Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 2. 2024,
9.46

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

Brock Purdy Patrick Mahomes Travis Kelce San francisco 49ers Kansas City Chiefs Taylor Swift Super Bowl NFL ameriški nogomet

Petek, 9. 2. 2024, 9.46

2 meseca, 2 tedna

Pred Super Bowlom LVIII

Evforija zaradi Taylor Swift in razlog več, da so Chiefs favoriti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Taylor Swift Travis Kelce | Taylor Swift in Travis Kelce po finalu konference, ko so se Chiefs uvrstili na Super Bowl 2024. | Foto Reuters

Taylor Swift in Travis Kelce po finalu konference, ko so se Chiefs uvrstili na Super Bowl 2024.

Foto: Reuters

V nedeljo se bo v Las Vegasu zgodil največji ameriški športni dogodek – Super Bowl. Za Lombardijev pokal se bosta pomerili ekipi Kansas City Chiefs in San Francisco 49ers. Super Bowl LVIII bi bil lahko najbolje gledan doslej, saj je dobil dodatno dimenzijo zaradi Taylor Swift. Ne, priljubljena ameriška pevka ne bo nastopila ob polčasu, je dekle enega od zvezdnikov Chiefsov in zato njihove tekme spremljajo tudi oboževalci Swiftove.

Kansas City Chiefs
Sportal Najboljši ekipi zadnjih let na Super Bowl

Super Bowl, veliki finale lige ameriškega nogometa NFL, je danes več kot samo ameriški športni dogodek brez primere. Spremlja ga že ves svet, ne le zaradi same tekme, tudi zaradi spremljevalnega dogajanja. V Las Vegasu, ki gosti LVIII, se dogaja že ves teden, vrhunec bo v nedeljo oziroma v noči na ponedeljek po srednjeevropskem času, ko bo nekaj minut čez polnoč ameriško himno zapela zvezdnica country glasbe Reba McEntire. Sledila bosta še skladba America the Beautiful, ki jo bo izvedel Post Malone, in met kovanca, nakar sledi dobre tri ure dvoboja med Kansas City Chiefs in San Francisco 49ers. Šlo bo za revanšo Super Bowla LIV izpred štirih let, ki so ga z 31:20 dobili igralci Kansas Cityja. Ob polčasu bo s spektakularnim koncertom publiko na tribunah in pred malimi zasloni razvnel še nastop Usherja

Letošnji Super Bowl bo odigran na supermodernem stadionu Allegiant v Las Vegasu. Zgrajen je bil leta 2020. | Foto: Reuters Letošnji Super Bowl bo odigran na supermodernem stadionu Allegiant v Las Vegasu. Zgrajen je bil leta 2020. Foto: Reuters

Zvezdnik za 450 milijonov proti neznancu, ki igra za drobiž

Kansas City Chiefs so najboljša ekipa zadnjih osmih let, ko so vselej dobili vsaj 11 tekem v rednem delu, dvakrat celo 14 od 16 (oziroma 17). Na čelu s podajalcem Patrickom Mahomesom, ki je leta 2020 podpisal desetletno pogodbo za 450 milijonov ameriških dolarjev, so zgradili dinastijo, kot Američani rečejo šampionskim ekipam, ki jo je težko premagati. "Osvojil sem šele dva Super Bowla, pred mano je še kar nekaj igralcev, ne samo Tom Brady. Sam bom poskušal samo odigrati čim boljšo tekmo in upam, da bo to dovolj za tretji Super Bowl," pravi Mahomes, ki je naslednja velika zvezda tega športa po Tomu Bradyju. Ta se je lani upokojil pri 45 letih, ima pa osvojenih sedem šampionskih prstanov. Za Kansas City bo to četrti nastop na Super Bowlu v zadnjih petih sezonah. Lani so ga z 38:35 dobili proti Philadelphia Eaglesom. To nedeljo igrajo za svoj četrti Lombardijev pokal. Pot do velikega finala je bila zanje zelo zahtevna, saj so v končnici morali premagati Miami Dolphis, Bufallo Bills in Baltimore Ravens, ki so se vsi upravičeno spogledovali z lovoriko. 

Patrick Mahomes | Foto: Reuters Patrick Mahomes Foto: Reuters

Zgodovina San Francisco 49ersov je še bolj bogata z uspehi. Super Bowl so osvojili že petkrat, a od zadnjega slavja mineva že 30 let. Podajalec Joe Montana, lovilec Jerry Rice in soigralci so bili v 80. letih ena najbolj priljubljenih športnih franšiz v Ameriki in širše. V zadnjih letih pa so nekajkrat ostali tik pred pragom raja. Po porazu na Super Bowlu leta 2020 proti Chiefsom so nato dvakrat izgubili še v finalu konference. To sezono so v rednem delu dobili 12 od 17 tekem, v končnici pa premagali Green Bay Packers in Detroit Lions. Pot do velikega finala je bila zanje precej lažja. Na vseh igralnih mestih imajo zelo dobre igralce, številne zvezdnike. To jim je omogočilo dejstvo, da njihov podajalec igra "za drobiž". Brock Purdy je bil predlani 262. izbor na naboru in zato na sezono ne zasluži niti milijona. Pred letom in pol takrat 23-letnika ni poznal skoraj nihče. Sredi lanske sezone pa je do mesta v prvi postavi prišel zaradi poškodb in priložnost izvrstno izkoristil.

