Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 4. 2023,
7.00

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča AMER SPORTS AUSTRIA GMBH

Natisni članek

advertorial tek Salomon Golden Trail National Series gorski tek

Ponedeljek, 17. 4. 2023, 7.00

2 meseca, 2 tedna

Dirke, ki jih želi doživeti vsak gorski tekač, se vračajo

Vsebino omogoča AMER SPORTS AUSTRIA GMBH
GTNS Risnjak Učka | Tekmovanja Golden Trail Series so praznik športa in gorskega teka.  | Foto GTNS

Tekmovanja Golden Trail Series so praznik športa in gorskega teka.

Foto: GTNS

Najboljši gorski tekači so si v tekaški koledar že zapisali nekaj pomembnih datumov. Ne prezrite tekmovanj v gorskih tekih Golden Trail National Series, ki se v naši regiji odvijajo v Sloveniji, na Hrvaškem in v sosednji Madžarski. Prvi tek v seriji regionalnih preizkušenj bo na vrsti že 3. junija. Preverite, kako potekajo tekmovanja in kako se uvrstiti na finalno tekmovanje, ki bo oktobra letos v italijanski deželi Savona ob Ligurskem morju.

Golden Trail Series (GTS) je blagovna znamka svetovnih in državnih tekmovanj v gorskih tekih, ki se odvijajo v nekaterih najlepših gorskih regijah po svetu. Tekmovanje sestavlja serija sedmih tekaških dogodkov, ki se odvijajo v različnih državah sveta.

Državna tekmovanja omogočajo najboljšim lokalnim športnikom, da tekmujejo med seboj na visoki ravni v upanju, da se prebijejo na elitno lestvico. Tekmovalci se med seboj pomerijo na zahtevnih progah z velikimi višinskimi razlikami in na različnih naravnih terenih.

GTS je leta 2018 ustanovilo podjetje Salomon Running, ki izdeluje tekaško opremo. Tekmovanje združuje najboljše gorske tekače na svetu, ki se borijo za skupno zmago in nagradni sklad v višini 100.000 evrov. Poleg tega GTS spodbuja ohranjanje narave in trajnostni razvoj, saj se organizatorji zavedajo pomena ohranjanja naravnega okolja, v katerem se tekmovanje odvija.

Potegujte se za povabilo na tekmovanje, kjer se boste lahko pomerili z najboljšimi športniki sveta in obiskali veliki finale med 19. in 22. oktobrom. Svetovni finale slavnega športnega dogodka se bo odvijal v mestih Bergeggi, Noli, Spotorno in Vezzi v deželi Savona.

Tekme, ki bodo potekale v regiji SLO/HRV/MADŽ:

  • GTNS | Foto: 3. junij 2023: Slovenija, Kočevsko Outdoor Festival, 31 km/1.016 m višinske razlike
  • 1. julij 2023: Hrvaška, Risnjak Trail, 30 km/1.733 m višinske razlike
  • 9. julij 2023: Madžarska, Tailwind Borzsony Trail, 30 km/1.455 m višinske razlike
  • 9. september 2023: Hrvaška, Učka Trail Sebo Memorial (državni finale), 31 km/1.520 m višinske razlike

Vse dirke GTNS SLO/HRV so namenjene vsem tekačem.

Spremljate uradno spletno stran Golden Trail Series, da boste na tekočem z vsemi prihajajočimi dogodki.

Kočevsko Outdoor Festival (Slovenija)

Fotogalerija
1 / 5

Je nova trail dirka na Kočevskem, kjer lahko uživate v gozdu, naravi in divjini. Kočevska je najbolj gozdnato območje v Sloveniji, saj gozdovi pokrivajo več kot 90 odstotkov ozemlja.  

Rekordni čas:
Pavel Brydl: 02:37:07
Špela Gonza: 03:07:12
 

Datum tekmovanja: 3. 6. 2023
Ura štarta: 9.00
Start: Kočevski rog (organiziran bo avtobusni prevoz na štart z glavnega prizorišča v Kočevju)
Cilj: Rudniško jezero, Kočevje
Dolžina: 31,3 km
Skupni vzpon: 1.016 m +
Časovni limit: 8 ur

Risnjak Trail (Hrvaška)

GTNS Risnjak Učka | Foto: GTNS Foto: GTNS

Risnjak Trail vas popelje v najlepše dele Nacionalnega parka Risnjak. Prostrani gozdovi Gorskega kotarja in njegovi čudoviti vrhovi so prava osvežitev v vročih poletnih dneh. Crni Lug, start in cilj dirke, je zelo blizu morja. Spoznajte, zakaj Gorski kotar imenujejo zeleno srce Hrvaške.

Rekordni čas:
Urban Jereb: 02:44:31
Mojca Koligar: 03:16:21
 

FOTOGALERIJA RISNJAK IN UČKA:

Fotogalerija
1 / 6

Učka Trail Sebo Memorial (državni finale, Hrvaška)

Učka Trail Sebo Memorial združuje gorsko pokrajino z morjem, čudovitim razgledom na Kvarnerski zaliv, otoke in Istro na zahodu. Učka Trail Sebo Memorial ni samo tekma, je edinstveno doživetje in popotovanje po ohranjeni pokrajini Naravnega parka Učka. Pridružite se nam in uživajte v tej edinstveni in čudoviti zelenomodri tekaški zgodbi.

