Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
8. 6. 2015,
16.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nejc Žnidarčič kajak kanu evropsko prvenstvo

Ponedeljek, 8. 6. 2015, 16.18

8 let

Evropski prvak v šprintu: No, Petra Kauzerja nisem nikoli premagal

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenski tekmovalec v spustu na divjih vodah Nejc Žnidarčič je postal prvi kajakaš, ki mu je uspelo osvojiti štiri medalje na enem evropskem prvenstvu. Pravi, da bo vztrajal vsaj še nekaj let.

Nejc se je z evropskega prvenstva v Banjaluki vrnil z dvema zlatima in dvema bronastima medaljama. Zlato je osvojil v posamični vožnji v šprintu in v ekipnem tekmovanju, bron pa si je priveslal v klasičnem spustu in prav tako v ekipnem tekmovanju. V mladih letih je bil dober slalomist, a se je pozneje odločil, da bo raje veslal v spustu, čeprav ta ni olimpijska disciplina.

"V slalomu sem bil državni prvak in premagoval nekatere zelo dobre tekmovalce. Med njimi je bil tudi Jure Meglič … No, Petra Kauzerja nisem nikoli premagal. Sicer sem vedno bolj užival v spustu. Nisem maral dotikov vrat pri slalomu. Tam moraš imeti več sreče, če želiš doseči vrhunski rezultat. Moram povedati, da mi ni žal, da sem se tako odločil," je povedal primorski kajakaš, ki je doma prav iz Solkana, kjer ima kajak že dolgo tradicijo.

Vesel je vsake medalje

Nejc že zadnjih nekaj let dominira v šprintu, vedno pa ima visoke cilje tudi v klasičnem spustu. "Pred evropskim prvenstvom sem bil za tekmo v šprintu samozavesten. Za klasiko pa nisem vedel, kam sodim, saj pred tem nismo imeli nobene mednarodne tekme. V klasiki je bil vodostaj reke višji in to je bilo meni pisano na kožo, saj sem tehnično dobro podkovan. Imel sem kar nekaj sreče," je povedal Nejc, ki ima s svetovnih in evropskih prvenstev že 22 medalj. In katera mu največ pomeni? "Vsake medalje sem vesel, saj je bila vsaka prigarana. Ponosen sem na svoje uspehe in tudi drugod po svetu jih zelo cenijo."

Tokrat se je organizator kar dobro poigral z njegovimi živci, saj je zaradi spreminjanja vodostaja reke dve uri čakal na uradne rezultate. Na koncu so le obveljali prvi in tako se je zasluženo veselil tretjega mesta v klasičnem spustu. "Že pred tekmovanjem so vedeli, da bodo imeli težave z vodostajem, zato so dali intervalni štart na pol minute namesto na minuto. Zadnjih deset tekmovalcev je veslalo v nekoliko višjem vodostaju. Vsekakor to ni dobro za naš šport. Čakanje je bilo precej mučno, saj sem se zavedal, da sem svojo vožnjo odpeljal optimalno. Če bi moral še enkrat na štart, bi jo težko ponovil. Bile so pritožbe in tudi delegati tekme niso vedeli, kakšna so pravila … K sreči je ostalo pri prvih rezultatih," je razlagal Nejc.

"V veslanju se vidim vsaj še nekaj let"

Žnidarčič, ki je med drugim tudi velik ljubitelj živali, je imel pred svojo paradno disciplino kar nekaj težav. Varovanec Jerneja Abramiča je bil tako utrujen, da je čez dan spal pet ur. K sreči se je tekma odvijala v večernih urah. Nejc se je kljub slabši vožnji povzpel na najvišjo stopničko. "Ne vem, od kod je prišla utrujenost. Tako utrujen še nisem štartal. Vožnja v šprintu je bila daleč od optimalne, tudi tehnično nisem dobro odpeljal. Imel sem srečo, ker tudi preostali tekmovalci niso najbolje vozili. Po zlati medalji v posamični vožnji sem se sprostil, tako da sem v ekipnih vožnjah lahko spet normalno nastopal," je povedal 31-letni kajakaš, ki bi v tem športu rad vztrajal še nekaj časa. "V veslanju se vidim vsaj še nekaj let. Ko bodo rezultati povprečni, zagotovo ne bom več vztrajal," je sklenil aktualni evropski prvak.

Ne spreglejte