SiolNET. Sportal Drugi športi
1,94

termometer

  • Messenger
  • Messenger
prvič pokorila konkurenco v balvanih

Janja Garnbret premierno do naslova skupne zmagovalke v balvanih

1,94

termometer

Janja Garnbret Innsbruck balvani 2018
Janja Garnbret je še pred začetkom tekmovanja v Nemčiji postala skupna zmagovalka svetovnega pokala v balvanih. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Iz Münchna, kjer bo ob koncu tedna predzadnja tekma svetovnega pokala na balvanih, prihajajo sijajne novice. Slovenska športna plezalka Janja Garnbret je dve tekmi pred koncem osvojila naslov skupne zmagovalke seštevka sezone svetovnega pokala v balvanskem plezanju. To je njen prvi naslov skupne zmagovalke v tej zvrsti športnega plezanja.

Janja Garnbret Sportal Jo sploh lahko še kdo premaga? Nova zmaga Janje Garnbret!

Edina, ki bi lahko ogrozila Garnbretovo, Japonka Akiyo Noguchi, v Münchnu sploh ne bo nastopila. Večina japonske ekipe, vključno z Noguchijevo, se bo konec tedna udeležila japonskega državnega prvenstva.

Garnbretova po dopolnjenem 20. letu starosti ne bi mogla bolje začeti letošnje sezone. Aprila je trikrat stala na najvišji stopnički odra za zmagovalke. Šampionsko formo pa je nadaljevala tudi prvi majski konec tedna. Od švicarskega uvoda v sezono v Meiringenu, postaje v Moskvi in obeh tekem na Kitajskem (Chongqing, Wujiang) je ves čas narekovala tekmovalni ritem konkurenci ter s stoodstotnim izkupičkom 400 točk kraljuje na prvem mestu v seštevku sezone v tej disciplini.

Do konca še dve tekmi, a je nobena ne more ujeti

Do konca balvanske sezone svetovnega pokala sta še dve tekmi, a je razplet boja za skupno lovoriko že odločen. Garnbretova konkurenci ni pustila dihati, na že izpeljanih štirih tekmah je prav tolikokrat zmagala. Noguchijeva na drugem mestu zaostaja prevelikih 160 točk, glede na to, da bo München izpustila. Ostale izzivalke pa so prav tako že izgubile boj z nepremagljivo Slovenko, saj za Korošico zaostajajo več kot 200 točk. V Vailu 8. junija bo kot prva Slovenka v ženski konkurenci prejela balvanski kristalni globus.

Garnbretova je letos potrdila, da je najbolj raznovrstna športna plezalka, saj pred njo v ženski konkurenci nobena tekmovalka ni osvojila skupnih seštevkov v težavnosti in balvanih. Garnbretova je letos potrdila, da je najbolj raznovrstna športna plezalka, saj pred njo v ženski konkurenci nobena tekmovalka ni osvojila skupnih seštevkov v težavnosti in balvanih. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Potrdila, da je najbolj raznovrstna plezalka

Garnbretova je letos potrdila, da je najbolj raznovrstna športna plezalka, saj pred njo v ženski konkurenci nobena tekmovalka ni osvojila skupnih seštevkov v težavnosti in balvanih. Tekmovalka iz Šmartna pri Slovenj Gradcu letos naskakuje še en prav poseben dosežek, ko lahko v istem letu kot prva v zgodovini športnega plezanja osvoji "veliki slam" oziroma "hat-trick" globusov, seštevke svetovnega pokala v balvanskem in težavnostnem plezanju ter v kombinaciji.

Le v hitrosti Slovenka še nima nastopa v izločilnih bojih oziroma zmage, čeprav je letos tudi v tej disciplini športnega plezanja naredila velik korak naprej.

Julija se bo začela sezona v težavnosti, Korošica pa bo lovila še dve posebni lovoriki, četrta zaporedna naslova zmagovalke seštevka sezone v težavnosti in skupne zmagovalke v kombinaciji (2016, 2017, 2018).

Pred njo uspelo le Čehu

Pred Garnbretovo je le Adam Ondra dobil prestižni balvansko-težavnostni dvojček, vendar pa kristalnih globusov za seštevka disciplin ni osvojil v istem koledarskem letu. Svetovni pokal v težavnosti je sloviti Čeh dobil v sezonah 2009 in 2015, balvanski seštevek pa v sezoni 2010.

Garnbretova je bila večji del minule balvanske sezone prisiljena izpustiti zaradi maturitetnih obveznosti, letos pa se lahko v celoti posveti le plezanju. Garnbretova je bila večji del minule balvanske sezone prisiljena izpustiti zaradi maturitetnih obveznosti, letos pa se lahko v celoti posveti le plezanju. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Lani večji del izpustila zaradi mature

Lani je balvanski seštevek kot prvi Slovenec osvojil Jernej Kruder, Garnbretova pa je bila večji del minule balvanske sezone prisiljena izpustiti zaradi maturitetnih obveznosti. Letos šolskih obveznosti nima več in Garnbretova se lahko v celoti posveti le plezanju.

Od Slovencev so bili v težavnosti ob Garnbretovi skupni zmagovalci svetovnega pokala že njen partner Domen Škofic enkrat (2016), trikrat Mina Markovič (2011, 2012, 2015), enkrat Maja Vidmar (2007), v kombinaciji pa pred Garnbretovo še trikrat Markovičeva (2011, 2012, 2013) in enkrat Natalija Gros (2007).

Na prizorišču, ki se drži olimpijskega stadiona v Münchnu, bo v sobotnih kvalifikacijah nastopilo 13 Slovencev, sedem v ženski in šest v moški konkurenci. Polfinale in finale bosta na sporedu v nedeljo.

Preberite še:

Janja Garnbret hitrostno plezanje Sportal Janja Garnbret prva v kvalifikacijah balvanov Janja Garnbret Sportal "To je noro, moja tretja zaporedna zmaga"

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin