SiolNET. Sportal Drugi športi
0,90

termometer

  • Messenger
  • Messenger
razkritje spolnih zlorab vodilnih v kanadski gimnastiki

Kanadčani prekinili molk: Strupena kultura, spolno in čustveno nasilje

0,90

termometer

gimnastika Kanada | Kanadske telovadke in telovadci so postali zadnji v vrsti kolegov po svetu z razkritjem spolnih zlorab vodilnih v njihovem športu. | Foto: Reuters
Kanadske telovadke in telovadci so postali zadnji v vrsti kolegov po svetu z razkritjem spolnih zlorab vodilnih v njihovem športu. Foto: Reuters

Kanadske telovadke in telovadci so postali zadnji v vrsti kolegov po svetu z razkritjem spolnih zlorab vodilnih v svojem športu. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so se odločili za tožbo, da bi obsodili "strupeno" kulturo fizičnih, spolnih in psiholoških zlorab strokovnega štaba.

zloraba gimnastika ZDA Novice FBI ni storil nič: ameriške telovadke spolno zlorabljal nekdanji zdravnik #video

Potem ko je leta 2015 v Združenih državah Amerike izbruhnil škandal o zlorabah v ameriški gimnastiki, so se žrtve podobnih zlorab oglasile tudi drugod po svetu. V Veliki Britaniji so športniki podobno tožbo sprožili lani, zdaj pa so to storili še v Kanadi.

Amelia Cline je kot telovadka v Vancouvru sanjala o olimpijski slavi. V najstniških letih je 30 ur na teden posvečala treningom. "Žal so prva pozitivna leta moje gimnastične kariere izničila zadnja tri, ki so bila tako kruta," je za AFP opisala izkušnjo nekdanja telovadka.

Skupaj z drugimi športniki je v sredo vložila tožbo proti gimnastični zvezi Kanade in več provincialnim zvezam, ker so desetletja dopuščale zlorabe in neprimerno ravnanje. "Tožba je namenjena temu, da bodo te ustanove odgovarjale za psihološko, čustveno in spolno nasilje," dodaja zdaj 32-letna Kanadčanka.

Bahram Hojreh Sportal Nove zlorabe v ameriškem športu: igralkam 14 milijonov dolarjev odškodnine

"Javnost ne razume razsežnosti zlorab iz telovadnice"

Prav tako je konec marca skupina več kot 70 sedanjih in nekdanjih telovadcev objavila odprto pismo krovni organizaciji Sports Canada, v katerem so obsodili "strupeno kulturo in zlorabe", ki še vedno obstajajo v kanadski gimnastiki. Število podpisov se je od takrat povečalo na več kot 400, skupina pa zdaj poziva k neodvisni preiskavi, ki bi osvetlila težave v tem športu.

"Širša javnost ne razume razsežnosti zlorab, ki se dogajajo v telovadnicah," je dejala nekdanja telovadka in tiskovna predstavnica organizacije Kanadski telovadci za spremembe Kim Shore, ki dodaja, da je bila tudi njena hči žrtev slabega ravnanja v tem športu.

Kanadska gimnastična zveza je v četrtek sporočila, da obtožbe opisujejo vedenje, ki je nesprejemljivo v kateremkoli športnem okolju, in da jih jemljejo zelo resno.

John Geddert Sportal Nekdanjega ameriškega gimnastičnega trenerja pred zaslišanjem našli mrtvega

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin