Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 8. 2019,
11.28

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

Jernej Kruder Hačiodži 2019 svetovno prvenstvo v športnem plezanju

Ponedeljek, 19. 8. 2019, 11.28

4 leta, 7 mesecev

Svetovno prvenstvo v športnem plezanju, Hačiodži 2019, kombinacija, moški

Edini Slovenec v kombinaciji brez finala in (še) brez olimpijske vozovnice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Jernej Kruder SP balvani | Foto Manca Ogrin

Foto: Manca Ogrin

Po izredno stresni, sedem ur trajajoči kombinacijski tekmi za moške na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju na Japonskem, je jasno, da se edini slovenski predstavnik v kvalifikacijah Jernej Kruder ni uvrstil v sredin finale (olimpijske kombinacije), kjer bo osem najboljših lovilo sedem olimpijskih vozovnic.

S 13. časom na hitrostni preizkušnji, devetim dosežkom na balvanih in 14. v težavnosti je najboljši slovenski balvanist Jernej Kruder pristal na končnem 16. mestu, medtem ko je v finale napredovalo samo osem najboljših. S tem je Celjan ostal tudi brez olimpijske norme, naslednja priložnost za uvrstitev na igre pod petimi krogi bo novembra na kvalifikacijski tekmi v Toulousu.

Zadovoljen s plezanjem, razočaran nad izkupičkom

Kot je 28-letni zaljubljenec v skalno plezanje povedal po tekmi, je s svojim plezanjem zadovoljen, razočaran pa nad končnim izkupičkom. "Imel sem dovolj sreče v hitrostnem plezanju, nesrečo pri balvanih, pa tudi v težavnosti nisem naletel na pravi stil smeri, tako da tudi tam rezultat ni bil dober. Na žalost zmnožek na koncu ni bil dovolj dober, da bi se lahko danes kaj preveč veselil."

Napovedal je, da ga v naslednjih treh mesecih čaka še veliko dela, prilčakovanje kvalifikacijske tekme pa ga bo stalo tudi precej živcev. "Nič, glavo pokonci in upam, da bo tam bolje!" je zaključil v bolj optimističnem slogu.

Kruder je na balvanskem delu dosegel dva vrhova in tri cone, kar je zadostovalo za 9. mesto na balvanih. | Foto: Manca Ogrin Kruder je na balvanskem delu dosegel dva vrhova in tri cone, kar je zadostovalo za 9. mesto na balvanih. Foto: Manca Ogrin

Pravi šok je na tekmi doživel legendarni češki plezalec Adam Ondra, lani v Innsbrucku svetovni podprvak v kombinaciji, ki so mu sodniki zaradi napake (med plezanjem je nehote stopil na svedrovec) pripisali precej nižjo višino, kot jo je splezal, zaradi česar je zdrsnil na 18. mesto med 20 tekmovalci.

Da se Ondra, sicer svetovni prvak v težavnosti, ne bo tako zlahka uvrstil v finale, je bilo videti že po hitrostni preizkušnji, kjer je po zdrsu zasedel zadnje mesto.

Uvrstitve v novi disciplini, kombinaciji, ki združuje hitrostno, balvansko in težavnostno plezanje in bo edina plezalna disciplina na olimpijskih igrah v Tokiu prihodnje leto, se rangira na podlagi zmnožka uvrstitve v vsaki disciplini. Nižji zmnožek pomeni boljšo uvrstitev.

V Kruderjeve primeru je to 13 (hitrost - 7.295 sekunde) x 9 (balvani - dva vrhova in tri cone) x 14 (težavnost - 29+) = 1638, medtem ko je zmnožek vodilnega po kvalifikacijah, Nemca Alexandra Megosa, 17. po hitrosti in vodilnega tako na balvanih kot težavnosti, zgolj 17.

V sredin finale so se uvrstili še Francoz Mickael Mawem, Kazahstanec Rishat Khaibullin, Avstrijec Jakob Schubert in kar štirje Japonci brata Tomoa in Meichi Narasaki, Kai Harada in Kokoro Fuiji.

Garnbretova jutri v boj za svoj tretji naslov na enem prvenstvu

Dekleta se bodo za naslov svetovne prvakinje v kombinaciji pomerila jutri. Med osmerico najboljših (med njimi so kar štiri Japonke) bo tudi branilka naslova v kombinaciji Janja Garnbret, na tem prvenstvu že zlata na balvanih in v težavnosti. V finale, ki se bo s hitrostno preizkušnjo začelo ob 9.30 se bo podala kot tretja v kvalifikacijah.

Preberite še:

plezanje kvalifikacije kombinacija SP
Sportal Janja Garnbret: Super se je razpletlo, saj sem se že kvalificirala na olimpijske igre
plezanje
Sportal Slovenska veselica: Garnbretova svetovna prvakinja, Kramplova podprvakinja
Janja Garnbret Hočiodži finale
Sportal Janja Garnbret igraje do (novega) naslova svetovne prvakinje! #video
Janja garnbret Hačiodži balvani polfinale
Sportal Korošica do novega naslova svetovne prvakinje! #video
Ne spreglejte