SiolNET. Sportal Drugi športi
1,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Vasilij Žbogar se boji slovesa

Čustva, ki jih je doživljal v športu, bo težko nadomestil

1,20

termometer

Športnik Leta 2016
Foto: Grega Valančič/Sportida

Najboljši slovenski jadralec vseh časov Vasilij Žbogar je pred težko odločitvijo. Česa se bo lotil po koncu športne kariere?

41-letni Vasilij Žbogar, ki ga je Društvo športnih novinarjev Slovenije pred dnevi razglasilo za drugega najboljšega slovenskega športnika leta 2016, še ne namerava končati športne kariere. Septembra prihodnje leto načrtuje nastop na svetovnem prvenstvu v jadralskem razredu finn, ki bo na jezeru Balaton na Madžarskem.


Preberite še:

-> Intervju z Žanom Koširjem: En dan si, drug dan te ni


Delno je že razčistil sam s sabo

Čeprav pravi, da si prihodnjega leta še ni natančno začrtal, je že toliko razčistil sam s sabo, da ve, da bo jadral vsaj do septembra prihodnje leto. "To sem obljubil prijatelju iz olimpijskega razreda finn že pred olimpijskimi igrami v Braziliji in obljubo nameravam držati," je dejal najuspešnejši slovenski jadralec vseh časov, ki bo tudi v prihodnje sodeloval z bratom Juretom Žbogarjem.


Preberite še:

-> "Staroselec" Peter Prevc na vrhu v družbi Tine Trstenjak #foto

-> Slovenski športniki, kot jih v letošnji sezoni še niste videli #foto

-> S čim se ukvarjajo nekdanji najboljši športniki Slovenije?

-> Črta čez staro in strah pred novo sezono


Po izboru športnih novinarjev Slovenije je Vasilij Žbogar drugi najboljši športnik Slovenije leta 2016. Po izboru športnih novinarjev Slovenije je Vasilij Žbogar drugi najboljši športnik Slovenije leta 2016. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Težko je reči ne življenju, ki sem ga živel do zdaj"

Zaveda se, da bo prehod iz življenja vrhunskega športnika v življenje običajnega smrtnika zelo zahteven. "Težko je reči ne življenju, ki sem ga živel do zdaj, in ga povsem spremeniti. Potrebujem še nekaj časa, da ugotovim, kaj bi v življenju rad počel. Imam ogromno ponudb, od vodenja projektov do jadranja na velikih jadrnicah in trenerskega dela, vendar se še nisem odločil, v katero smer bi zapeljal življenje.

Ni tako preprosto, kot je videti. Vedel sem, da bo težko, pa vendar. Ko se 30 let ukvarjaš z nečim, je to težko kar naenkrat opustiti in se lotiti nečesa povsem drugega. Vem, da je to za vse športnike težko," se je razgovoril Izolan, ki je od olimpijskih iger izgubil kar deset kilogramov. "Ne treniram in manj jem, nisem pa se hujšanja lotil načrtno," je odgovoril na opazko o izgubi teže.

Iz Ria de Janeira se je vrnil s srebrno olimpijsko medaljo. Iz Ria de Janeira se je vrnil s srebrno olimpijsko medaljo. Foto: Stanko Gruden, STA

Ponudbe so, a so vse dolgoročne narave

"Ne vem, kaj bi, vse ponudbe, ki jih imam, so vezane na obdobje dveh ali štirih let in si jih trenutno ne upam sprejeti. Ko se za to odločiš, jih ne moreš kar na sredini prekiniti. Treniral bom še nekaj mesecev. Tako bom še vedno sam svoj gospodar, kar bi pri preostalih projektih težko rekel. Ni tako preprosto."

Kljub vsemu se ne oklepa leta 2016. "Ne, kje pa, prihodnosti se veselim. Poskusil bi več stvari, vendar ne vem, v čem bi mi uspelo. Priznam, da se trenutno zelo dobro počutim doma z ženo in sinom. Vse, za kar se bom odločil, bo pomenilo dodatno obremenitev za družino, prilagajanje, spet odsotnost …"

"Vsak nov projekt bi znova pomenil odsotnost od doma in družine." "Vsak nov projekt bi znova pomenil odsotnost od doma in družine." Foto: Ana Kovač

"Občutkov, ki sem jih okusil v športu, ne bom več mogel doživeti"

Žbogar se zaveda, da se bo prej ali slej vse skupaj končalo. "Športno življenje žal ni večno. Res je, da zahteva veliko odrekanj in fizičnih naporov, a nič drugače ni v nekaterih drugih službah. Tudi če delaš vse dneve, to ni težko, če v tem uživaš. Poskusil bom najti nekaj, kar mi bo nadomestilo šport, se pa že zdaj zavedam, da bo čustva, ki sem jih doživljal skozi jadranje, težko nadomestiti. Tega se zavedam. Teh občutkov ne bom mogel nikoli več doživeti."

Zaveda se, da bo čustva, ki jih je doživljal v športu, težko nadomestil. Zaveda se, da bo čustva, ki jih je doživljal v športu, težko nadomestil. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Ne bi rad obžaloval

Pravi, da je fizično nemogoče, da bi kariero resno nadaljeval. Že na olimpijskih igrah je bil med najstarejšimi v karavani. "Od zadnje regate ne pričakujem ničesar, je samo način, da premostim čas, saj se bojim, da se bom sicer izgubil. Ni tako preprosto, kot bi si kdo mislil. Ne gre za to, da ne bi imel možnosti zaslužka, vprašanje je samo, česa si želim. Ne bi se rad prehitro odločil in nato odločitev obžaloval."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin