Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 8. 2019,
16.22

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Jernej Kruder športno plezanje

Sreda, 21. 8. 2019, 16.22

4 leta, 8 mesecev

SP v športnem plezanju 2019 (olimpijska kombinacija - m)

Japonec najboljši v olimpijski kombinaciji, najboljši Slovenec 16.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Jernej Kruder slovenska plezalna reprezentanca | Jernej Kruder je v kvalifikacijah osvojil 16. mesto. | Foto Peter Podobnik/Sportida

Jernej Kruder je v kvalifikacijah osvojil 16. mesto.

Foto: Peter Podobnik/Sportida

V Hačiodžiju na Japonskem se je z moškim finalom kombinacije sklenilo svetovno prvenstvo v športnem plezanju. Naslov svetovnega prvaka v tej disciplini, ki bo prvič na olimpijskih igrah prihodnje leto v Tokiu, je postal domačin Tomoa Narasaki. Srebro je pripadlo lani zlatemu Avstrijcu Jakobu Schubertu, bron pa Kazahstancu Rišatu Habibulinu.

Jernej Kruder SP balvani
Sportal Edini Slovenec v kombinaciji brez finala in (še) brez olimpijske vozovnice

Moški finale je minil brez slovenskega pridiha. Za najboljši slovenski dosežek v moški konkurenci je v ponedeljkovih kvalifikacijah poskrbel Jernej Kruder s 16. mestom.

Svetovno prvenstvo v športnem plezanju na Japonskem je bilo za Slovenijo vseeno najuspešnejše do zdaj. Slovenska reprezentanca se bo domov vrnila v petek popoldne s kar štirimi odličji, s tremi zlatimi in enim srebrom.

Garnbertova pisala zgodovino

Janja Garnbert se bo z Japonske vrnila kar s tremi zlatimi medaljami. | Foto: Getty Images Janja Garnbert se bo z Japonske vrnila kar s tremi zlatimi medaljami. Foto: Getty Images Prvo kolajno na članskih prvenstvih si je s srebrom v težavnosti priplezala Mia Krampl. Prvo ime slovenske ekipe je Janja Garnbret, edina v zgodovini tega športa, ki je na istem svetovnem prvenstvu osvojila naslov svetovne prvakinje v treh različnih disciplinah.

V Hačiodžiju se je pri svojih 20 letih najprej zapisala v zgodovino kot prva plezalka, ki je ubranila naslov svetovne prvakinje v balvanskem plezanju, nato je postala prva ženska, ki je na istem svetovnem prvenstvu slavila v težavnosti in balvanih, nato pa edina v zgodovini športnega plezanja s trojčkom zlatih medalj v težavnosti, balvanih in kombinaciji.

S skupno šestimi zlatimi odličji je najuspešnejša udeleženka svetovnih prvenstev med ženskami z največ zmagami, poleg njih ima še eno srebrno kolajno. Na Japonskem pa si je kot prva in za zdaj edina Slovenka priplezala tudi vozovnico za olimpijske igre v Tokiu leta 2020. Postavila je tudi novi slovenski ženski rekord v hitrosti.

Avstrijec ni ubranil naslova

Japonec Tomoa Narasak Tomoa Narasaki je na SP 2019 osvojil dve zlati medalji. | Foto: Reuters Tomoa Narasaki je na SP 2019 osvojil dve zlati medalji. Foto: Reuters i, ki je na prvenstvu osvojil tudi naslov balvanskega prvaka, je po treh krogih današnjega finalnega tekmovanja slavil z zmnožkom štirih točk, potem ko je bil v hitrosti drugi, na balvanih prvi in v težavnosti drugi. Jakob Schubert, ki je lani postal prvi zmagovalec v tej olimpijski disciplini športnega plezanja, ni ubranil naslova iz Innsbrucka.

V težavnosti je sicer edini dosegel vrh, a je bil na balvanih komaj peti, v hitrosti pa predzadnji med finalisti na sedmem mestu. Njegov skupni zmnožek izidov v vsakem od krogov finala je znašal 35 točk.

Za večje presenečenje je z bronom poskrbel specialist za hitrost Rišat Habibulin z zmnožkom 40. Kazahstanec je bil peti v težavnosti, najslabši osmi na balvanih, osvojil je le eno cono, ter pričakovano najhitrejši na hitrostni steni.

S takšnim razpletom finala kombinacije so se potrdila ugibanja, da bo olimpijski format tekmovanja prinesel tudi presenetljive zasuke. Kazahstanec se na primer v težavnosti in balvanih kot posameznih disciplinah na prvenstvu sploh ni prebil v polfinale. Osvojil je 41. in 52. mesto.

Avstrijec Jakob Schubert ni ubranil naslova svetovnega prvaka. | Foto: Ana Kovač Avstrijec Jakob Schubert ni ubranil naslova svetovnega prvaka. Foto: Ana Kovač

S sedmim mestom v hitrosti se je s še vedno dovolj nizkim zmnožkom uvrstil v kvalifikacije kombinacije med najboljšo dvajseterico ter si priboril finale najboljše osmerice in tudi olimpijsko normo.

Te na primer zaradi napake, zaradi katere je obstal v kvalifikacijah kombinacije, še nima svetovni prvak v težavnosti Čeh Adam Ondra, z enajstimi kolajnami najuspešnejši tekmovalec na svetovnih prvenstvih.

Ne spreglejte