Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 7. 2015,
10.28

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Iztok Čop nagrada

Petek, 3. 7. 2015, 10.28

8 let, 3 mesece

Iztok Čop letošnji dobitnik medalje Thomasa Kellerja, najprestižnejše veslaške nagrade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Najuspešnejši slovenski veslač vseh časov Iztok Čop je letošnji dobitnik prestižne nagrade Mednarodne veslaške zveze (FISA), poimenovane po nekdanjem predsedniku Thomasu Kellerju.

Čop, ki je 17. junija dopolnil 43 let, je prvi slovenski prejemnik tega priznanja, ki se ga lahko s primerjavo iz filmskega sveta označi za veslaškega oskarja.

"Vesel sem, da sem nagrado dobil v družbi zelo uveljavljenih in imenitnih veslačev, tudi nekdanjih rivalov. V skladu s tradicijo je treba kar nekaj časa čakati na to nagrado in tudi izborna komisija, ko je tehtala, v svoji oceni ni gledala zgolj na medalje, saj smo prav vsi nominiranci dobitniki več medalj, ampak tudi pogoje, ob katerih so se ti uspehi dosegali, ter sposobnost menjave različnih veslaških disciplin in stilov. Gre za eno od nagrad, ki mi pomenijo največ, seveda ob vseh medaljah, ki sem jih osvojil. Je vsekakor najprestižnejša nagrada in očitno zelo odmevna. Glede na to, da je bilo to obvestilo objavljeno včeraj pozno popoldne, se je na mojem telefonu čez noč zbralo kar precej čestitk, očitno tudi veslaški svet to spremlja in temu sledi," je v izjavi za STA dejal Čop.

Ob Čopu so bili v ožjem krogu še novozelandski dvojčici in dvakratni olimpijski šampionki Caroline in Georgina Evers-Swindell, večkratna ameriška olimpijska in svetovna prvakinja Caryn Davies, večkratni britanski olimpijski in svetovni prvak, Britanec Greg Searle, novozelandski as Rob Waddell in serijski italijanski osvajalec veslaških kolajn Rossano Galtarossa.

Podelitev prestižnega priznanja bo v skladu s tradicijo potekala 11. julija med zadnjo regato za svetovni pokal v Luzernu, ko bo priznanje iz 18-karatnega zlata letošnjemu nosilcu osebno na slovesni prireditvi ob gala večerji izročil sin nekdanjega predsednika FISA Dominik Keller. Čop je potrdil, da se bo udeležil tako finalne tekme svetovnega pokala kot podelitve nagrade.

Od tekmovalnega veslaškega športa se je poslovil s svojo četrto olimpijsko medaljo, bronom, ki ga je skupaj s Špikom osvojil na olimpijskih igrah v Londonu.

Ne spreglejte