Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 5. 2018,
13.09

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,12

3

Natisni članek

Tina Mrak Veronika Macarol jadranje

Četrtek, 24. 5. 2018, 13.09

5 let, 11 mesecev

Tina Mrak in Veronika Macarol

Slovenki po velikem uspehu: z užitkom do cilja!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,12

3

Tina Mrak in Veronika Macarol | Foto Stanko Gruden, STA

Foto: Stanko Gruden, STA

Slovenski jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol sta na evropskem prvenstvu v razredu 470 v bolgarskem Burgasu osvojili zlato medaljo in ponovili uspeh iz leta 2015. V regati najboljše deseterice za medalje, ki šteje dvojno, sta bili drugi in sta prepričljivo osvojili naslov.

Na prvo mesto sta se prebili že v torek ter sta v sredo, predzadnji dan prvenstva, še povečali prednost pred zasledovalkami. Po uspešnem nastopu v regati za medalje sta zbrali 58 točk.

Drugi sta bili Nemki Friederike Löwe in Anna Markfort (78), tretji pa drugi Nemki Nadine Böm in Ann-Christin Goliass (82).

Med slikarstvom, študijem, jadranjem in vojsko

Najuspešnejši slovenski jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol, članici portoroškega Pirata, sta z zmago na evropskem prvenstvu v Burgasu v Bolgariji ponovili svoj največji uspeh doslej v olimpijskem razredu 470. Skupaj imata dve zlati medalji na EP, bron na SP in šesto mesto na OI, kar ju umešča v vrh slovenskega jadranja.

Macarolovo so nad jadranjem navdušili starši, saj je že zgodnje otroštvo preživela z njimi na barki. Starši Mrakove pa ne prihajajo iz jadralskih krogov, tako da je bilo zanjo odločilen obisk jadralne šole v Športnem društvu Piran pod vodstvom Milana Morgana, ki jo je pri osmih letih "zastrupil" s tem vodnim športom.

Veronika Macarol | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana

Obe sta vzljubili jadranje, ki kdaj, zlasti pozimi, pokaže tudi svojo manj prijazno stran. Na jadrnici je za evropski prvakinji najslabša stran jadranja povezana s preoblačenjem v zimska jadralna oblačila, ki so mnogokrat še mokra, ter dolgo čakanje na primeren veter.

Nove vrhunske uvrstitve lovita z novo jadrnico Viktorijo, ki so jo 14. marca slovesno splovili v Portorožu, kjer domuje tudi njun klub. Macarolova ima tudi umetniško dušo in je 10. februarja v Izoli odprla slikarsko razstavo "Energija morja", konec leta 2016 pa je prvič razstavila svoja dela. S Tino Mrak je lani osvojila bron na svetovnem prvenstvu v Solunu.

Pred prvim mestom na prvenstvu stare celine v bolgarskem Burgasu sta bili tekmovalki, ki sta prestopili prag tridesetih let, že evropski prvakinji in bronasti na EP. Konec prejšnjega meseca sta letošnjo sezono začeli izvrstno, z njuno prvo zmago v svetovnem pokalu, kar jima je uspelo na morju pred Miamijem. Na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru leta 2016 sta bili dolgo v boju za medalje, na koncu sta bili šesti po zmagi v zadnji regati za medalje.

Po njej je nastala slika, ki je bila tudi vključena v omenjeno razstavo akrilov na platnu in lesu Macarolove. Pravi, da ji morje daje inspiracijo in energijo tako v športu kot v slikanju, razstavila pa je tiste slike, ki prikazujejo ali pa jih je navdihnila moč morja in moč žensk.

Nista se obremenjevali s preostalimi

"Dejali sva, da se ne bova obremenjevali z drugimi posadkami, ampak da bova jadrali po čim bolj čistem vetru in kar najbolj sproščeno, vendar na zmago." | Foto: Nikos Alevromytis "Dejali sva, da se ne bova obremenjevali z drugimi posadkami, ampak da bova jadrali po čim bolj čistem vetru in kar najbolj sproščeno, vendar na zmago." Foto: Nikos Alevromytis

 "Ne glede na to, sva šli v regato za medaljo kar odločno, z željo po zmagi. Dejali sva, da se ne bova obremenjevali z drugimi posadkami, ampak da bova jadrali po čim bolj čistem vetru in kar najbolj sproščeno, vendar na zmago. Dobro se je izteklo in obdržali sva prvo mesto," je pojasnila Macarolova.

"Današnja regata za medalje je bila kar napeta na začetku. Do polovice prve orce nisva bili tako suvereni in so bile posadke zelo blizu. Tako sva se malo bolj oddaljili šele po večjem vetru, naredili razliko v krmo in do cilja je bilo potem lažje jadrati," je dodala krmarka Mrakova.

