Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 6. 2023,
19.10

Osveženo pred

10 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,50

Natisni članek

evropske igre

Sobota, 24. 6. 2023, 19.10

10 mesecev, 1 teden

EVROPSKE IGRE, 24. JUNIJ

Kristjan Čeh in Tina Šutej poskrbela za prvi slovenski odličji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,50
Kristjan Čeh | Kristjan Čeh je danes dobil potrditev, da je osvojil zlato na Evropskih igrah. | Foto Peter Kastelic/AZS

Kristjan Čeh je danes dobil potrditev, da je osvojil zlato na Evropskih igrah.

Foto: Peter Kastelic/AZS

Metalec diska Kristjan Čeh in skakalka s palico Tina Šutej sta prva dobitnika kolajn v slovenski reprezentanci na evropskih igrah na Poljskem. Čeprav sta po nastopu na evropskem ekipnem prvenstvu, ki je potekalo v okviru iger, že doma, sta se uspeha, zlate oziroma srebrne kolajne, veselila danes po predzadnjem dnevu prve lige.

športno plezanje, težavnost, Innsbruck, Lucija Tarkuš
Sportal V finalu štirje slovenski plezalci, strelki ostali brez

Po drugi ligi, ki je tekmovala med 20 in 22. junijem, je moralo nekaj slovenskih predstavnikov, ki so osvojili prva tri mesta, počakati na razplet tekem v prvi ligi, tekmovanja ta čas najmočnejših 16 reprezentanc stare celine potekajo od 23. do 25 junija.

V Katovicah je v drugi ligi 21. junija Kristjan Čeh z rekordom prvenstev zmagal z izidom 69,94, v elitni konkurenci pa je bil danes najboljši olimpijski zmagovalec Daniel Stahl, a je Šved za dosežkom slovenskega rekorderja zaostal skoraj tri metre (67,25 m).

Tina Šutej je osvojila prvo mesto s 4,70 metra, njen dosežek pa je s 4,71 m v prvi ligi danes izboljšala le Finka Wilma Murto, evropska prvakinja na prostem in v dvorani.

Tina Šutej je osvojila srebrno odličje. | Foto: Peter Kastelic Tina Šutej je osvojila srebrno odličje. Foto: Peter Kastelic

Za las je odličje ušlo Maticu Ianu Gučku na 400 m ovire, ki sta ga danes premagala dva tekmovalca. Ker je bil z drugim izidom v slovenski zgodovini in karieri (49,48) v drugi skupini drugi, je skupno zasedel četrto mesto. Agata Zupin je za drugo mesto v drugi skupni na 400 m ovire tekla 56,58 sekunde in je bila skupno deveta.

Jernej Gumilar, Matevž Šuštaršič, Andrej Skočir in Anej Čurin Prapotnik so bili drugi z državnim rekordom do 23 let (39,29), s katerim so le za devet stotink zaostali za slovenskim članskim rekordom, skupno na EI deseti.

Prvi dan atletskih tekmovanj sta bila na prvih treh mestih iger dva slovenska predstavnika. Klara Lukan je bila druga na 5000 m (15:33,39) in je po nastopu prve skupine skupno šesta. Anej Čurin Prapotnik, tretji na 100 m v drugi ligi (10,34), je bil na koncu 10.

V slovenski atletski ekipi, ki je po nesrečnem spletu okoliščin za pol točke zgrešila napredovanje v prvo ligo, so v igri za odličje ostali še Maruša Mišmaš Zrimšek, prva na 3000 m zapreke (9:23,41), in prav tako zmagovita mešana štafeta 4 x 400 m. Po nedeljskem tekmovanju prvoligaške konkurence pa bo jasno, kakšna bo njihova končna uvrstitev.

V zadnji disciplini tekmovanja druge lige je slovenska mešana štafeta 4 x 400 m, v kateri so bili Lovro Mesec Košir, Agata Zupin, Rok Ferlan in Anita Horvat, zmagala z najboljšim izidom sezone na svetu (3:14,72), ta državni rekord pa umešča Slovenijo na 21. mesto po izidih vseh časov na svetu.

Športna plezalca Lucija Tarkuš in Črep šesta na EI na Poljskem

Četverica Slovencev je na evropskih igrah na Poljskem nastopila v finalu športnega plezanja v težavnosti. V Tarnowu sta bila najvišje Lucija Tarkuš in Lovro Črep, ki sta končala na šestih mestih, Milan Preskar je bil sedmi, Tjaša Slemenšek pa osma. Zmagala sta Francoz Diego Fourbet in njegova rojakinja Camille Pouget.

