Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 7. 2017,
16.15

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

lipicanec svetovno prvenstvo

Ponedeljek, 3. 7. 2017, 16.15

6 let, 7 mesecev

Predstavitev svetovnega prvenstva dvovpreg

Kaj sta lipicanca počela sredi Ljubljane? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
konji lipicanci ljubljana | Foto KZS/Goran Antlej

Foto: KZS/Goran Antlej

Ob 70‑letnici Konjeniške zveze Slovenije bo v Kobilarni Lipica potekalo najpomembnejše konjeniško športno tekmovanje v zgodovini Slovenije. V ljubljanski Mestni hiši so se predstavili trije reprezentanti Slovenije, pred njo pa par lipicancev.

Konjeniška zveza Slovenije je na novinarski konferenci v Mestni hiši v Ljubljani predstavila vse tri reprezentante Slovenije. Miha Tavčar, Mitja Mahorčič in Klemen Turk so najboljši slovenski tekmovalci, ki so opravili kvalifikacije in bodo zastopali Slovenijo na svetovnem prvenstvu v vožnji dvovpreg. To bo potekalo od 21. do 24. septembra 2017 v kobilarni Lipica.

Utrinki z obiska v Ljubljani in izjava Mihe Tavčarja:

Ob tej priložnosti je Jožef Klavdij Novak, predsednik Konjeniške zveze Slovenije, predstavil delovanje KZS in uspešno delo na področju vseh šestih konjeniških disciplin, ki spadajo v družino konjeniških športov KZS in Mednarodne konjeniške zveze FEI.

"Vesel sem, da lahko predstavimo vse tri naše reprezentante. Vesel in ponosen pa sem tudi na to, da so vsi opravili kvalifikacije z lipicanci. Z vso odgovornostjo lahko trdim, da se je s temi kvalifikacijami in številnimi odličnimi rezultati iz preteklosti izkazalo, da spada lipicanec med najboljše in najperspektivnejše pasme športnih konj v vožnji vpreg na svetu," je povedal Novak.

Kako bo potekalo tekmovanje?

V nadaljevanju je Bojan Polšak, predsednik strokovnega sveta v vožnji vpreg pri KZS, predstavil disciplino in potek tekmovanja v vožnji vpreg. Tekmovanje poteka tri dni v treh fazah. Prvi dan je na vrsti dresura v maneži velikosti 100 x 40 m z izvajanjem predpisane poti v pravilnem hodu. Drugi dan se tekmuje v maratonu.

To je najbolj spektakularen del tekmovanja, ki se odvija na do 18 km dolgi progi, ki vsebuje ostre zavoje, strmine, vodne in naravne ter umetno izdelane ovire. Zadnji dan tekmovanja je na vrsti spretnostna vožnja (stožci). Pri njej se preverja voljnost in vodljivost konj po maratonu na progi, sestavljeni iz stožcev, ki jih morajo vozniki prevoziti s čim manj napakami ob predpisani hitrosti.

Fotogalerija Gorana Antleja/KZS:

Fotogalerija
1 / 7

Po najboljše uvrstitve

Miha Tavčar, ki je na svetovnem prvenstvu v vožnji dvovpreg leta 2013 že zasedel 12. mesto in se uvršča med najboljše slovenske tekmovalce, je povedal: "Vsi reprezentanti, spremstvo in drugo strokovno osebje se dobro razumemo. Pod vodstvom francoskega trenerja Benjamina Aillauda se intenzivno pripravljamo na svetovno prvenstvo v Lipici.  Če bodo naše vožnje dobre in ne bo poškodb, si lahko z malo športne sreče obetamo najboljše uvrstitve do zdaj."

Dobre uvrstitve na domačem terenu pričakujeta tudi Mitja Mahorčič in Klemen Turk, ki sta v preteklosti že pokazala odlične vožnje in dobro formo. Tudi Mitja in Klemen sta se zahvalila KZS in Kobilarni Lipica, ki skrbi za njihove nemotene priprave.

Konec novinarske konference se je odvijal pred Mestno hišo v Ljubljani, kjer sta čakala lipicanca 436 Pluto Geatana XXXII in 521 Conversano Monteaura XIX, vprežena v tekmovalno-maratonsko kočijo. Udeleženci so se imeli možnost zapeljati s kočijo, ki je bila atrakcija tudi za številne Ljubljančane in turiste.
Ne spreglejte