Kljub temu, da sta bili v zanesljivem vodstvu, pa "šampanjca" nista predčasno odpirali. "Pri jadranju v zadnjo krmo sva bili že v ospredju in sva vedeli, da bova zmagali, če ne bo večje napake. Zato sva šli z užitkom in čisto sproščeno do cilja. Vendar odločno in osredotočeno, lahko se marsikaj zgodi, če se zadeve ne lotiš kot je treba," je menila flokistka Macarolova.

Veronika Macarol Slike | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv

Obiskovala je umetniško gimnazijo v Kopru, najraje ima impresioniste, kot je Claude Monet, ki je na svoje slike nanašal veliko različnih barv. Njene slike so barvite, zelo žive. Po nihanju med likovno akademijo in fakulteto za šport se je ljubiteljica rocka in legendarnega kitarista Jimija Hendrixa odločila za študij arhitekture, ki ga počasi zaključuje.

Ob tem pa je, tako kot Mrakova, študentka Fakultete za šport, uspešna tudi v športu, pri tem pa jima pomaga tudi služba v športni četi slovenske vojske. Na jadrnici je flokistka, njena partnerica Mrakova krmarka, obe pa imata glavni cilj sezone na svetovnem prvenstvu v Aarhusu na Danskem, kjer se bodo delile tudi prve kvote za olimpijske igre v Tokiu leta 2020.

Na glavnih jadralskih prizoriščih sta bili varovanki trenerja Tomaža Čopija že uspešni. Prvo zlato na EP sta si prijadrali julija 2015 prav v Aarhusu, konec oktobra lani pa sta v japonski Enoshimi, kjer bodo čez slabi dve leti potekali boji jadralcev za olimpijske medalje, prijadrali tik pod stopničke na četrto mesto.

jadralec leta | Foto: Urban Urbanc/Sportida Foto: Urban Urbanc/Sportida

Poleg trenerja in uspešnega nekdanjega jadralca in olimpijca Čopija so v njuni ekipi še Iztok Butinar, kondicijski trener Veronike Macarol, Andrej Kocjan, kondicijski trener Tine Mrak, in fizioterapevtka posadke Mirjam Ivačič.

Tina Mrak, ki skupaj z Macarolovo tekmuje od leta 2013, je nastopila že na olimpijskih igrah leta 2012 v Londonu, kjer je v paru s Tejo Černe v razredu 470 osvojila osemnajsto mesto. Julija tega leta sta dosegli največji uspeh na njuni skupni poti, saj sta v škotskem Largsu na evropskem prvenstvu osvojili srebrno medaljo.

Mrakova je novem olimpijskem nastopu leta 2016 v Riu skupaj z Macarolovo krojila sam vrh. Igre sta končale z zmago v regati za medalje, kar jima je na koncu prineslo končno šesto mesto, ki pa je zanju bilo precejšnje razočaranje. Ko sta prišli v cilj desete regate, sta namreč držali tretje mesto, vendar sta nekaj ur kasneje padli na sedmo.

Razlog je bila pritožba japonske posadke, Slovenki pa sta ostali le s teoretičnimi možnosti za kolajno. To ju ni potrlo in v naslednjih letih sta bila pogosto na zmagovalnem odru, tudi na najvišjem mestu. Njun cilj pa ostaja Tokio in boj za olimpijska odličja 2020.

Nikoli ne moreš reči, da znaš vse

Jadranje je zelo lepo, nikoli ne prideš do točke, ko bi lahko rekel, da znaš že vse." | Foto: Nikos Alevromytis Jadranje je zelo lepo, nikoli ne prideš do točke, ko bi lahko rekel, da znaš že vse." Foto: Nikos Alevromytis

Pred tremi leti sta v Aarhusu prvič postali evropski prvakinji, tam pa bo letos SP. "Tedaj nama je šlo zelo dobro. S Tino pa odtlej zelo dobro napredujeva, četudi v Burgasu po prvem dnevu nisva začeli najbolje, pa sva potem popravljali napake in v zadnjih dnevih opravili nekaj res izjemnih startov. Jadranje je zelo lepo, nikoli ne prideš do točke, ko bi lahko rekel, da znaš že vse," je ocenila Macarolova.

Ko sta bili v Aarhusu prvič zlati na prvenstvu stare celine, sta bili, jasno, zelo veseli uspeha, tako je bilo tudi tokrat. "Malo bolj sva izkušeni, manj treme je bilo tokrat, ne glede na to pa sva bili zelo veseli, da sva povsem na vrhu. Tam sva v prvi regati tudi začeli, a prvi dan končali v drugem delu deseterice. Tudi druge posadke, ki niso bile tako favorizirane, so jadrale odlično in sva morali zadnje dni napasti iz ozadja. Po dveh odličnih dnevih četrti in peti dan EP, ko sva se spet povzeli na vrh, sva danes ubranili prvo mesto in bova šli odločno v boj za stopničke tudi na SP," je napovedala Mrakova.

Ne spreglejte