Devetnajsletna Lucija Tarkuš se je prebila v finale. | Foto: Vid Ponikvar Devetnajsletna Lucija Tarkuš se je prebila v finale. Foto: Vid Ponikvar

Pričakovanja so bila v slovenskem taboru večja od izkupička. Po dolgem deževnem vremenu so tekmo prestavljali in se je začela šele ob pol desetih zvečer, ko je prenehalo deževati.

"Počutila sem se utrjeno po polfinalu v balvanih dopoldne. Zato zvečer nisem mogla zaplezati, kot sem želela in sem se dobesedno vlekla v steni. Težavnost je moja primarna disciplina in sem tu več pričakovala. Računala sem tudi na nastop v finalu v balvanih in upam, da bom v tej drugi disciplini boljša ter da se mi uspe povzpeti na zmagovalni oder," si je zaželela Tarkuš.

Devetnajstletna plezalka je v dopoldanskem polfinalu na balvanih osvojila četrto mesto in se tudi v tej disciplini uvrstila v finale. "Poznalo se je to čakanje, cel dan sem bila v coni plezanja. Se pozna utrujenost, a je za vse enako. V težavnosti sva v finalu nastopili le dve, ki sva tekmovali že v balvanih, a je bila Francozinja Zelia Avezou potem tu srebrna," je dodala Tarkuš.

"Kašnih posebnih pričakovanj nisem imela. Finalni nastop mi ni bil všeč, smer je bila taka, da nisem mogla tekoče plezati. Preveč sem se ustavljala in na začetku porabila preveč časa. Padla sem s stene veliko prej, kot bi lahko. Sitno je bilo, ker so prestavljali tekmo za uro in pol. Oprijem zaradi dežja tudi ni bil tak, kot običajno," je povedla Velenjčanka Slemenšek.

Lovro Črep je na Poljskem opravil šele svojo drugo člansko tekmo. "Upal sem samo, da bom dobro 'odplezal' in naredil dober izid. Z nastopom sem zadovoljen," je povedal Črep.

"Pričakovanja so bila višja, sploh po slabem plezanju včeraj sem si želel prikazati več v finalu. Dolgo čakanje v coni me ni zmotilo, je očitno postilo posledice, dež pa me ni oviral," pa je dejal Milan Preskar.

Kajakaški dvojec zmagal v finalu B

V Krakovu so se je končalo evropsko prvenstvo v sprintu kajakašev in kanuistov na mirnih vodah, ki je potekalo v okviru evropskih iger. Zadnji dan tekmovanj je imela Slovenija svoja čolna v finalih B, kajakaški dvojec Anže Urankar in Špela Ponomarenko Janić je v njem zmagal na 200 metrov, Ponomarenko Janić pa je bila na 500 metrov četrta.

V teh dveh disciplinah sta sicer zmagala Danka Emma Jörgensen in portugalski dvojec.

Skupno deseto mesto za slovenski dvojec pomeni lep uspeh, saj sta tekmovalca prvič veslala skupaj, pred tem pa opravila le dva treninga. Z vožnje v vožnjo sta napredovala, finale A jima je ušel le za tri stotinke sekunde.

Anže Urankar in Špela Ponomarenko Janić sta zmagala v finalu B na 200 metrov. | Foto: Nina Jelenc Anže Urankar in Špela Ponomarenko Janić sta zmagala v finalu B na 200 metrov. Foto: Nina Jelenc

"Danes ni bilo idealno, včeraj je bilo veliko boljše," je uvodoma povedala Špela Ponomarenko Janić. "Zmagi se ne gleda v zobe, oba sva zadovoljna, da sva danes zmagala. Lepše bi se bilo boriti za medalje, ampak skupaj sva veslala zelo malo. Anže je še pred dvema tednoma tekmoval v spustu. Mislim, da sva se dobro ujela in če bo ta disciplina še kdaj na sporedu, se morda še usedeva skupaj v čoln," je zaključila izkušena kajakašica.

Anže Urankar pa je povedal: "Bilo je super, poznalo se je, da je bilo iz treninga v trening boljše. Res mi je bilo lepo tekmovati v miksu. Včeraj sva imela nekaj smole, saj sva imela četrti čas, ampak sva bila tudi četrta v svoji skupini, tako da se nisva uvrstila dalje (iz polfinala so napredovale prve tri posadke, op.p.). Mislim, da nama obema bolj ustreza 200 metrov, ponavadi pa se tekmuje na 500 metrov."

