Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 2. 2016,
20.15

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

ameriški nogomet Super Bowl finale liga NFL Denver Broncos Peyton Manning Santa Clara

Sobota, 6. 2. 2016, 20.15

1 leto, 10 mesecev

Američani pred Super Bowlom dodobra založili hladilnike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ljubiteljice in ljubitelji ameriškega nogometa v ZDA so že pripravljeni na zanje najpomembnejšo nedeljo leta. Tudi za jubilejni, 50. Super Bowl so se že založili s hrano in pijačo.

V nedeljo se bosta na Super Bowlu, finalu lige NFL spopadli moštvi Denver Broncos in Carolina Panthers. Denver je v zgodovini že osvojil prestižno lovoriko – v letih 1998 in 1999 – še petkrat pa je bil v velikem finalu poraženec (leta 1978, 1987, 1988, 1990 in 2014). Za Carolino bo v nedeljo šele drugi nastop na Super Bowlu, leta 2004 je tekmo leta izgubila proti moštvu New England Patriots.

Največji športni praznik v ZDA Finale lige NFL v Združenih državah Amerike ni le največji športni praznik, pač pa tudi dan, ko se veliko poje in spije. Tako Američani več kot na Super Bowl nedeljo pojedo le še na dan zahvalnosti (Thanksgiving, praznik, znan po pečenem puranu), na žaru pa več mesa spečejo le še 4. julija, ko je dan neodvisnosti.

Letos bodo pokupili prek 1,3 milijarde piščančjih perutničk, več kot pet milijonov kilogramov čipsa, ki ga bodo namakali v omakice iz 60 milijonov kilogramov avokada, pojedli pa naj bi še dva milijona kilogramov pokovke in kar 14 milijard hamburgerjev. Ta zadnja številka je sicer nadvse sumljiva, saj bi moral vsak Američan v nedeljo pojesti kar 42 hamburgerjev.

Kakor koli že, vse skupaj bodo gledalci poplaknili s pivom, najljubšo pijačo nogometnih navdušencev čez lužo. Na Super Bowl nedeljo po navadi prodajo prek 50 milijonov palet piva in to je bržčas eden od razlogov, da na ponogometni ponedeljek kar šest odstotkov Američank in Američanov ne pride v službo, saj so bolniško odsotni, je nekaj zanimivih številk zbral Fox News.

Bo padel nov ameriški rekord? Letošnji finale bo na štadionu Levi's v kalifornijski Santa Clari (72 kilometrov jugovzhodno os San Francisca), ki sprejme 75 tisoč gledalcev. Prek televizijskih zaslonov bo največji ameriški športni dogodek spremljalo prek 110 milijonov gledalcev. Lanski finale, obračun klubov Seattle Seahawks in New England Patriots, je s 114,4 milijoni gledalcev poskrbel za rekord, letošnji ga lahko še preseže.

Za 30-sekundni oglasa med Super Bowlom televizijske mreže, ki bodo skrbele za prenos, letos računajo slabe štiri milijone evrov in pol (okroglih 5 milijonov dolarjev), ob polčasu pa bo nastopila britanska pop skupina Coldplay, z ameriškima gostoma Beyonce in Brunom Marsom. Ameriško himno pred začetkom tekme bo zapela Lady Gaga.

Odličen napad, ki mu poveljuje Cam Newton Glavno vlogo v Super Bowl spektaklu pa vendarle igra nogomet. Za pokal Vinca Lombardija in šampionske prstane se bodo spopadli igralci Denverja in Caroline. Najboljša obramba lige proti najboljšemu napadu. Carolina, ki je v tej sezoni izgubila eno samo tekmo (decembra lani proti Atlanti s 13:20), tekmece premaguje z visokimi rezultati, v rednem delu sezone je na treh tekmah presegla mejo 30 doseženih točk, dvakrat pa še štirideset točk.

To je presegla tudi v konferenčnem finalu, ko je z 49:15 premagala Arizono. Izvrsten napad Panterjev vodi podajalec (quarterback) Cam Newton, glavni trener moštva pa je Ron Rivera.

Peyton Manning kapetan izrazito obrambne ekipe Na drugi strani Denver letos krasi granitna obramba. V rednem delu sezone, v katerem so izgubili štirikrat, so tekmecem osemkrat dovolili doseči manj kot 20 točk, in tudi v končnici so klub Pittsburgh Steelers premagali s 23:16, New England Patriots pa z 20:18.

Podajalec moštva je Peyton Manning, ki pri 39 letih bržčas zadnjič nastopa v finalu lige NFL, trener pa je Gary Kubiak. Na stavnicah in med strokovnjaki za favorita nedeljske tekme vseh tekem velja Carolina.

Ne spreglejte