Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 8. 2022,
18.15

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

plavanje Rim evropsko prvenstvo 2022

Sobota, 13. 8. 2022, 18.15

1 leto, 8 mesecev

RIM, EP v plavanju

Svetovni rekord 17-letnega Popovicija, dve Slovenki v finalu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
Katja Fain | Katja Fain (na fotografiji) in Janja Šegel sta finalistki na 200 m prosto na evropskem prvenstvu v vodnih športih.  | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Katja Fain (na fotografiji) in Janja Šegel sta finalistki na 200 m prosto na evropskem prvenstvu v vodnih športih.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Sobota je slovenski reprezentanci na evropskem prvenstvu v plavanju v Rimu prinesla dve finalni uvrstitvi: tako Janja Šegel kot Katja Fain sta danes nastopili v polfinalu na 200 metrov prosto in se obe uvrstili v finale s šestim oziroma sedmim dosežkom. Prvi svetovni rekord pa je v Rimu dosegel Romun David Popovici.

V dopoldanskem kvalifikacijskem delu je Šeglova, ki ima v Rimu že eno finalno uvrstitev, šesto mesto na 100 m prosto, dosegla drugi najboljši čas kvalifikacij. V drugi kvalifikacijski skupini je zmagala s časom 1:59,48, čeprav je plavala v močnem nalivu.

Katja Fain - lani je na EP v Budimpešti v tej disciplini osvojila šesto mesto - je dopoldne plavala v tretji skupini, bila s časom 2:00,40 tretja ter se z 11. izidom uvrstila med najboljšo šestnajsterico, kar je njen prvi finale na tem EP.

Finale v tej disciplini bo v Rimu na vrsti v nedeljo ob 19.08.

"S svojim plavanjem v polfinalu sem zadovoljna. Odplavala sem podobno kot zjutraj, ko sem kontrolirala samo tekmo. Zdi se mi, da smo plavalke v ospredju spremljale tekmo in na koncu malo dodale. V finalu se bom osredotočila samo na svoje plavanje in upam, da bo jutrišnji rezultat precej boljši. Zdaj se moram spočiti in, če bo šlo vse po načrtu, se lahko uvrstim kar visoko," je za Plavalno zvezo Slovenije dejala Šeglova.

"Definitivno sem si v polfinalu želela boljši rezultat. Pomembno pa je, da sem se uvrstila v finale. S trenerko bova pogledali, kaj se da popraviti za jutrišnji finale. V finalu pa bi si želela odplavati osebni rekord," pa je nastop ocenila Fainova.

17-letni romunski plavalec David Popovici je postavil nov rekord na 100  prosto. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko 17-letni romunski plavalec David Popovici je postavil nov rekord na 100 prosto. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Popovici postavil nov svetovni rekord

V mednarodnem delu dogajanja je popoldne odmeval predvsem prvi rimski svetovni rekord. Romun David Popovici je na 100 m prosto v finalu plaval 46,86 in za pet stotink popravil dosežek Brazilca Cesarja Ciela. Mladi, šele 17-letni plavalni zvezdnik iz Romunije je tak dosežek napovedal že v petkovem polfinalu, ko je s časom 46,98 postavil evropski rekord. V finalu pa je nato plaval še hitreje in odvzel rekord Cielu, slednji je bil rekorder od leta 2009.

Na 200 m hrbtno je zlato osvojil Francoz Yohann Ndoye Brouard (1:55,62), srebro Madžar Benedek Kovacs, bron pa Britanec Luke Greenbank. V ženski konkurenci na 50 metrov delfin je slavila Švedinja Sarah Sjoestroem (24,96) pred Francozinjo Marie Wattel in Nizozemko Marie de Waard.

Za dvojni italijanski uspeh na domačem terenu sta na 100 m prsno poskrbeli Benedetta Pilato in Lisa Angiolini, tretja je bila Litovka Ruta Meilutyte. Dvojno slavje je bilo tudi na 400 m mešano pri ženskah, kjer sta slavili Madžarki Viktoria Mihalyvari (4:37.56) in Zsuzsanna Jakabos, bron je ostal Britanki Freyi Colbert.

Za še eno italijansko zmago pa je na 800 m prosto poskrbel Gregorio Paltrinieri, ki je do zlata prišel s časom 7:40,86. Drugi je bil Nemec Lukas Märtens, tretji še en Italijan Lorenzo Galossi.

Ne spreglejte