V finalu A mešanih kajakaških dvojcev sta slavila Portugalca Teresa Portela in Kevin Santos, druga sta bila Danca Emma Jorgensen in Magnus Sibbersen, tretja pa Nemca Lena Roehlings in Jacob Schopf.

Že v prvi tekmi dneva je Špela Ponomarenko Janić veslala tudi v finalu B kajakašic na 500 metrov, kjer je v cilj priveslala kot četrta, skupno je to pomenilo 13. mesto na tej razdalji. Naslov prvakinje si je priveslala Danka Emma Jorgensen, ki je na teh igrah osvojila štiri kolajne in je tako najuspešnejša udeleženka, druga je bila Madžarka Alida Gazso, tretja pa srbska kajakašica Milica Novaković.

Sprinterji na mirnih vodah so zaključili z nastopi na evropskih igrah, prihodnji teden, od četrtka do nedelje pa bodo v Krakovu v akciji še slalomisti na divjih vodah.

Strelke ekipno z zračno puško osme

Slovenske strelke Živa Dvoršak, Urška Hrašovec in Klavdija Jerovšek so na ekipni kvalifikacijski tekmi z zračno puško na 10 metrov zasedle osmo mesto (624,1 krog) in so končale tekmovanje.

V prvem delu kvalifikacij je bila slovenska trojica s 941,1 kroga druga takoj za Norveško (945,6). V drugem delu so bile med preostalo osmerico reprezentanc Slovenke zadnje, osme. Znova so bile najboljše Norvežanke (629,7).

Jorgić z nekaj težavami

Najboljši slovenski namiznoteniški igralec Darko Jorgić se je prebil v osmino finala turnirja evropskih iger v Krakovu. Drugi nosilec in trenutno 14. igralec sveta je s 4:2 (-8, 10, 10, -9, 9, 10), premagal Romuna Ovidiuja Ionescuja, pri tem pa imel kar nekaj težav. 

"Ta turnir je močnejši kot evropsko prvenstvo in povsem enako pomemben, če ne še bolj." | Foto: Aleš Fevžer/OKS "Ta turnir je močnejši kot evropsko prvenstvo in povsem enako pomemben, če ne še bolj." Foto: Aleš Fevžer/OKS Prve tekme so najtežje

V njegovi igri je bilo veliko nihanj, zapravljal je zanesljive prednosti, a najbolj pomembno je, da se je v ključnih trenutkih znal zbrati, tako da je v končnicah nizov vendarle zlomil tekmeca.

"Vedno pravim, da so prve tekme najtežje. Danes pa je bil še posebej zahteven dvoboj, saj sem igral proti tekmecu, s katerim se dobro poznava. Tudi on igra v nemški ligi, tako da sva v zadnjem času odigrala veliko dvobojev. Zadnja dva sem dobil šele po sedmem nizu, tako da sem nekaj takega pričakoval. Led sem prebil, zdaj pa naprej," je po dvoboju dejal Hrastničan, ki je prvi niz izgubil, v drugem pa že zaostajal s 4:9 in 6:10, a nato dobil šest točk zapovrstjo in izenačil.

"Mislim, da je bil to ključni moment dvoboja. Če bi Ionescu povedel z 2:0, bi bil lahko dvoboj že končan, a mi je uspel preobrat. Tudi naslednji nizi so bili izenačeni, končnice pa so v večini vendarle pripadle meni," je dejal evropski podprvak, ki je za evropske igre izredno motiviran.

"Ta turnir je močnejši kot evropsko prvenstvo in povsem enako pomemben, če ne še bolj. Za olimpijskimi igrami je to zame drugi najpomembnejši turnir. Očitno pa tudi za druge, saj so tu res vsi najboljši Evropejci," meni trenutno tretji najboljši Evropejec na lestvici mednarodne zveze.

V nadaljevanju ga čaka Avstrijec

Njegov naslednji tekmec bo Avstrijec Robert Gardos, tudi že dobitnik kolajne na evropskih prvenstvih. "Tukaj lahkih tekmecev ne bo. Tudi Avstrijec je močan, pokazati bom moral odlično igro, če ga želim premagati. Doslej sva se pomerila le enkrat, in sicer na ekipnem evropskem prvenstvu na Portugalskem, ko smo s Slovenijo osvojili bronasto medaljo," Jorgić ne pričakuje lahkega v dvoboju osmine finala.

