Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 8. 2023,
17.20

Osveženo pred

8 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

balvan svetovno prvenstvo Janja Garnbret Janja Garnbret

Četrtek, 3. 8. 2023, 17.20

8 mesecev, 3 tedne

SP v športnem plezanju

Izjemna Janja Garnbret znova razred zase

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Janja Garnbret Villars 2023 | Janja Garnbret je bila v kvalifikacijah znova izjemna. | Foto Lena Drapella/IFSC

Janja Garnbret je bila v kvalifikacijah znova izjemna.

Foto: Lena Drapella/IFSC

Janja Garnbret nadaljuje odlične predstave na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v Bernu. Štiriindvajsetletna olimpijska prvakinja iz Slovenije je z odliko opravila kvalifikacije v balvanskem plezanju. Kot edina je rešila vseh pet balvanskih problemov. V polfinale se je s 13. dosežkom uvrstila tudi Julija Kruder.

Janja Garnbret se je z brezhibno in prepričljivo predstavo izkazala že na začetku prvenstva, ko je z najboljšim dosežkom kvalifikacij napredovala v polfinale težavnosti. Kot edina, upoštevajoč tako ženske kot moške, je osvojila oba vrhova smeri.

Prepričljiva je bila tudi v kvalifikacijah balvanov. Rešila je vseh pet balvanskih problemov. V treh balvanih se je na njihove vrhove zavihtela v prvem poskusu. Vseh pet con je osvojila v prvem poskusu, le v prvem in tretjem balvanu je nato za vrh potrebovala po tri poskuse. Garnbretova je s šestimi naslovi svetovne prvakinje rekorderka v karavani. V svoji zbirki ima s članskih svetovnih prvenstev tri kolajne v težavnostnem plezanju, dve zlati in srebrno, dve zlati kolajni v balvanskem plezanju in dve zlati kolajni v kombinaciji.

Slovenska šampionka je v izjavi po kvalifikacijah poudarila, da je danes res uživala: "V sredo je bil prebit led svetovnega prvenstva, tako da sem danes lahko šla malo lažje plezat."

Janja Garnbret je priznala, da je bila na ogrevanju malce nervozna. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Janja Garnbret je priznala, da je bila na ogrevanju malce nervozna. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

"Kljub temu priznam, da je bilo prisotne malo nervoze na ogrevanju, torej v izolacijski coni, ampak po tem, ko sem pa stopila ven pred prvi balvan, sem pozabila na vse, na vso to tremo, in sem res samo še uživala v plezanju, pa na vsakem balvanu dala 'maks' iz sebe," je dodala.

"Celotna balvanska runda mi je bila všeč, se mi zdi, da so bili balvani zelo raznoliki, eni so bili malo težji, dva sta bila res 'lahka', ampak v narekovajih, se mi zdi, da generalno gledano je zelo dobro izpadlo," je dejala Garnbret ter dodala, da se je počutila samozavestno in udobno tudi v 'platah', ki so ji na prejšnjih tekmah povzročali težave.

V polfinale se je s 13. dosežkom uvrstila tudi Julija Kruder. | Foto: Grega Valančič V polfinale se je s 13. dosežkom uvrstila tudi Julija Kruder. Foto: Grega Valančič V polfinale še Julija Kruder

Mesto med 20 najboljših balvanistk, ki se bodo pomerile v polfinalu balvanov, so skušale ujeti tudi Mia Krampl, Vita Lukan, Katja Debevec in Julija Kruder. Med temi se je v naslednji krog uvrstila Kruderjeva, s 13. dosežkom kvalifikacij. Celjanka, ki nastopa zgolj v balvanskem plezanju, je rešila dva balvanska problema od petih, ob tem pa še dosegla dve coni v prvem poskusu. Kramplova je z enim rešenim balvanom obstala na 29. mestu. Golničanka na boljši dosežek računa v težavnosti, po kvalifikacijah je 17.

Tudi Lukanova , ki je bila v kvalifikacijah težavnosti deveta, se ni uvrstila v balvanski polfinale. V tej disciplini je zasedla 49. mesto. Debevec je prvenstvo, nastopila je zgolj na balvanih, končala na 43. mestu. Ženska polfinale in finale na balvanih bosta v soboto.

V sredo se je vseh pet Slovenk uvrstilo v nedeljski polfinale težavnosti. Ob Garnbretovi, ki bo kot edina Slovenka nastopila v polfinalih balvanov in težavnosti, tudi Kramplova, Lukanova, Sara Čopar in Lucija Tarkuš.

Trije Slovenci, ki nastopajo v moški konkurenci, Luka Potočar, Anže Peharc in Zan Lovenjak Sudar, so že po prvih dveh dnevih moških kvalifikacij v težavnosti in balvanih končali prvenstvo ter zapravili možnosti za nastop v kombinaciji, v kateri bodo konec prihodnjega tedna delili tudi prve olimpijske vstopnice za Pariz 2024.

športno plezanje, težavnost, Innsbruck,  Janja Garnbret
Sportal Garnbretova v kvalifikacijah edina osvojila vrh
Janja Garnbret
Sportal Jasna želja Janje Garnbret
Gorazd Hren Koper
Sportal "Presuhi športniki so slab vzor. Njihovo zdravje moramo postaviti pred njihovo performanco."
Ne spreglejte