Brock Purdy | Foto: Reuters Brock Purdy Foto: Reuters

Sedem milijonov za 30-sekundni oglas
Samo v ZDA Super Bowl na malih zaslonih gleda več kot sto milijonov ljudi, včasih celo več kot 115 milijonov (torej vsak tretji Američan) in zato so največja podjetja pripravljena odšteti premoženje za oglase med prenosom. Letos je 30-sekundni oglas stal že sedem milijonov ameriških dolarjev (več kot 6,5 milijona evrov). Gledanost bi bila lahko rekordna. Da je zanimanja izjemno veliko, dokazuje tudi rekordna cena vstopnic za ogled tekme. Povprečna cena vstopnice je namreč okoli deset tisoč dolarjev, kar predstavlja 70-odstotni skok glede na lansko raven.

Taylor Swift Bowl

Poljub po finalu konference | Foto: Reuters Poljub po finalu konference Foto: Reuters

Naj bo še toliko zvezdnikov v obeh moštvih, pa se zdi, da je vsem precej pozornosti ukradla Taylor Swift. Ena najbolj priljubljenih in uspešnih glasbenic zadnjega desetletja je novo dekle člana Chiefsov Travisa Kalceja. Jeseni sta se še nekaj časa skrivala, je bila pa že redna gosta tekem. Po finalu konference pred dvema tednoma je prišla celo na zelenico in ga nagradila s poljubom. "Neverjetna je. Piše glasbeno zgodovino. Rekel sem ji, da se bom tudi jaz držal dogovora in poskušal osvojiti prstan," je na novinarski konferenci dejal Kelce. "Spremljajo jo milijoni. Zabavno bo, ko se bodo skupaj zbrali Swifties in Chiefs Kingdom."

Ko je na zadnjih tekmah Kelce ujel žogo, so jo pokazali v televizijskem prenosu. Tako so nekateri malo v šali, malo zares letošnji Super Bowl poimenovali kar Taylor Swift Bowl oziroma Swiftie Bowl. Oboževalci Swiftove se celo sprašujejo, ali bo – v primeru zmage – Travis po tekmi padel na kolena in jo zaprosil za roko. Tekmo bodo tako gledali tudi oboževalci ameriške pevke, ki sicer ne spremljajo ameriškega nogometa. Pevka je trenutno sicer še v Tokiu, kjer ima štiri večere zapored razprodane koncerte, na katere številne japonske oboževalke hodijo kar v dresih Chiefsov. V nedeljo bo Taylor neposredno iz Tokia priletela v Las Vegas na Super Bowl.

"Če pride moja ženska na tekmo, se bom želel pokazati"

Morda se zdi zgodba zgolj za v rumene medije, a so tudi pravi navdušenci nad ameriškim nogometom in celo sam komisar lige NFL Roger Goodell mnenja, da je ta dobra za šport. "Vpliv Taylor Swift je nekaj pozitivnega. Travis in Taylor sta dva mlada srečna človeka. Ona ve, kaj je dobra zabava, in mislim, da ima zato rada tudi NFL," je dejal Goodell, ki se dobro zaveda, da bodo tako samo še več zaslužili. "Ni ona kriva, da jo ves čas kažejo na televiziji. Mislim, da je dobra za šport. Več žensk mora gledali ligo NFL," je za Reuters povedala Donna Collier, ki je iz Kentuckyja pripotovala v Las Vegas, da si veliki finale ogleda v živo. Navijač iz Kansas Cityja George Brown pa pravi, da bodo zaradi nje Chiefs samo še boljši. In na zadnjih tekmah je res bilo tako. "Če pride moja ženska na tekmo, se bom želel pokazati." 

Skoraj 70 milijonov Američanov je stavilo skupaj rekordnih 22 milijard evrov na različne napovedi, povezane z letošnjim Super Bowlom.

V Las Vegasu ne bo manjkal niti Jason Kelce, Travisov brat, sicer član Philadelphie Eaglesov, eden najbolj priljubljenih v ligi NFL. | Foto: Reuters V Las Vegasu ne bo manjkal niti Jason Kelce, Travisov brat, sicer član Philadelphie Eaglesov, eden najbolj priljubljenih v ligi NFL. Foto: Reuters

Kansas City Chiefs Jason Kelce
Sportal Chiefs ob zvezdniški podpori s tribun še v igri za Super Bowl
Ne spreglejte