Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 4. 2023,
11.29

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,62

1

Natisni članek

poškodba športno plezanje Janja Garnbret Janja Garnbret

Četrtek, 6. 4. 2023, 11.29

1 leto

Vrnitev načrtuje v Pragi

Janja Garnbret sprejela odločitev, na tekme se vrača junija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,62

1

Janja Garnbret | Janja Garnbret bo sezono začela šele junija na balvanski tekmi v Pragi. | Foto Red Bull Content Pool

Janja Garnbret bo sezono začela šele junija na balvanski tekmi v Pragi.

Foto: Red Bull Content Pool

Najboljša športna plezalka zadnjih let Janja Garnbret je dobila zeleno luč za postopno vrnitev v steno in nadaljevanje priprav na začetek sezone, ki se bo za 24-letno plezalko začela nekoliko pozneje kot za njeno konkurenco. Sezona se s prvo balvansko preizkušnjo začenja 21. aprila v Hačiodžiju na Japonskem, Garnbretova pa se bo v tekmovalno areno vrnila šele v začetku junija, na balvanski tekmi v Pragi. Sezona 2023 bo zelo pomembna, avgusta se bodo na svetovnem prvenstvu v Bernu v Švici že delile olimpijske vozovnice. 

Okrevanje Janje Garnbret, ki si je v začetku februarja na reprezentančnem treningu v Gradcu poškodovala palec na levi nogi, naj bi po prvih podatkih trajalo mesec dni, a je vmesni pregled pokazal, da bo rehabilitacija trajala dlje. Po dveh mesecih ter pregledih pri specialistih v Sloveniji in tujini ima Garnbretova zdaj končno zeleno luč za postopno nadaljevanje trenažnega procesa v sklopu priprav na novo plezalno sezono, so sporočili iz njene ekipe. To sicer ne pomeni tudi takojšnje vrnitve na tekmovanja.

Izpustila bo tekme v Aziji in ZDA

Sezona 2023, ki bo zaradi olimpijskih kvalifikacij izjemno pomembna, se bo 21. aprila začela z balvansko preizkušnjo na Japonskem, Garnbretova pa se bo v tekmovalno areno vrnila šele v začetku junija, na balvanski tekmi v Pragi (od 2. do 4. junij), kar pomeni, da bo izpustila začetni del sezone ter tekme na Japonskem, v Južni Koreji in ZDA. 

Končno trening v plezalkah

"V tem trenutku je ključno, da lahko začnem znova trenirati s plezalko. Sicer bom morala za zdaj nositi nekoliko večjo plezalko, a kljub temu je to korak v pravi smeri, da se čim prej vrnem na tekmovanja. Nekaj posledic poškodbe bom verjetno čutila še nekaj časa, a verjamem, da to ne bo vplivalo na nadaljevanje priprav na sezono," je v izjavi za javnost optimistično poudarila Garnbretova, ki bo največ pozornosti letos namenila avgustovskemu svetovnemu prvenstvu, kjer bodo prve kvalifikacije za uvrstitev na olimpijske igre v Parizu.

Roman Krajnik je za Garnbretovo precej prilagodil program treningov.  | Foto: Grega Valančič/Sportida Roman Krajnik je za Garnbretovo precej prilagodil program treningov. Foto: Grega Valančič/Sportida

Neprijetna poškodba

"Poškodba palca je pri plezalcih zelo neprijetna, saj gre za ključen člen pri oprijemu v steni. Žal se je izkazalo, da je ta rehabilitacija trajala dlje, saj so se kasneje na pregledih videle še neke podrobnosti, ki so vplivale na to," je povedal trener Roman Krajnik, ki je za Garnbretovo pripravil prilagojen program.

"Program treninga bo še naprej prilagojen, a postopoma se Janja vrača. Zdaj bo pri treningu potrebnega kar nekaj občutka, da se poškodba čez čas dokončno zaceli. Še naprej bo potekala intenzivna fizioterapija, ni pa to ovira, da ne bi mogli trenirati v steni. Janja ohranja samozavest in motiviranost, kar je ključno," še sporoča Krajnik.

Preberite še:

Gorazd Hren
Sportal Slovenski selektor: Ne bi rad, da se nam zgodi to, kar se je zgodilo pri nekaterih športih
Janja Garnbret Koper
Sportal Janja Garnbret ob Nikoli Jokiću, Erlingu Haalandu, Carlosu Alcarazu ....
Meta Hrovat
Sportal Iskrena izpoved Mete Hrovat o nesreči s srečnim koncem
Ne spreglejte