Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
25. 9. 2019,
10.49

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,84

3

Natisni članek

Peter Kauzer kajak kanu svetovno prvenstvo

Sreda, 25. 9. 2019, 10.49

4 leta, 7 mesecev

Svetovno prvenstvo, ekipne vožnje

Spustaši svetovni prvaki, velika smola Petra Kauzerja #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,84

3

Nejc Žnidarčič, Anže Urankar in Simon Oven SP2019 | Nejc Žnidarčič, Anže Urankar in Simon Oven so ubranili naslov svetovnih prvakov. | Foto Nina Jelenc

Nejc Žnidarčič, Anže Urankar in Simon Oven so ubranili naslov svetovnih prvakov.

Foto: Nina Jelenc

Na svetovnem prvenstvu v kajaku in kanuju na divjih vodah v La Seu d'Urgell v dopoldanskem delu ni šlo vse po načrtih, a veliko bolje so se odrezali Nejc Žnidarčič, Simon Oven in Anže Urankar, ki so v sprintu postali svetovni prvaki. Našim kanuistom v slalomu se vožnja ni posrečila, tekmo so končali na šestem mestu. Sreče niso imeli niti kajakaši. Peter Kauzer je v cilj prišel z zlomljenim veslom. Bolj jo je skupila Eva Alina Hočevar, ki je potrebovala prvo pomoč, a z našo mlado tekmovalko k sreči ni nič hujšega.

V slovenskem taboru so vsi komaj čakali na nastop naših sprinterjev. Vsi so vedeli, da so kandidati za zlato medaljo, na koncu so to tudi pokazali. Francoze, glavne favorite, so premagali za 40 stotink, tretji pa so bili Čehi. Slovenska ekipa je tako ubranila naslov svetovnega prvaka. Takoj po tekmi je bil zelo nasmejan Nejc Žnidarčič, ki ima že celo kopico medalj z največjih tekmovanj. Pravzaprav je bila to njegova že šesta ekipna zlata medalja.

Anže Urankar, Simon Oven in Nejc Žnidarčič. | Foto: Boštjan Boh Anže Urankar, Simon Oven in Nejc Žnidarčič. Foto: Boštjan Boh "K sreči se je vse izšlo po naših željah"

Zelo zadovoljna sta bila tudi druga dva člana ekipe. Eden od njih je tudi Simon Oven, ki je sicer specialist za klasični spust. "Tudi v šprintu ne gre tako slabo, ampak si videti nekoliko slabši, če tekmuješ za državo, ki ima tako uspešne šprinterje. Zavedal sem se, da morem zelo dobro odpeljati, ker je proga zelo zahtevna za ekipne vožnje. K sreči se je vse izšlo po naših željah," je po tekmi dejal Simon Oven, ki že dolgo čaka na zaposlitev v športni enoti. Kot nam je zaupal, naj bi se zdaj končno začelo odvijati v pravo smer.

Prišli so po tisto, kar so želeli

"Mi smo zadovoljni. Zmagali smo in po to smo tudi prišli," je povedal Anže Urankar, najmlajši člani zlate ekipe. Veliko smo trenirali, ampak lahko še enkrat ponovim, da je bila res zahtevna proga za ekipne vožnje. Taktika je bila, da se po progi spustimo brez napak in da se ne zapletemo. Uspelo nam je in še enkrat lahko rečem, da smo zelo zadovoljni."

Peter Kauzer ni imel razlogov za dobro voljo

Lahko bi rekli, da je bilo v sredo dovolj smole za slovensko reprezentanco. Peter Kauzer, naš najboljši kajakaš, je na ekipni tekmi v cilj prišel z zlomljenim veslom, potem ko se je ponesreči vanj zaletel reprezentančni kolega Martin Srabotnik.  Hrastničan je od 14 vrat praktično veslal z eno lopato, tako da naši kajakaši, ki so spadali med favorite, niso imeli nobenih možnosti za visoka mesta. Tekmo so končali na 14. mestu, zmagali so domačini Španci, drugi so bili Čehi, tretji pa Poljaki.

Peter Kauzer | Foto: Boštjan Boh Foto: Boštjan Boh

Peter Kauzer
Sportal Se še spomnite, kaj je Peter Kauzer povedal pred desetimi leti? #video

"Morda je to slab začetek in bo potem boljši konec." | Foto: Boštjan Boh "Morda je to slab začetek in bo potem boljši konec." Foto: Boštjan Boh "Bilo bi lepše, če bi svetovno prvenstvo lepše odprli"

Glavne tekme Kauzerja, ki je pred desetimi leti v Španiji slavil naslov svetovnega prvaka, še čakajo. V četrtek so že na sporedu posamične kvalifikacijske vožnje. "Po eni strani je dobro, da začnemo z ekipnimi vožnjami, da je prva vožnja svetovnega prvenstva mimo in da se lahko potem osredotočiš na posamezne nastope. Bilo bi lepše, če bi svetovno prvenstvo lepše odprli. Morda je to slab začetek in bo potem boljši konec," je še povedal naš najboljši kajakaš.

Peter ima s seboj rezervno veslo, s katerim bo tekmoval na posamični tekmi, eno mu bodo pripeljali še iz Slovenije.

