Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
29. 4. 2016,
8.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Hugo Bosio preskakovanje ovir konjeništvo Center konjeniškega športa Celje pokal narodov

Petek, 29. 4. 2016, 8.39

6 let, 6 mesecev

Konjem ne bodo le šepetali, ampak se bo pisala tudi slovenska zgodovina

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Slovenski ljubitelji konjeništva in preskakovanja ovir bodo med 12. in 15. majem prišli na svoj račun v Celju na tekmi za pokal narodov. V Sloveniji bo prvič potekala tekma vodilnega mednarodnega ekipnega tekmovanja na svetu, serije Furusiyya. Lovile se bodo tudi norme za nastop na olimpijskih igrah v Riu.

Konjeniški spektakel se vrača v Celje in prinaša odmevno novost. Slovenija bo prvič na svojih tleh gostila konjeniški spektakel v preskakovanju ovir, na katerem bo potekalo tudi kvalifikacijsko tekmovanje za ekipe v vodilni svetovni seriji Furusiyya.

Tekmovanje nosi ime po starodavnem izrazu Furusiyya, ki uteleša idejo konjeništva, občutek čistosti, plemstva in viteštva. S tem se je Slovenija prebila med izbrane države na svetu, saj omenjene tekme gosti le 19 prizorišč na svetu. Finale bo septembra v Barceloni.

Slovenija na svetovnem zemljevidu konjeništva

"To, da so nam zaupali organizacijo tega prestižnega tekmovanja, je zagotovo dokaz, da je bil naš trud v preteklosti pravilno vložen, da smo Slovenijo uspešno umestili na svetovni zemljevid konjeništva, hkrati pa je postala močno tekmovalno žarišče Evrope," ponosno poudarja Hugo Bosio, predsednik organizacijskega odbora štiridnevnega tekmovanja, ki bo sredi maja potekalo na zunanjem jahališču v Konjeniškem centru Celje.

Hugo Bosio kot predsednik organizacijskega odbora zagotavlja vrhunski večdnevni konjeniški spektakel. | Foto: Hugo Bosio kot predsednik organizacijskega odbora zagotavlja vrhunski večdnevni konjeniški spektakel.

V petek, 13. maja, bo prvi vrhunec, tekmovanje Nations Cup (pokal narodov), dogajanje pa se bo sklenilo v nedeljo, ko se bodo udeleženci potegovali za točke svetovnega pokala.

Delile se bodo olimpijske vstopnice, a ne za Slovence

Slovenski konjeniki nimajo več možnosti za nastop na olimpijskih igrah v Riu. Po formatu razdelitve sveta v konjeništvu spadajo v divizijo 2, kjer so se kvalifikacije že končale. Jahači iz drugih divizij si še lahko priborijo olimpijsko vozovnico, zato v knežjem mestu ne bo manjkalo vrhunskih nastopov. Bodo pa domači predstavniki iskali pot, kako se približati velikemu cilju, nastopu na evropskem prvenstvu, ki ga bo prihodnje leto gostil Göteborg na Švedskem.

Slovenske barve bodo na ekipnem tekmovanju za pokal narodov zastopali Hana Bajrovič, Robert Bombek, Tajda Bosio in Pato Muente, kot rezervi pa sta prijavljena Lana Tanko in Tadej Skaza.

V Celje se bodo kmalu zlile kolone ogromnih tovornjakov z dragocenim štirinožnim tovorom. | Foto: V Celje se bodo kmalu zlile kolone ogromnih tovornjakov z dragocenim štirinožnim tovorom.

Prireditelji bodo v štirih dneh izvedli 20 tekmovanj različnih zahtevnosti in kategorij, obeta pa se tudi zanimiv spremljevalni program, v katerem se bo v Sloveniji prvič predstavil svetovno znani šepetalec konj Santi Serra Camps. Otroci se bodo lahko zabavali na ranču s pridihom Divjega zahoda.

Ne spreglejte