Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 5. 2021,
19.46

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Katja Fain

Četrtek, 20. 5. 2021, 19.46

2 leti, 11 mesecev

Fainovi šesto mesto na EP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Katja Fain | Katja Fain se je tretjič spustila pod mejo 1:59. | Foto Vid Ponikvar

Katja Fain se je tretjič spustila pod mejo 1:59.

Foto: Vid Ponikvar

Plavalka Branika Katja Fain je s šestim mestom na 200 m prosto poskrbela za najboljšo slovensko uvrstitev na letošnjem evropskem prvenstvu v Budimpešti doslej. Z 1:58,76 se je še tretjič v karieri spustila pod mejo 1:59 minute.

Zmagala je mlada češka plavalka Barbara Seemanova, ki je z 1:56,27 za vsega dve stotinki ugnala legendarno italijansko svetovno rekorderko Federico Pellegrini, tretje mesto pa je osvojila Britanka Freya Anderson, že evropska prvakinja v 25-metrskem bazenu, ki je v zadnjih zavesljajih ugnala branilko naslova Francozinjo Charlotte Bonnet.

Fainova je prikazala še eno odlično plavanje in dosegla drugi najboljši izid v karieri, za še boljši dosežek pa je bila bržkone preveč utrujena po dopoldanskem nastopu na 1500 m prosto, kjer je osvojila 10. mesto. Kaj kmalu je bilo jasno, da sta se v bazenu oblikovali dve skupini in 20-letna Mariborčanka se je na koncu borila za peto mesto.

"To je moja najboljša uvrstitev na EP in z njo moram biti zelo zadovoljna. Vedela sem, da bo po jutranjem nastopu na 1500 m prosto težko, a potrudila sem se kar se je dalo. Plavala sem svojo dirko, skušala čim hitreje začeti in nato na drugih 100 metrih dati od sebe vse, kar je še ostalo. Po napornih nastopih sem dosegla drugi najboljši izid v karieri," je po tekmi za STA povedal Fainova.

Zadovoljna je bila tudi z jutranjim nastopom v najdaljši bazenski disciplini. "Vsekakor 10. mesto v Evropi ni slabo, zame pa je to druga najboljša uvrstitev tukaj. Po štafeti ni bilo lahko, a še tretjič letos sem plaval pod olimpijsko normo A za Tokio, kar je zelo dobro. Seveda pa imam visoke cilje in želela sem si še malo hitrejši čas," pa je o jutranjem plavanju dodala trenutno najboljša slovenska športnica v bazenu.

Tudi sam finale najboljših je bil izredno napet, saj je Bonnetova vodila vse do zadnjega obrata. Vseskozi je bila blizu Seemanova, prijateljica Neže Klančar, na zadnji dolžini pa sta jo nekoliko presenetljivo premagali še Pellegrinijeva in Andersonova. Vrstni red je razkril šele semafor, saj je prve tri ločilo vsega 15 stotink sekunde, Francozinja je za bronom zaostala za 13 stotink.

Katja Fain
Sportal Dopoldan v Budimpešti brez presežkov
Ne spreglejte