin, odločitev pa je padla šele po 27 sekundah podaljška, ko je slovenskemu reprezentantu uspel odločilni vazari.

A na poti do polfinala je v četrtfinalu stal še branilec naslova in bronasti z zadnjih olimpijskih iger Korejec Donghan Gwak. Tudi ta je bil v borbi z Žgankom v podrejenem položaju in v zadnji minuti je Žgank dosegel še en vazari za polfinale.

"Če se ozreš nazaj, je srebro vredno več od brona"

"Danes bi bil zadovoljen tudi z bronom, malo pa sem tudi razočaran, saj sem bil blizu naslova. A na koncu se moram veseliti te medalje," je v hodnikih dvorane razmišljal judoist, ki je lani okusil tudi olimpijsko atmosfero v Rio de Janeiru in dodal, da je po vsakem porazu nekaj grenkega priokusa, ki pa je ob največjem uspehu v karieri nepotreben: "Če se ozreš nazaj, je srebro vredno več od brona." Sam se je pokesal tudi zaradi lastnih pritožb na zadnjo sodniško odločitev v finalu in priznal, da je bila ta pravilna. "Morda sem tudi zaradi tega na koncu izgubil."

Današnjim nasprotnikom po tekmi prav tako ni želel pripisati nepremagljivosti, čeprav gre za najboljše tekmovalce na zemeljski obli. "Vsak od nas ve, da lahko vsak vsakega premaga. Gruzijca in Rusa sem že premagoval, zelo zadovoljen pa sem bolj z zmago nad Korejcem, ki ga še nisem in nad Srbom Kukoljem, s katerim sem že večkrat izgubil in seveda sva imela neporavnane račune. Pred tekmami je najbolj pomembno, da se s trenerjem na vsakega tekmovalca posebej dobro pripraviš in potem je uspeh možen."

V tretji borbi z Rusom obnovil poškodbo prsta 

Imel pa je tudi pravi dan, ki dopolnjuje mozaik, ki je za kolajno enostavno potreben. To je začutil že po prvi borbi z Estoncem. "Danes sem bil zelo miren. Niti nisem čutil tega pritiska. Vedel sem, da imam mehke noge in močne roke ter da me to lahko pripelje na vrh."

Pa vendar je bilo tudi nekaj zelo resnih trenutkov. "V tretji borbi z Rusom sem obnovil poškodbo prsta, bal sem se, da bo kaj hujšega, a je to po nekaj minutah popustilo. Težko je bilo tudi v polfinalu, ko se je začela zlata točka. Nekako pričakujem, da tekmovalci popuščajo, saj sem sam izredno pripravljen, Srb pa je zelo dobro držal moj tempo. Po teh dveh minutah pa se je le pokazalo, da imam več kondicije."

In prav po tej polfinalni zmagi je Žgank za nekaj sekund obsedel na tatamiju ter se prvič razveselil uspeha. "Takrat sem začutil, da sem dosegel to, zaradi česar že tako dolgo vztrajam v tem športu."

Apotekarjeva z dragoceno izkušnjo

Prva je med Slovenci nastopila 20-letna Klara Apotekar, ki pa je imela ob debiju na največjih tekmovanjih izredno težak žreb, saj je bila njena tekmica bronasta z zadnjih dveh olimpijskih iger, Brazilka Mayra Aguiar. Apotekarjeva se tekmice ni ustrašila, v enakovredni borbi pa je 50 sekund pred koncem sledila napaka, ki jo je izkušena Brazilka kaznovala z iponom.

"Nasprotnice sem se lotila, kot da je kdorkoli. Ni važno, ali je prva ali 50. na svetovni lestvici. Nikogar se ne smeš ustrašiti, z vsako tekmico se je treba boriti, saj je judo šport, kjer lahko vsak vsakega premaga. Imela sem svojo taktiko, a sem naredila napako, ko sem se ustavila, nasprotnica me je prijela v gard in izvedla svojo specialno tehniko," je po porazu povedala Apotekarjeva, ki je dobila dragoceno izkušnjo: "Seveda je tudi veliko zadovoljstvo, ko se boriš s tekmovalko, ki ima medalje s svetovnih prvenstev in olimpijskih iger."

Klara Apotekar | Foto:

Za Pogačnikovo usodna Japonka

Kranjčanka Anka Pogačnik, ki prav tako trenira pri Marjanu Fabjanu na Lopati, je v kategoriji do 70 kilogramov v uvodnem dvoboju po mili volji obvladovala Luksemburžanko Lynn Mossong. Prednost dveh vazarijev iz druge minute boja je brez težav pripeljala do konca.

Za 26-letno slovensko reprezentantko je bila v dvorani Laszlo Papp nato usodna druga nosilka Japonka Chizuru Arai. Ta je v dvoboju taktično obdržala prednost vazarija iz druge minute dvoboja in preprečila vse poskuse zelo aktivne Pogačnikove za morebitno izenačenje in uvrstitev v četrtfinale.

Anka Pogačnik | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

"Zelo dobro se poznava. Mislim, da borba ni bila slaba, a na koncu mi je malo zmanjkalo. Sama sem naredila napako in to me je stalo zmage. Skušala sem z napadom, a Japonka ima izreden občutek, bila je pripravljena na moj napad, odregirala je pravilno in znašla sem se na hrbtu. Tukaj veliko pomeni, če nisi med najboljšo osmerico in že pred četrtfinalom dobiš nosilko," je po tekmi povedala Pogačnikova.

Dosedanje slovenske uvrstitve na SP v judu


*Moskva 1983:
- 5. mesto Filip Leščak (do 78 kg)

* München 2001:
- 5. mesto Urška Žolnir (do 63 kg)

* Kairo 2005:
- 3. mesto Urška Žolnir (do 63 kg)
- 3. mesto Raša Sraka (do 70 kg)
- 5. mesto Lucija Polavder (open)
- 7. mesto Primož Ferjan (do 100 kg)

* Rio de Janiero 2007:
- 2. mesto Lucija Polavder (open)
- 5. mesto Roki Drakšič (do 60 kg)
- 5. mesto Urška Žolnir (do 63 kg)

* Rotterdam 2009:
- 5. mesto Urška Žolnir (do 63 kg)
- 7. mesto Raša Sraka Vuković (do 70 kg)

* Tokio 2010:
- 3. mesto Raša Sraka Vuković (do 70 kg)

* Pariz 2011:
- 3. mesto Urška Žolnir (do 63 kg)
- 5. mesto Rok Drakšič (do 66 kg)
- 5. mesto Raša Sraka Vuković (do 70 kg)
- 7. mesto Lucija Polavder (nad 78 kg)

* Rio de Janeiro 2013:
- 3. mesto Vlora Beđeti (do 57 kg)
- 5. mesto Tina Trstenjak (do 63 kg)
- 7. mesto Rok Drakšič (do 73 kg)

* Čeljabinsk 2014:
- 3. mesto Tina Trstenjak (do 63 kg)
- 3. mesto Ana Velenšek (do 78 kg)

* Astana 2015:
- 1. mesto Tina Trstenjak (do 63 kg)
- 2. mesto Ana Velenšek (do 78 kg)

* Budimpešta 2017:
- 2. mesto Tina Trstenjak (do 63 kg)
- 2. mesto Mihael Žgank (do 90 kg)

Ne spreglejte