Rekordni čas:
Urban Jereb: 02:35:03
Mojca Koligar: 03:14:08
 

Tailwind Börzsöny Trail (Madžarska)

Fotogalerija
1 / 10

Tailwind Börzsöny Trail poteka po divjih poteh gorovja Börzsöny na območju nacionalnega parka Duna-Ipoly. Strmi vzponi se menjavajo s strmimi spusti, proga pa ima veliko razglednih točk.

Rekordni čas:
András Hajtman: 02:49:47
Enikő Arany: 03:31:05
 

Tekme, ki sodijo na seznam želja vsakega tekača

GTNS Madžarska | Foto: GTNS Foto: GTNS

Svetovna serija tekaških tekmovanj Golden Trail postavlja gorski tek eno stopničko višje, saj izstopa s tem, da spodbuja spoštovanje športnih vrednot, kot so enakost, pravičnost, transparentnost in poštenost. Tekmovanja veljajo za ene najbolj odmevnih dogodkov v tekaškem športu nasploh.

Skozi te svetovne športne podvige se predstavljajo tekači kot vrhunski športniki, hkrati pa k edinstvenosti dogodkov veliko prispevajo osupljivo naravno okolje in strastni navijači. Vsaka od šestih dirk v seriji je bila posebej izbrana zaradi izjemne pokrajine, velikega športnega izziva, zgodovine področja in posebnega vzdušja, tako da lahko v tekmah uživajo tako tekači kot gledalci. To so dirke, ki si jih želi doživeti vsak tekač.

Sense Ride 5: Najbolj vsestranski tekaški copati na svetu

Salomon Sense | Foto:

Pokrovitelj tekaških preizkušenj Golden Trails je Salomon, ki že od leta 1947 ustvarja vrhunsko obutev, oblačila, opremo za aktivnosti v naravi in za zimske športe, ki se odlikuje po vrhunski funkcionalnosti in se od drugih razlikuje po edinstvenem dizajnu. Salomonova tekaška oprema vas povezuje z naravo in pomaga, da do popolnosti razvijete svoj športni potencial.

Za vse svoje spomladanske tekaške preizkušnje izberite tekaške copate, ki zmorejo vse. To so tekaški copati Sense Ride 5. Salomon je bil prvi proizvajalec, ki je zasnoval tekaški copat, s katerim lahko tečete dobesedno povsod – po cesti, gorski stezi, mestu …

Salomon Sense | Foto:

Zdaj je na voljo nova generacija copat − Sense Ride 5. Gre za vsestranske tekaške copate z zelo trpežno peno Energy Foam v srednjem podplatu. Model Sense Ride 5 je mehkejši od predhodnika. Tekači poročajo, da postreže z ravno pravšnjo mero blaženja in odzivnosti.

Nov, trpežnejši material All-Terrain Contagrip na podplatu pa vzbuja zaupanje pri teku po najrazličnejših površinah, tudi če so te mokre. V zgornjem delu copata so uporabili lahko, prožno in trpežno mrežo, ki poskrbi za optimalen in udoben oprijem stopala. Za copat Sense Ride 5 nobeni teren, razdalja ali hitrost ne predstavljajo omejitve.

Kako deluje Golden Trail?

GTNS | Foto: Pri tekmovanju Golden trail štejejo najboljši trije rezultati vsakega tekmovalca s šestih tekem. Državne izdaje serije Golden Trail GTNS omogočajo najboljšim lokalnim športnikom, da tekmujejo med seboj na visoki ravni, v upanju, da se prebijejo na elitno lestvico.

Dirke GTNS SLO/CRO so namenjene vsem tekačem in prav vsak ima možnost, da dobi številko oz. se udeleži vseh dirk prek spletne strani dogodka. Tekači se morajo udeležiti vsaj dveh od treh kvalifikacijskih tekem (Kočevsko Outdoor Festival, Tailwind Borzsony Trail Race, Risnjak Trail). Prvih 30 tekmovalcev lahko dobi točke.

Za skupno razvrstitev se upoštevajo dva najboljša rezultata vsakega tekača s kvalifikacijskih dirk in rezultat državnega finala (Učka Trail). Državni finale je obvezen za uvrstitev in kvalifikacije za veliki finale GTS v Italiji, nacionalne končne točke pa so dvojne. Na finalu v Italiji, ki bo oktobra, bo tekmovalo 30 najboljših moških in žensk iz skupne razvrstitve po 6. dirki. To zagotavlja epsko bitko do zadnje ciljne črte.

Sledite tekaškim izzivom Goldren Trail:

Golden Trail TV: goldentrailseries.com/gttv/
Spletna stran: goldentrailseries.com
Facebook: Golden Trail Series
Instagram: Golden Trail Series
YouTube: Golden Trail Series

Ne spreglejte