Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 6. 2022,
13.24

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Rob Walton Denver Broncos

Sreda, 8. 6. 2022, 13.24

1 leto, 10 mesecev

Rekordna prodaja v ligi NFL

Denver Broncos bodo prodani za 4,34 milijarde evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Denver Broncos | Denver Broncos so trikrat osvojili Super Bowl. | Foto Reuters

Denver Broncos so trikrat osvojili Super Bowl.

Foto: Reuters

Dosežen je bil dogovor o prodaji vrhunske ekipe v ameriškem nogometu Denver Broncos v poslu, ki naj bi bil vreden 4,65 milijarde dolarjev (4,34 milijarde evrov), kar je nov rekord za severnoameriško športno franšizo. Lastništvo Broncos bo prešlo v last družine Walton-Penner, ki jo vodi dedič Walmarta Rob Walton, je poročala mreža ESPN.

Aaron Donald
Sportal Največji zaslužkar v zgodovini lige NFL

Skupino Walton-Penner poleg Roba Waltona sestavljajo še njegova hči Carrie Walton Penner, njen mož Greg Penner, v njej pa je še Mellody Hobson, soizvršna direktorica Ariel Investments, pa tudi predsednica upravnega odbora korporacije Starbucks. Hobsonova je žena ameriškega filmskega režiserja in producenta Georgea Lucasa, ustvarjalca znanstvenofantastične sage Vojna zvezd.

Prodajno pogodbo zdaj mora pregledati še finančni odbor lige NFL, s prodajo pa se morajo strinjati tudi lastniki klubov lige NFL. Za odobritev prodaje je potrebnih 24 glasov za. Predvidoma bo trajalo od 60 do 90 dni, da bo prodaja odobrena in posel sklenjen; sicer ni pričakovati nobenih težav, je neimenovani vir povedal za ESPN.

S prodajo bo postavljen nov mejnik za vrednost zneska za nakup poklicne športne franšize v Združenih državah Amerike. Pred tem sta bili rekordni prodaji ekipe v baseballski ligi MLB New York Mets (2,4 milijarde dolarjev) ter ekipe v ligi NFL Carolina Panthers (2,27 milijarde dolarjev). Panthers so bili zadnja franšiza v ligi NFL, ki je leta 2018 zamenjala lastnika.

Denver Broncos | Foto: Reuters Foto: Reuters

Številka je podobna tisti, ki jo je pred kratkim plačal konzorcij na čelu s solastnikom Los Angeles Dodgers Todd Boehly za nakup angleškega nogometnega prvoligaša Chelseaja (5,2 milijarde dolarjev).

V izjavi po objavi sporazuma je Walton dejal: "Navdušeni smo, da smo bili izbrani za nadaljevanje nakupa Denver Broncos. Navdihuje nas priložnost, da upravljamo to odlično organizacijo v živahni skupnosti, polni priložnosti in strastnih oboževalcev."

Prodajna pogodba s skupino Walton-Penner pomeni tudi, da bosta Rob Walton in Stan Kroenke, Kroenkejeva žena Ann Walton Kroenke je Waltonova sestrična, lastnika petih velikih profesionalnih športnih franšiz v Koloradu.

Kroenke je lastnik ekip v košarkarski, hokejski, nogometni in lacross ligi Denver Nuggets, Colorado Avalanche, Colorado Rapids in Colorado Mammoth, v lasti družinske korporacije pa je tudi lokalno medijsko podjetje.

Ne spreglejte