Kanuisti hitri, a bilo je preveč dotikov

Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič tokrat niso imeli svojega dne. Slovenski tekmovalci so zgornji del dobro odpeljali, v spodnjem delu pa se jim je vožnja nekoliko ponesrečila. Odločilne so bile predvsem štiri kazenske sekunde. Njihov čas je na koncu zadostoval za šesto mesto, kar je daleč pod pričakovanji v slovenskem taboru.

"S tem rezultatom ne moremo biti najbolj zadovoljni. Zavedali smo se, da moramo danes napadati, ker je postavitev tako preprosta. V spodnjem delu, kjer bi morali dodajati, smo delali napake, potem smo imeli še dva dotika, ki sta nas nekako postavila na šesto mesto," je po ekipni tekmi razlagal Luka Božič.

"Nimaš kaj, takšen je šport, konkurenca je huda in vsako napako drago plačaš."  | Foto: Sportida "Nimaš kaj, takšen je šport, konkurenca je huda in vsako napako drago plačaš." Foto: Sportida "Nimaš kaj, takšen je šport"

"Začeli smo dobro. Zgoraj mi čoln ni stekel najbolje, a smo na začetku vseeno dobro vozili. V spodnjem delu smo imeli nekaj malega težav zaradi dotikov. Na podlagi tega smo se morali reševati in se nam je vožnja za spodnji del nekoliko podrla, kar nas je na koncu potisnilo na šesto mesto. Nimaš kaj, takšen je šport, konkurenca je huda in vsako napako drago plačaš," je po ekipnih vožnjah povedal Berčič, ki zagotavlja, da slabši rezultat ne bo vplival na jutrišnjo posamično tekmo.

Kajakašice zaradi bolezni Ajde Novak kajak ženske, Španija | Foto: Nina Jelenc Foto: Nina Jelenc opravile le en skupen trening

Ekipno tekmo so opravila tudi že dekleta. Nastopile so Eva Terčelj, Ajda Novak in Eva Alina Hočevar. Na progi so dobile osem kazenskih sekund in se oddaljile od medalj. Na koncu je njihov čas zadostoval za 14. mesto. Zmage so se veselile Britanke, druge so bile Čehinje, tretje pa Rusinje.

"Vožnja se nam ni najbolj posrečila. Lahko bi bilo bolje. Dejstvo je, da smo imele le en skupen trening. Zaradi zdravstvenih težav Ajde Novak smo morali preostale treninge odpovedati. Potrudile smo se po svojih najboljših močeh in to je bilo to za danes," je povedala Terčeljeva. Ta visoko meri tudi v posamični konkurenci.

Eva Alina Hočevar | Foto: Nina Jelenc Foto: Nina Jelenc Za Evo Alino Hočevar prva pomoč

Kot zadnje so se po progi spustile kanuistke, kjer smo imeli tudi slovenske predstavnice. Veliko smolo je imela Eva Alina Hočevar. Ta se je na progi prevrnila in si lažje poškodovala členke na roki. A k sreči s 17-letno tekmovalko ni nič hudega in po mnenju njenega očeta in trenerja Simona Hočevarja bo Eva Alina v prihodnjih dneh lahko nastopila. Ona je tudi glavno slovensko orožje, da bi med kanuistkami Sloveniji priborila olimpijsko kvoto za Tokio 2020.

kanuistke, Španija | Foto: Nina Jelenc Foto: Nina Jelenc

Slovenske kanuistke v postavi Eva Alina Hočevar, Alja Kozorog in Lea Novak so tekmo končale na 11. mestu. Najhitrejše so bile Avstralke, druge so bile Španke, tretje pa Čehinje.

Izidi, slalom:

- C1 moški:

 1. Slovaška          94,38 (0)
 2. Španija       +    3,05 (0)
 3. Rusija             4,24 (0)
...
 6. Slovenija          6,78 (4)
(Benjamin Savšek, Anže Berčič, Luka Božič)

-K1 moški:

 1. Španija           89,87 (0)
 2. Češka              0,99 (0)
 3. Poljska            3,82 (2)
...
14. Slovenija         10,04 (4)
(Peter Kauzer, Martin Strabotnik, Niko Testen)

- C1 ženske:

 1. Avstralija       117,97 (4)
 2. Španija            3,75 (8)
 3. Češka              6,51 (8)
...
11. Slovenija         58,32 (56)
Eva Alina Hočevar, Alja Kozorog, Lea Novak)

- K1 ženske:

 1. Velika Britanija 103,96 (2)
 2. Češka              0,20 (0)
 3. Rusija             0,23 (0)
...
14. Slovenija         16,37 (8)
(Eva Terčelj, Ajda Novak, Eva Alina Hočevar)

 

 Izidi, spust:

- C1 moški:

 1. Francija          61,67
 2. Češka              1,94
 3. Hrvaška            3,03

- K1 moški:

 1. Slovenija         58,08
(Nejc Židarčič, Anže Urankar, Simon Oven)

 2. Francija           0,40
 3. Češka              1,17

- C1 ženske:

 1. Francija          72,46
 2. Češka              4,59
 3. Nemčija            9,21

- K1, ženske:

 1. Češka             64,60
 2. Francija           0,78
 3. Nemčija            1,78

- C2, moški:

 1. Francija          61,00
 2. Nemčija            9,66
 3. Češka              9,88

Ne spreglejte