V njej pa ne bo edine slovenske predstavnice na glavnem turnirju Ane Tofant. Ta je bila v dvoboju z Romunko Bernadette Szocs brez moči, izgubila je z 0:4, prav v nobenem nizu pa ni imela priložnosti, da bi osvojila časten niz.

Katarina Stražar je izpadla že v kvalifikacijah, Deni Kožul, ki se je na glavni turnir uvrstil skozi kvalifikacije, pa je v prvem krogu z 2:4 pričakovano izgubil proti favoriziranemu Hrvatu Andreju Gačini.

Logatčan je dvoboj dobro začel, povedel z 1:0 in 2:1 v nizih, nato pa tesno izgubil četrti niz, kar ga je nekoliko vrglo iz tira. A se je po gladko izgubljenem petem nizu, vrnil v igro, bil enakovreden tekmec, vendar je končnica vendarle pripadla izkušenemu Hrvatu.

 Žana Pintarič, Urška Čavič in Ana Umer. | Foto: Aleš Fevžer/OKS Žana Pintarič, Urška Čavič in Ana Umer. Foto: Aleš Fevžer/OKS

Lokostrelke v četrtfinalu izgubile z Italijo

Slovenske lokostrelke Žana Pintarič, Urška Čavič in Ana Umer so na ekipni tekmi evropskih iger v Krakovu na Poljskem v četrtfinalu z ukrivljenim lokom izgubile proti Italiji z 0:6. V prvem nizu so Italijanke zmagale s 55:50, v drugem s 53:48, v tretjem pa s 53:50.

"Prišle smo po medaljo in ta sem nam je izmaknila. Dobro smo opravile nastop, ampak trening smo končale v dežju, potem pa so se razmere spremenile. Čas nas je prehitel, da bi se privadile na nastop brez dežja. Italijanke so nam puščale možnosti, a so nam puščice v odločilnih trenutkih letele v osmico ali celo v sedmico in smo se le čudno pogledale, ker so bili streli sicer dobro izvedeni. Medalji na ekipni in na mešani ekipni tekmi sta se nam izmuznili. Imamo dovolj časa, da se umirimo in v torek dobro opravimo posamični nastop," je povedala kapetanka ekipe Ana Umer, ki je kot vrhunska športnica zaposlena v Slovenski vojski.

Ankarančanka in novopečena mamica je vesela, da se je po porodu tako hitro vrnila v tekmovalni ritem in načrtuje tudi nastop na olimpijskih igrah prihodnje leto v Parizu. Za preboj v šestnajstini finala med posameznicami se bo v torek, 26. junija, pomerila z reprezentančno kolegico Žano Pintarič.

"Na izbirnih tekmovanjih sva veliko streljali druga proti drugi. Sva zelo enakovredni in naj boljša zmaga. Na ekipni tekmi pa nam je malo zmanjkalo, tudi kanček sreče je potreben, da si uspešen," je ocenila Pintarič. Prvo leto je v članski ekipi. Upa, da bo oktobra šolanje nadaljevala na fakulteti za geologijo v Ljubljani. Je tudi klubska kolegica Urške Čavič, ki je prav tako povedala, da je bila na ekipni tekmi cilj medalja.

Ni bilo časa, da bi se prilagodile razmeram

"Za to smo bile pripravljene. Ogrevale smo se v močnem dežju, na tekmovalnem strelišču pa ni več deževalo in očitno ni bilo dovolj časa, da bi se prilagodile na nove razmere. Dale smo vse od sebe v trenutnih pogojih, žal smo bile za napredovanje v polfinale prekratke. Zelo hitro je konec ekipne tekme, ob dobljenih treh nizih ene ekipe je vsega konec po šestih minutah. Sedaj se moramo 'resetirati' in iti s čisto glavo na posamične obračune," pa je povedala Čavič.

Prihaja iz Grma pri Podzemlju v metliški občini in končuje magistrski študij strojništva. Od leta 2011 je v lokostrelstvu, kamor jo je povabila kolegica, svoje prste ima pri tem tudi mladostno oboževanje Gospodarja prstanov. Njena kolegica je že kar precej nazaj končala s treniranjem, sama pa je prišla na vrhunsko raven v tem športu.

Preberite še:

Anže Urankar
Sportal Urankar presenetil kajakaški svet
Ne spreglejte