Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 6. 2023,
21.15

Osveženo pred

10 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

Natisni članek

Deni Kožul Namizni tenis evropske igre Ana Tofant

Petek, 23. 6. 2023, 21.15

10 mesecev, 1 teden

Evropske igre, Krakow, 23. junij

V finalu štirje slovenski plezalci, strelki ostali brez

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29
športno plezanje, težavnost, Innsbruck, Lucija Tarkuš | Lucija Tarkuš | Foto Grega Valančič

Lucija Tarkuš

Foto: Grega Valančič

Na evropskih igrah v Krakovu se je začelo tekmovanje namiznoteniških igralcev. Slovenske nastope je v prvem krogu kvalifikacij odprla Ana Tofant, ki je s 4:2 ugnala Estonko Reelico Hanson. Plezalka Lucija Tarkuš se je v sobotni finale težavnosti uvrstila s tretjim dosežkom. Tekvondoist Domen Molj in boksar Aljaž Šircl pa sta na izpadla po prvih dvobojih. Oba sta izgubila po točkah.

Anže Urankar
Sportal Urankar presenetil kajakaški svet

Štirje slovenski plezalci v finalu težavnosti

Lucija Tarkuš je na evropskih igrah na Poljskem v športnem plezanju v polfinalu težavnosti zasedla tretje mesto in se s 46+ prebila v sobotni finale, kjer bo tekmovala tudi druga Slovenka Tjaša Slemenšek. Ta je osvojila peto mesto (44+).

Lovro Črep si je delil sedmi izid, dosegel je 34+ in se uvrstil v finale, z enakim dosežkom kot Črep se je v finale z delitvijo sedmega mesta prebil tudi Milan Preskar.

Vrh sta med 18 tekmovalci dosegla le Avstrijec Mathias Posch in Švicar Jonas Utelli. Pred Tarkuš sta bili Avstrijka Mattea Pötzi in Francozinja Camille Pouget, ki sta tudi dosegli vrh.

Strelki brez finala na EI

Strelka Živa Dvoršak je v kvalifikacijah z zračno puško na 10 metrov zasedla 17. mesto in ostala brez finala. Urška Hrašovec, druga slovenska predstavnica v Vroclavu, je bila 20. Dvoršak je zadela 626,9 kroga, Hrašovec pa 626,4, omenjeni tekmovalki sta odprli slovenske strelske nastope na igrah.

Kožul po preobratu na glavni turnir

Deni Kožul | Foto: Grega Valančič/Sportida Deni Kožul Foto: Grega Valančič/Sportida Slovenija bo imela na glavnem turnirju moškega dela namiznoteniškega turnirja evropskih iger dva predstavnika. Drugemu nosilcu Darku Jorgiću, ki se bo kot drugi nosilec v soboto meril z Romunom Ovidiujem Ionescujem, se je po kvalifikacijah pridružil še Deni Kožul, ki je po preobratu s 4:3 premagal zelo dobrega Poljaka Jakuba Dyjasa.

Poljak, ki je v svoji karieri že premagal tudi Jorgića, je dokaj gladko dobil prva dva niza, v nadaljevanju pa se je Logatčan prebudil. Prišel je do popolnega preobrata, povedel s 3:2, Poljaku je še uspelo izenačiti, toda slovenski državni prvak je ohranil mirne živce in odločilni niz dobil z 11:5. Njegov naslednji tekmec za uvsttitev med najboljših 16 bo Hrvat Andrej Gačina.

Pri ženskah je svoj prvi dvoboj kvalifikacij izgubila Katarina Stražar, s 4:0 jo je ugnala Srbkinja Sabina Šurjan, po prvem dvoboju je izpadla dvojica Kožul/Stražar, z 2:3 je morala priznati premoč romunski navezi Ionescu/Bernadette Szocs. Ana Tofant je bila v prvem krogu kvalifikacij s 4:2 boljša od Estonke Reelice Hanson. Nato si je glavni turnir zagotovila z zmago s 4:1 nad Turkinjo Ozge Yilmaz. Njena tekmica za uvrstitev v osmino finala bo Romunka Bernadette Szocs.

Za slovo zmaga košarkarjev

Svojo zadnjo tekmo so na EI so odigrali slovenski košarkarji tri na tri, ki so se od turnirja polovili z zmago proti Latviji z 21:18. Kljub temu, da so premagali doslej neporaženo ekipo, pa se niso mogli znebiti zadnjega mesta v predtekmovalni skupini D. Obe uvodni tekmi so namreč v četrtek izgubili, v prvem je Belgija zmagala z 21:8, nato pa je Španija slavila z 21:18.

Proti Latviji je bilo slovensko moštvo ves čas v vodstvu tudi s šestimi točkami prednosti. Tekmeci so se na začetku sedme minute približali na točko zaostanka (8:9), potem pa je slovenska igra znova stekla in povedla za šest točk (14:8). Do konca je Latvija le malenkost znižala razliko. Kljub porazu je v skupini zmagala Latvija pred Belgijo, pred Slovenijo je bila še Španija.

Lokostrelska dvojica izpadla v šestnajstini finala

Den Habjan Malavašič in Žana Pintarič sta z ukrivljenim lokom z 0:6 izgubila v šestnajstini finala proti Romunoma Mariom Timpujem in Madalino Amaistroaie in izpadla. V prvem nizu je bil izid 36:35, v drugem 38:36, v tretjem pa 38:37. Le štiri kroge razlike je bilo torej, a po dve točki za vsak dobljeni niz sta dobila Romuna, ki pa sta nato izpadla v osmini finala proti ukrajinski mešani ekipi.

Domen Molj in Aljaž Šircl končala po prvih bojih

Tekvondoist  Domen Molj, sedmi nosilec v kategoriji do 74 kilogramov, je izgubil v šestnajstini finala. Njegov tekmec je bil Italijan Andrea Conti, deseti nosilec. Zmagal je z 2:0, prvo rundo je dobil s 13:6, drugo pa z 10:6.

Boksarja Aljaža Šircla je v kategoriji do 63,5 kilograma v prvem krogu s 5:0 ugnal Francoz Sofiane Oumiha. Ta je bil po ocenah sodnikov boljši v vseh treh rundah od slovenskega borca. Najmanjša razlika med njima je bila v zadnji rundi, ki so jo vsi sodniki označili z 10:9 za Francoza, slednji pa tudi v preostalih dveh ni bil bistveno boljši.

Maruša Mišmaš Zrimšek
Sportal Slovenci po drami brez napredovanja, velikodušna poteza Hrvata
Ne spreglejte