Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 10. 2018,
17.01

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Kanada WADA doping

Četrtek, 4. 10. 2018, 17.01

5 let, 6 mesecev

napad GRU na wado in kanadski center za šport

Tudi Kanada tarča ruskega kibernetskega napada

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Kanada zastava | Svetovna protidopinška agencija (Wada) s sedežem v kanadskem Montrealu je bila leta 2016 tarča kibernetskega napada, za katerega je "zelo verjetno odgovorna ruska vojaška obveščevalna služba" . | Foto Reuters

Svetovna protidopinška agencija (Wada) s sedežem v kanadskem Montrealu je bila leta 2016 tarča kibernetskega napada, za katerega je "zelo verjetno odgovorna ruska vojaška obveščevalna služba" .

Foto: Reuters

Svetovna protidopinška agencija (Wada) s sedežem v kanadskem Montrealu je bila leta 2016 tarča kibernetskega napada, za katerega je "zelo verjetno odgovorna ruska vojaška obveščevalna služba" (GRU), je danNaes sporočila kanadska vlada.

Poleg Wade je GRU napadla tudi Kanadski center za etiko v športu, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo kanadsko zunanje ministrstvo.

To je "del širšega vzorca aktivnosti ruskih oblasti, ki niso v okviru primernega obnašanja, predstavljajo neupoštevanje mednarodnega prava in spodkopavajo na pravilih utemeljen mednarodni red". Vse, ki cenijo ta red, so pozvali k združitvi v njegovi zaščiti. Ob tem so navedli, da se "pridružujejo zaveznikom pri obtožbi škodljivih kibernetskih operacij ruske vojske".

Objavili podatke o sestrah Williams

Po navedbah Wade je ruska hekerska skupina Fancy Bears na podlagi tega napada avgusta 2017 objavila poročila o zdravstvenem stanju športnikov, ki jih hrani agencija. Po informacijah britanskih obveščevalnih virov so objavili poročila o ameriških teniških igralkah Sereni in Venus Williams ter zmagovalcih kolesarske dirke po Franciji, Britancev Chrisa Frooma in Bradleyja Wigginsa.

Serena Williams | Foto: Gulliver/Getty Images Foto: Gulliver/Getty Images

Vrnili pristojnost Rusom

Wada je sicer septembra ruski protidopinški agenciji (Rusada) vrnila pristojnosti, ki jih ji je odvzela oktobra 2015 zaradi vse bolj razširjene dopinške afere v ruskem športu, ki je razkrila nepravilnosti med olimpijskimi igrami v Sočiju. Ruski športniki tako lahko sodelujejo na največjih mednarodnih tekmovanjih.

Nizozemci preprečili kibernetski napad

Nizozemske oblasti so pred tem danes sporočile, da so nizozemski obveščevalci aprila preprečili ruski kibernetski napad na Organizacijo za prepoved kemičnega orožja (OPCW) v Haagu in izgnali štiri ruske agente. Nato, EU in zahodne države so Rusijo pozvale, naj preneha s takšnimi napadi.

Preberite še:

Adrian mutu
Sportal Evropsko sodišče zavrnilo Mutuja in Pechsteinovo
Giuseppe Rossi
Sportal Rossi jo je odnesel le z opominom
Ne spreglejte